News Flash:

Mediul nu va fi afectat, asigura Compania de prospectiuni pentru petrol si gaze naturale care va lucra in judetul Timis

4 Noiembrie 2013
1180 Vizualizari | 0 Comentarii
Explorările pentru petrol şi gaze naturale, dar nu şi pentru gaze de şist, vor începe marţi în mai multe localităţi din Timiş, iar firma Prospecţiuni SA a dat asigurări luni, într-o conferinţă de presă, că mediul nu va fi afectat, iar proprietarii terenurilor vor fi despăgubiţi pentru culturile agricole.

Lucrările vor începe marţi cu faza de marcare a terenurilor unde vor fi implantaţi senzorii şi sursele cu material explozibil ce vor fi folosiţi pentru culegerea de date din subsol. Zilnic vor fi săpate circa 200 de mici lăcaşuri în care vor fi introduse sursele explozive, iar acestea vor dura 3-6 luni, în funcţie de ceea ce vor arăta scanările.

'Avem aprobări în proporţie de 30% - 40% din arealul pe care-l avem în studiu şi 100 de înţelegeri cu proprietarii terenurilor respective', a declarat Mihai Mitroiu, vicepreşedinte calitate al companiei Prospecţiuni SA, cea care va face aceste lucrări în judeţ.

Potrivit acestuia, cele mai mari probleme sunt în faza de identificare a proprietarilor terenurilor, pentru a se putea şti cu cine trebuie negociată permisiunea de lucru pe teren. După încheierea înţelegerii, proprietarii sunt despăgubiţi în 2-4 săptămâni pentru cultura agricolă afectată.

Compania Prospecţiuni SA are o experienţă de 60 de ani în domeniu şi a mai lucrat în zonă, înainte de 1990, spun reprezentanţii acesteia. 'Sunt ani buni de când aici nu s-au mai făcut explorări şi de aceea avem speranţe că folosind tehnologii noi să existe un reviriment al potenţialului de hidrocarburi', a adăugat Mitroiu. Dacă informaţiile vor arăta că subsolul are astfel de zăcăminte, în circa patru ani petrolul şi gazele ar putea ajunge la suprafaţă în faza de exploatare.

Consiliul Judeţean a cerut firmei să îi transmită rezultatele prospecţiunilor, pentru a se cunoaşte şi la nivel local ce bogăţii are subsolul timişean. Arealul avut în vizor de Prospecţiuni SA este mai larg şi cuprinde comunele: Parţa, Jebel, Pădureni, Şag, Peciu Nou, Uivar (cu toate satele aparţinătoare), Săcălaz, Dudeştii Noi.

Aceste prospecţiuni sunt, de fapt, nişte scanări ale terenului care identifică structura solului şi a subsolului şi pot da indicii despre rezervele de petrol. Astfel, pe un aliniament de 300 de metri se trasează linii la câte 300 de metri depărtare între ele, iar din 50 în 50 de metri se creează unde de şoc cu aparate speciale. Undele se propagă pe verticală, iar în funcţie de prelucrarea datelor se constată ce rezerve de hidrocarburi sunt în zonă.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1469 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009081 (s)