News Flash:

Un timisorean cu credite in franci elvetieni a platit o parte din rata in monede de 10 si 50 de bani - FOTO

4 Februarie 2015
1265 Vizualizari | 0 Comentarii
Narcis Semeniuc3
Un barbat din Timisoara care are doua credite in franci elvetieni la banci diferite, pentru care plateste lunar 780 de franci elvetieni, a achitat, marti, o parte a uneia dintre rate folosind monede de 10 si 50 de bani, in semn de protest fata de aprecierea cursului.
Timisoreanul Narcis Semeniuc a contractat in anul 2007 un credit ipotecar pentru achizitionarea unui apartament in Bucuresti si un credit de nevoi personale, la banci diferite, in valoare totala de aproximativ 100.000 de franci elvetieni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Semeniuc a spus ca rata lunara pentru cele doua credite este de 780 de franci elvetieni si, daca la inceput a platit lunar aproximativ 1.600 de lei, acum aceasta suma s-a dublat.
In aceste conditii, barbatul a ajuns in situatia de a-si vinde diferite obiecte din casa pentru a-si putea plati datoriile la banci.
"Platesc undeva la 780 de franci. In momentul acesta, eforturile de a plati le fac in special vanzand diverse lucruri pe care le mai am din perioadele in care o duceam mai bine. Daca luam in calcul o conversie, personal am facut urmatoarea socoteala: in sapte ani in care am platit creditul, daca la suma respectiva adunam valoarea de piata a apartamentului, ajungem aproape la zero, raportat la valoarea banilor pe care banca mi i-a pus la dispozitie. De aici incolo, practic, discutam despre profit, dupa socoteala mea, dar nu sunt prea bun la matematica. De aici incolo, daca am plati, presupunand ca s-ar ajunge, prin absurd, la cursul istoric de 2,1 lei, suma care s-ar aduna pana la finalul celor 25 de ani de credit, daca am imparti-o la cursul actual al francului, ar rezulta un profit de 62%. Unde este pierderea bancii?", a spus Semeniuc.
Barbatul a mers, marti, la filiala unei banci din Timisoara pentru a-si achita rata pentru unul din credite, in valoare de 525 de franci elvetieni. Din aceasta rata, Semeniuc a platit suma de 350 de lei in monede de zece si 50 de bani adunate intr-o punga, iar diferenta a platit-o in franci elvetieni.
In total, monedele cantareau aproximativ cinci kilograme.
Trei functionari ai bancii au numarat monedele timp de aproximativ 40 de minute.
"A durat mult numaratoarea, dar, in conditiile in care platim niste comisioane de administrare extrem de mari, cred ca meritam macar atata atentie din partea bancilor. Din punctul nostru de vedere, cu toate calculele pe care le-am facut, singura solutie este denominarea la cursul istoric, plus un procent care poate fi stabilit in conditii rezonabile intre BNR, banci si clienti. Urmatoarea rata o voi plati in functie de cum evolueaza lucrurile. Noi, clientii cu credite in franci elvetieni, vom continua cu aceasta forma de protest sau o vom plati in conditii normale, ceea ce ne dorim. Am platit 525 de franci elvetieni, din care 350 de lei in monede", a spus Semeniuc.
Barbatul a anuntat ca duminica va avea loc, in Piata Victoriei din Timisoara, un protest al celor care au credite in franci elvetieni, fiind asteptate sa participe aproximativ 150 de persoane.
In Romania sunt peste 70.000 de clienti ai bancilor care au credite in franci elvetieni.
Mediafax.ro 

Galerie Foto

Narcis_Semeniuc
franci elvetieni semeniuc
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1183 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006473 (s)