News Flash:

Consecintele referendumului privind limitarea imigratiei in Elvetia asupra relatiilor cu UE

10 Februarie 2014
1103 Vizualizari | 0 Comentarii
Votul elvetienilor în favoarea unei limitari a imigratiei ar putea pune în pericol implementarea mai multor acorduri dintre Elvetia si Uniunea Europeana, care a anuntat ca va examina implicatiile acestei initiative asupra relatiilor bilaterale.
- ACORDURILE PUSE ÎN JOC
Acordul privind libera circulatie a persoanelor, vizat în mod direct de acest referendum, a fost semnat în 1999 si a intrat în vigoare în 2002. Conform acestui acord, cetatenii europeni si cei elvetieni beneficiaza de drepturi egale de intrare si sejur, de acces la o activitate economica, de a fi angajati în calitate de muncitori independenti, de a fi tratati egal în domeniul securitatii sociale, precum si de a li se recunoaste calificarile profesionale.
Totodata, concomitent cu acest acord au fost semnate alte tratate, referitoare la comercializarea produselor, agricultura, cercetare si transporturi. Aceste acorduri au rolul de a facilita schimbul de servicii si produse dintre Uniunea Europeana si Elvetia.
- ETAPELE URMATOARE
"Acordul privind libera circulatie a persoanelor cu UE va fi pus în discutie", a declarat Didier Burkhalter, ministrul elvetian de Externe si presedintele actual al Confederatiei elvetiene.
Anularea acestui acord va duce la iesirea Elvetiei din Spatiul Schengen, care este o zona de libera circulatie cu frontiere exterioare consolidate.
Comisia Europeana si-a exprimat, duminica, "regretul" fata de votul elvetienilor în favoarea introducerii unor cote în privinta imigratiei.
"Comisia Europeana regreta ca initiativa pentru introducerea cotelor privind imigratia a trecut prin acest vot. Aceasta contravine principiului libertatii de circulatie a persoanelor între UE si Elvetia", scrie Comisia într-un comunicat.
"Uniunea va examina implicatiile acestei initiative asupra tuturor relatiilor dintre UE si Elvetia. În acest context, pozitia Consiliului federal privind rezultatul va fi luata în considerare", conchide comunicatul.
- CONSECINTELE ECONOMICE SI DEMOGRAFICE
Rezilierea acordurilor bilaterale dintre Elvetia si Uniunea Europeana ar putea reprezenta o lovitura grava pentru economia elvetiana, strâns legata de situatia economica a statelor vecine, provocând un deficit al fortei de munca.
Schimburile comerciale, de asemenea, risca sa fie afectate: în 2012, Elvetia era a treia piata de export a Uniunii Europene si al patrulea partener pentru import al acesteia.
Totodata, negocierile în curs dintre Comisia Europeana si Elvetia cu privire la schmbul de informatii în domeniul fiscal risca sa fie compromise.
Referendumul de duminica ar putea avea consecinte si asupra demografiei, deoarece numai aproximativ 400.000 de elvetieni traiesc în Uniunea Europeana (inclusiv unii cu dubla cetatenie), în timp ce pe teritoriul Elvetiei se afla peste un milion de cetateni europeni. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0923 (s) | 22 queries | Mysql time :0.031344 (s)