News Flash:

Astăzi are loc o întâlnire de urgență a Consiliului Local din Timișoara

Cosilierii locali discută despre activitatea societății de termoficare Colterm SA

20 Aprilie 2023
264 Vizualizari | 0 Comentarii

Astăzi, 20 aprilie 2023, Consiliul Local al Municipiului Timișoara a fost convocat în mod de urgență pentru o ședință extraordinară, care va avea loc la ora 13 prin intermediul unei platforme de videoconferință online.
Ordinea de zi conține un singur punct care cuprinde două subiecte strâns legate între ele, ambele legate de activitatea societății Colterm SA, care se află în insolvență. Mai exact, se urmărește stabilirea sumelor exacte datorate de Primăria Timișoara către Colterm pentru anul 2022, precum și preluarea cheltuielilor generate de pierderile tehnologice de energie termică din rețeaua municipiului.
Proiectul de hotărâre se referă la aprobarea documentației intitulate "Bilanț real tehnologic și optimizat al energiei termice pentru sistemul centralizat de alimentare cu energie termică al Municipiului Timișoara aferent anului 2022".
De asemenea, administrația municipală solicită votul consilierilor locali pentru aprobarea documentației privind "Pierderile de energie termică - reale și tehnologice, pentru sistemul centralizat de alimentare cu energie termică al Municipiului Timișoara, aferente anului 2022".
Înainte de sărbătorile de Paște, Primăria a primit două facturi neașteptate, prin care este obligată să achite o sumă suplimentară de 131 de milioane de lei către Colterm.
Pe 12 aprilie, Colterm SA în insolvență a notificat Primăria Timișoara cu privire la faptul că a primit avizul ANRE pentru bilanțul tehnologic. Suma estimată a pierderilor tehnologice induse în anul 2022, adică agentul termic care se scurge în pământ prin conductele vechi și deteriorate ale municipiului, se ridică la aproximativ 110 milioane de lei, inclusiv TVA.

În data de 20 aprilie 2023, Primăria Timișoara a primit o factură surpriză de la Colterm SA, în valoare de 131 milioane de lei, pentru sumele datorate de către primărie pentru anul 2022 și cheltuielile generate de pierderile tehnologice de energie termică din rețeaua municipiului. La aceasta se adaugă o factură fiscală aferentă subvenției pe luna martie 2023, în valoare de 21 milioane de lei.

În urma acestor evenimente, Primăria Timișoara a convocat o ședință extraordinară de plen a Consiliului Local, prin platforma online de videoconferință, pentru aprobarea documentației privind bilanțul tehnologic și pierderile de energie termică, ambii având ca referință anul 2022. Cu toate acestea, primăria vine cu propria variantă de "bilanț real", ceea ce va duce la apariția unor discuții și poziții contradictorii între reprezentanții primăriei și cei ai societății Colterm, consilierii locali, administratorul special și administratorul judiciar.

Situația financiară a Colterm este una delicată, fiind nevoie să achiziționeze 227 de mii de certificate verzi până la data de 30 aprilie, pentru a evita o nouă amendă de milioane de euro. Suma per certificat crește de la o zi la alta, iar în 2021, societatea a fost amendată cu 21 de milioane de euro pentru neachiziționarea de certificate EUA, în valoare de 9 milioane de euro.

Până la data de 30 aprilie 2022 ar fi fost necesar să se cumpere certificate verzi în valoare de 11,2 milioane de euro, însă acest lucru nu s-a întâmplat, iar acum amenda a ajuns la 14,5 milioane de euro. Pentru a achiziționa certificatele de poluare aferente anului 2022, societatea Colterm trebuie să găsească rapid o sursă de finanțare, cel mai probabil un credit, până la sfârșitul lunii aprilie 2023. În caz contrar, compania de termoficare riscă să primească a treia amendă din partea Administrației Fondului de Mediu, ceea ce ar duce la intrarea în faliment.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1221 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005532 (s)