News Flash:

Copii abuzati intr-un Centru de Plasament din Oradea

5 Noiembrie 2013
1466 Vizualizari | 0 Comentarii

Mai mulţi adolescenţi de la Centrul de Plasament pentru Copii cu Probleme Psihosociale din Oradea au acuzat abuzuri fizice, verbale şi emotionale din partea angajaţilor, dar şi a altor tineri din instituţie, cu probleme pishice. Ei ar fi fost, bătuţi, agresaţi sexual şi privaţi de libertate în mod abuziv, potrivit reprezentanţilor unui ONG, care au făcut o vizită la centru.

O delegaţie a organizaţiei Centrul de Resurse Juridice, care are un protocol încheiat cu Ministerul Muncii pentru a monitoriza respectarea drepturilor omului pentru cei aflaţi în asfel de instituții, a vizitat săptămana trecută centrul de plasament, alături de senatorul Rozalia Biro, după ce anterior a depus o sesizare la Senat.

Ajunşi în centru, reprezentanţii organizaţiei au vorbit cu caţiva adolescenţi şi au concluzionat că abuzurile au avut loc „în contextul neglijenţei şi lipsei de pregătire a personalului angajat al centrului”. Potrivit CRJ, aici sunt cazaţi, la un loc, adolescenţi cu dizabilităţi intelectuale şi din spectrul autist, adolescenţi cu tulburări de comportament, adolescenţi cu măsuri de supraveghere specială şi adolescenţi aflaţi în plasament în regim de urgenţă. „Nu este de mirare, astfel, că un tanăr cu tulburări de spectru autist a acuzat că a fost supus la agresiuni fizice şi sexuale de către un coleg mai mare, fiind nesupravegheaţi de educatori”, se arată într-un comunicat de presă al ONG-ului.

In plus, reprezentanţii organizaţiei spun că tinerii trăiesc în condiţii improprii (dorm în camerele mici, aglomerate şi insalubre, toaleta şi duşurile sunt amenajate într-un spaţiu deschis) şi că sunt privați de libertate în mod abuziv (camerele în care locuiesc sunt închise cu cheia noaptea, iar tinerii nu pot ieşi nici măcar la toaletă).

Deşi, bătăile și violurile la care sunt supuși unii dintre adolescenţi au fost sesizate la DGASPC încă din luna mai de către psihologul centrului de plasament, autortiăţile nu au luat măsuri pentru a remedia situaţia. Potrivit CRJ, Corpul de control al DGASPC, format din asistenți sociali şi psihologi, a discutat cu adolescenţii, care au povestit în scris cum sunt bătuți şi jigniţi de către angajați, chiar violați de adolescenţii mai mari. Directorul DGASPC însă a dispus o nouă anchetă, a unei comisii formată numai din juriști, care a constatat că „abuzurile nu există, iar sesizarile sunt neîntemeiate”, motiv pentru care nu l-a notificat de această situaţie pe reprezentantul legal al acestor tineri, președintele CJ Bihor.

Reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice au obţinut copii după mărturiile scrise ale tinerilor, din mai anul acesa, şi au depus o plangere penală la Parchet.


ong directorul dgaspc cj bihor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1289 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006139 (s)