News Flash:

Concert simfonic de exceptie la Oradea

19 Octombrie 2016
4444 Vizualizari | 0 Comentarii
concert simfonic1
Pianista Dana Borsan va interpreta joi, la Filarmonica din Oradea, doua concerte foarte diferite, contrastante, unul compus de Mozart si celalalt de Liszt, sub bagheta dirijorului olandez Josef Suilen. 
'Concertul nr. 9 al lui Mozart, scris in tinerete, este numit piatra de hotar a concertului clasic pentru pian. Este concertul in care Mozart face o serie de experimente si are o indrazneala in imaginarea temelor si a muzicii aproape inegalata chiar si in lucrarile lui. I se spune concertul Jeunehomme, dupa numele unei pianiste careia i-a fost dedicat, un concert de mare virtuozitate', a declarat, in conferinta de presa, solista Dana Borsan. 
A doua lucrare interpretata va fi Concertul nr. 2 de Liszt, un alt mare concertist. 
'Printre marii compozitori ai lumii, sunt putini cei care au fost si interpreti de mare anvergura. Mozart, Liszt, Paganini, si aici ne cam oprim. Pe urma Prokofiev... Vorbesc de o cariera sustinuta de-a lungul intregii vietii, cu turnee, cu concerte nenumarate. Concertul in La major se desfasoara cumva intr-un regim de mars, uneori tragic, alteori triumfal, alternand cu zone foarte lirice. Este o pianistica masiva, plina de octave, mai mare, mai greoaie, nu pianistica de degete. Din aici un contrast foarte mare cu muzica lui Mozart', a precizat Dana Borsan. 
In partea a doua a concertului saptamanal va fi prezentata Simfonia nr. 88 in Sol major de Joseph Haydn, despre care dirijorul Sulien afirma ca este o lucrare mai putin interpretata decat ar merita, de o frumusete grandioasa. 
Pentru a treia oara invitat al Filarmonicii oradene, dirijorul Sulien a mentionat ca este o mare bucurie sa lucreze din nou cu pianista Dana Borsan, cu care nu se afla la prima colaborare, precum si cu orchestra filarmonicii oradene, ai carei instrumentisti sunt muzicieni foarte buni. 
Dupa absolvirea Conservatorului din Amsterdam, dirijorul invitat s-a perfectionat la Londra, unde a avut prilejul sa acumuleze o bogata experienta profesionala la Royal Opera House - Covent Garden, ca asistent al dirijorilor Carlos Kleiber si Bernard Haitink. Intre anii 2008 - 2012 a fost dirijorul principal al Orchestrei Armatei Regale Olandeze (Royal Netherlands Army Band), iar in prezent, detine statutul de dirijor al Orchestrei de Camera din Brabant si al Orchestrei Simfonice a Universitatii din Nijmegen. De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri prestigioase din Olanda, Germania, Cehia, Operele de Stat din Ucraina si Bulgaria. 
Solista invitata Dana Borsan, nascuta la Cluj, licentiata a Conservatorului 'C. Porumbescu' din Bucuresti, a urmat cursuri de maiestrie cu Hans Leygraf, la Mozarteum-Salzburg si Helene Boschi, la Weimar. A sustinut, in 17 tari, peste 900 de concerte si recitaluri. In paralel cu activitatea artistica, Dana Borsan desfasoara si o activitate didactica. Din 1990 conduce o clasa de pian la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, studentii sai obtinand numeroase premii la concursuri nationale si internationale. Din februarie 2012 este si presedintele Senatului acestei prestigioase institutii. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1290 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004781 (s)