News Flash:

Vestea care le da FIORI tuturor soferilor! Toti posesorii de permise, obligati sa doarma o noapte in spital pentru un test de apnee!

18 Iunie 2015
1558 Vizualizari | 1 Comentarii
permis auto
De la 1 ianuarie, va fi dificil sa-ti iei un carnet auto sau sa-ti schimbi carnetul vechi. Romania nu este pregatita pentru un nou test medical obligatoriu in UE, pe care ar trebui sa-l faca toti soferii.  O directiva  din 2014 prevede ca soferii sa obtina un aviz  care sa ateste daca sufera, sau nu, de apnee moderata in somn, de tip obstructiv.
Autoritatile trebuie sa schimbe legislatia, astfel incat, pe langa testarea psihologica sau examenul oftalmologic, soferii sa fie verificati daca nu au un risc crescut de a adormi la volan, din ianuarie 2016.
Cum se face testul de apnee in somn
Pentru testare, subiectul trebuie sa doarma o noapte intr-un laborator de somn, unde este monitorizat cu aparatura speciala.  In toata tara au competente pentru a efectua testele  de somnologie doar 70 de medici. Cele 40 de laboratoare de somnologie din tara pot verifica circa 20.000 de persoane pe an, daca functioneaza la capacitate maxima si nu depisteaza foarte multi bolnavi. In cazul in care este descoperit un caz de apnee si se recomanda folosirea unui aparat de respirat cu presiune pozitiva, pacientul mai petrece o noapte in laborator, pentru ca medicii sa poata supraveghea reactiile la tratament.  Anual, circa 200.000 de romani isi iau sau isi schimba carnetul auto si au nevoie de examen medical.  Laboratoarele vor fi luate cu asalt, iar eventuala infiintare de laboratoare private, care sa profite de schimbarea de legislatie, va fi dificila, in absenta unor medici cu competente in somnologie.
Simulatoare auto pentru soferi, la fel ca simulatoarele de zbor pentru piloti
Totul depinde de legislatia care va fi adoptata. O solutie la aceasta criza ar fi selectarea persoanelor care sunt trimise la un laborator de somnologie, dupa un test care simuleaza condusul pe un drum monoton, timp de o ora sau doua. Doar cei care atipesc in simulator ar urma sa fie trimisi o noapte la spital. Simulatoarele trebuie achizitionate, autorizate si dotate cu personal calificat. Costurile vor fi, probabil, transferate soferilor. Autoritatile refuza sa acorde atentie apneei in somn, desi expertii au avertizat, inca din anii 90, ca este o boala cu prevalenta ridicata (4-6% din populatia generala). Dispozitivul care combate boala (un aparat de respirat cu presiune pozitiva) nu este compensat de Casa de Asigurari. Finantarea laboratoarelor de catre sistemul public a fost neglijata.
Sforaitul si somnolenta, semnale de alarma
Sindromul de apnee in somn reprezinta oprirea respiratiei in timpul somnului, urmata de trezire din lipsa oxigenului. Aceste treziri episodice nu sunt constientizate, dar perturba calitatea somnului, astfel incat pacientul se simte obosit toata ziua. Sforaitul persistent si zgomotos este un simptom la marea majoritate a celor care sufera de apnee obstructiva. Alte simptome sunt senzatia de sufocare, mersul frecvent la toaleta in timpul noptii, adormirea in timpul unor activitati de rutina, capacitatea redusa de concentrare, iritabilitatea si somnolenta in timpul zilei. Din cauza acestor probleme, riscul ca un sofer sa adoarma la volan sau sa faca accidente este crescut.
Cat costa tratamentul
Sindromul de apnee in somn este mai frecvent la barbati, dupa 40 de ani si la persoanele obeze, sau cele care consuma alcool. Terapia consta in interventii chirurgicale prin care se mentin deschise caile respiratorii, sau in folosirea unui aparat de respirat in timpul somnului. Pretul unui astfel de dispozitiv este intre 800-2000 de euro. Exista firme care inchiriaza cu circa 100 de lei/luna un dispozitiv, dar masca individuala, care se mentine pe parcursul noptii, trebuie  cumparata, la preturi intre 80-100 de euro.

somnologie simulatoare auto
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1224 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004385 (s)