News Flash:

Toate preturile din marile orase sunt umflate artificial!/ Analiza CFA

29 Noiembrie 2022
455 Vizualizari | 0 Comentarii
analiza imobiliare

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a scazut la valoarea de 33,3 puncte in luna octombrie. Analistii financiari considera ca preturile proprietatilor rezidentiale din marile orase sunt supraevaluate.

“Pe fondul anticipatiilor de incetinire puternica a economiei globale, indicatorul de incredere macroeconomica si-a continuat scaderea, inregistrand valori apropiate de minimele istorice, evolutie in concordanta cu scaderea la minime istorice a indicatorilor de incredere la nivel global. In concordanta cu scaderea increderii in economie, si anticipatiile de crestere economica s-au redus de la 4,5% in 2022 la 1,6% in 2023”, spune Adrian Codirlasu, CFA – vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a scazut la valoarea de 33,3 puncte. Aceasta situatie s-a datorat scaderii, cu 0,3 puncte a componentei de anticipatii si cu 3,4 puncte a componentei de conditii curente. Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni s-a majorat fata de exercitiul anterior, ajungand la o valoare medie de 10,56%.

In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, peste 83% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0652 lei pentru un euro. Ambele valori anticipate inregistreaza o usoara reducere fata de exercitiul din luna august.

In jur de 79% dintre participantii la sondaj anticipeaza scaderea preturilor proprietatilor rezidentiale din marile orase (nefiind inregistrata nicio opinie de majorare a preturilor), in timp ce peste 83% dintre participanti considera aceste preturi supraevaluate (nefiind inregistrata nicio opinie de sub-evaluare).

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipatiilor a scazut la 6,6%, iar pentru anul 2023 valoarea estimata este de 5,8%. Evolutia anticipata, in termeni reali a PIB in anul 2022 a crescut la 4,5%. Pentru anul 2023 valoarea anticipate de crestere a PIB real este 1,6%. Datoria publica in PIB este anitcipata sa se majoreze la 57% in urmatoarele 12 luni.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1182 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005725 (s)