News Flash:

Criza de postasi in judetul Timis

3 Octombrie 2013
1499 Vizualizari | 0 Comentarii

Reorganizarea haotică a Poştei Române provoacă valuri de nemulţumire populară. Oamenii se plâng că nu mai are cine să le ducă pensiile, facturile, ziarele, scrisorile, citaţiile şi alte trimiteri poştale. Furia populară se sparge în capul primarilor, care caută soluţii la o problemă devenită dintr-o dată prioritară în comunele păstorite. Restructurarea companiei are efecte dramatice şi la nivelul municipiului Timişoara.

De ceva vreme, se tot vorbeşte de reorganizarea care trebuie făcută la Compania Naţională Poşta Română (CNPR). Liderii politici au afirmat în mai multe rânduri că această companie va fi privatizată, invocându-se pierderile acumulate de-a lungul vremii de Poşta Română. În cele din urmă, mult vehiculata privatizare nu s-a mai realizat, însă tam-tam-ul creat în jurul acestui subiect a avut consecinţe dintre cele mai neplăcute, atât la nivelul angajaţilor Poştei, cât mai ales în ceea ce-i priveşte pe cetăţeni.

Serviciile nu s-au îmbunătăţit nici pe departe, ci dimpotrivă asistăm la o deprofesionalizare totală a activităţii Poştei Române, incapabilă să răspundă cerinţelor populaţiei în slujba căreia lucrează. Practic, Poşta Română nu mai poate să îşi onoreze serviciile din cadrul ariei de acoperire pe care susţine că o deţine şi pentru care percepe tarife.

Totul a plecat de la maniera în care a fost prezentată reorganizarea companiei, într-un mod diversionist şi cu o ţintă clară: aceea de a-i face pe angajaţi să renunţe la locurile de muncă. Astfel, pe mai multe canale, au fost lansate informaţii potrivit cărora reorganizarea va presupune o reducere de activitate care va avea, automat, consecinţe, în ceea ce priveşte politica de personal, unii angajaţi urmând a-şi pierde posturile.

S-au vehiculat cifre ameţitoare, însă niciodată lucrurile nu au fost clare, ci mereu s-au schimbat datele problemei. Între timp, mulţi dintre angajaţi au rămas cu norme de lucru diminuate, fapt ce le-a afectat venitul salarial. Acest lucru, coroborat cu zvonistica disponibilizărilor inerente, i-a făcut pe unii factori poştali să renunţe la locurile de muncă.

Unii şi-au dat demisia la zi, renunţând la orice alte pretenţii, fiind vorba în general de cei din categoria nemulţumiţilor că lucrează cu normă redusă. Alţii s-au bazat pe zvonistica de la nivelul companiei, potrivit căreia ar urma să primească salarii compensatorii, şi au preferat să înceteze raporturile de muncă cu instituţia din care făceau parte.

În final, a rezultat o situaţie uluitoare, absolut de neimaginat pentru o Românie din Europa mileniului 3: zeci de localităţi au rămas fără poştaşi, cu oameni bătrâni disperaţi că nu pot să îşi mai încaseze pensiile sau tot felul de trimieri poştale.

Cum se întâmplă cel mai adesea în mediul rural, oamenii se plâng la primar, văzându-l pe acesta responsabil de toate neajunsurile din comunitate, indiferent că e bine sau rău. În ultima vreme, primarii sunt asaltaţi de un val de proteste din partea cetăţenilor, care au ajuns să facă coadă la primărie pentru a li se răspunde la întrebarea la care toată lumea dă din umeri: "Ce se întâmplă cu poşta?". Să vedem ce spun o parte a zecilor de primari hărţuiţi, realmente, de cetăţeni.


Nicolae Birău, primar Variaş: "Este o prostie, o aberaţia, s-a ajuns în situaţia ca un singur om să deservească satele Gelu şi Sânpetru şi să mai creeze pe deasupra un spaţiu poştal în casa lui. Vin oamenii mereu la mine să mă întrebe ce să facă, ce se întâmplă cu bătrânii, unde se duc după pensii, după ziare, dar nimeni nu vede o rezolvare. Au fost nişte minţi luminate, acolo sus, care n-au ţinut cont de ce se întâmplă în realitate. Cum poţi să laşi trei mii de oameni pe seama unui singur factor? Sunt foarte revoltat şi nu ştiu ce să le mai răspund oamenilor aflaţi pe culoarele primăriei. Ştiu că este o discuţie pentru a se franciza serviciul de poştă şi va trebui rezolvată pe cheltuiala noastră această problemă. Sper să găsim mai repede o rezolvare, pentru că nu mai putem continua aşa".


Ilie Golubov, primar Remetea Mare: "Sunt dezamăgit, când văd atâţia oameni disperaţi care nu găsesc soluţii. Tot se distruge în ţara asta. Ar fi bine să ni se predea nouă, primăriilor, locaţiile poştei şi să suportăm cheltuielile de întreţinere. Pe de altă parte, primăria nu pate face angajări şi nu ştim cum se va putea rezolva problema. E un haos total".


Raimond Rusu, primar Bechicherecu Mic: "Ne-au nenorocit. Din trei angajaţi câţi existau în Becicherecu Mic, nu a mai rămas nici unul. Cu toate că le-am dat în folosinţă gratuită spaţiul, au fost anunţaţi că trebuie să se reducă activitatea în aşa fel încât să rămână angajată o singură persoană. Într-un final a plecat şi acel om, aşa că am rămas de tot fără poştă, ne-au anunţat toţi că nu mai vin la lucru. Practic, toată activitatea este paralizată şi în fiecare zi am o grămadă de reclamaţii din partea oamenilor. Nu se ştie încă în ce mod se va rezolva problema, sunt nişte discuţii, dar e clar că lucrurile trebuie urgentate. Ne-au lăsat de mama-focului".


Ioan Bohăncanu, primar Beba Veche: "E un dezastru. Nu ştiu cine va fi de acord să îşi deschidă poştă la el acasă. Oamenii sunt disperaţi şi speriaţi în acelaş timp. Nimeni nu mai are curajul să mai zică ceva. Dacă au luat hapul, trebuie să-l înghită".


Liviu Tomulea, primar Iecea Mare: "Lumea e debusolată. Am avut doi poştaşi şi un diriginte şi a mai rămas un singur angajat. Mă opresc oamenii pe stradă, dar nu depinde de noi. Sunt discuţii cu consiliile locale, eu sper să găsim o soluţie, pentru că ar fi aberant să rămână situiaţia ca în momentul de faţă. Rămân optimist, gândidu-mă că cine a luat măsurile acestea de desfiinţare se va gândi şi al ce trebuie pus în loc".

Haosul din mediul rural are corespondent şi al nivelul municipiului Timişoara. Chiar ziele trecute, a fost închis Oficiul Poştal nr. 16, din zona Girocului, obligându-i pe cei care trebuie să îşi ridice corespondenţa din această locaţie, să se deplaseze tocmai la Poşta Mare. Fenomenul pare să scape cu totul de sub control şi nimeni nu vede o soluţie viabilă şi urgentă, aşa cum se impune în cazul de faţă.

Şefii poştei timişene nu pot fi făcuţi responsabili de acest adevărat dezastru social, întrucât ei doar duc la îndeplinire politica stabilită la nivel central. Adrian Cozac, inspector-şej judeţean, în cadrul Oficiului Judeţean de Poştă Timiş, a declarat că reorganizarea poştei a avut ca efect în judeţul Timiş transformarea a 59 de oficii poştale în ghişee. Pe înţelesul tuturor, asta înseamnă un număr mai puţin de angajaţi, fără diriginte şi cu un spaţiu care trebuie să existe în locuinţa proprie a angajatului.

Adrian Cozac spune  că există cerere din partea populaţiei pentru serviciul poştal în mediul rural, însă este foarte greu de găsit persoanele potrivite, tocmai datorită condiţiilor impuse de legislaţie. Chiar dacă poşta încearcă să mai delege câte un angajat pentru a acoperit lipsurile din unele comune, există un total de aproximativ 30 de localităţi care au rămas fără poştaşi.

Oficiul Judeţean de Poştă Timiş va trebui să colaboreze cu primarii pentru că altfel nu există cale de ieşire. "Dacă vor să colaboreze cu noi, primarii să ne găsească oameni care să îndeplinească toate condiţiile impuse adică, să aibă spaţii la şosea, să poată pune o cameră la dispoziţie, iar de restul de ocupăm noi. Poşta va fi cea care plăteşte angajatul. În ceea ce priveşte francizarea, e prematur să ne pronunţăm. Am înţeles că vor fi două etape, în prima urmând a se deschide doar un pucnt de vânzare de produse, fără distiribuţie. Cert este că va trebui să colaborăm cu primarii".

O soluţie întrezărită în ultima vreme constă în distribuirea trimiterilor poştale şi a pensiilor de către primării. În termeni oficiali, asta ar însemna francizarea serviciilor poştale, o soluţie care se practică în multe domenii.

Şi în acest caz legislaţia este permisivă şi au fost chiar demarate discuţii la nivelul Asociaţiei Comunelor din Judeţul Timiş, pentru a se stabili modul în care s-ar putea face francizarea.

Preşedintele asociaţiei, Ioan Sorincău, este optimist că lucrurile se vor concretiza chiar în această toamnă, aşteptând însă clarificări din partea Companiei Naţionale Poşta Română. Ar fi o rezolvare atât în interesul primarilor, care şi-ar lua de pe cap nemulţumirile oamenilor, cât şi al cetăţenilor, tot mai afectaţi de calitatea proastă a serviciilor poştale. Să sperăm că nu va fi prea târziu!

 


ilie golubov raimond rusu liviu tomulea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1169 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006375 (s)