News Flash:

Timisoara e la mila E.ON. Colterm inca primeste gaz, nu se stie pana cand. Si tot n-a gasit furnizor

26 Octombrie 2021
439 Vizualizari | 0 Comentarii
colterm

La cinci zile de când a anunțat că E.ON oprește robinetul de gaz pentru Colterm, Primăria Timișoara și reprezentanții societății de termoficare încă negociază cu furnizorii de ultimă instanță un nou contract. Reprezentanții primăriei tac mâlc atunci când sunt întrebați dacă cele 56.000 de locuințe racordate la sistemul centralizat de încălzire rămân fără apă caldă și căldură. Am reușit să obținem informații de la Colterm, iar E.ON încă nu a tăiat gazul. UPDATE. Dominic Fritz vine cu lămuriri. E.ON livrează gaz până marți

Situație incertă, în continuare, la Timișoara. Reprezentanții Primăriei anunțau, în urmă cu cinci zile (miercuri, 20 octombrie – n.r.), că E.ON a anunțat oprirea gazului pentru Colterm, fără posibilitatea încheierii unui nou contract cu societatea de termoficare, din cauza datoriilor acumulate. Se întâmpla la trei zile de când primarul Dominic Fritz a anunțat că societatea intră în insolvență.

Vineri, administratorul public al Timișoarei ne spunea că se va găsi un furnizor pentru Colterm, purtându-se negocieri inclusiv cu furnizori de ultimă instanță, iar luni primarul Dominic Fritz anunța că „suntem în pline negocieri”.

Luni, Colterm a fost înștiințată de către E.ON că în după-amiaza aceleiași zile se va opri robinetul de gaz pentru Timișoara. S-a reușit o păsuire, dar nu se știe până când. Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții primăriei pentru a afla ce trebuie să știe miile de timișoreni care primesc căldură de la Colterm, dar n-am primit răspuns la nicio întrebare.

Potrivit directorului societății de termoficare, s-a reușit o păsuire, astfel că E.ON încă nu a oprit robinetul pentru Timișoara. Dar nici nu se știe când se va întâmpla acest lucru.

„Încă negociem, nu s-a oprit gazul. Era vorba de ora 16, funcționăm cu gaz și încă negociem, sunt mai multe firme. Nu am stabilit un termen, ne-au păsuit. Vom avea alt furnizor, nu aș putea să certific când și cum, noi sperăm să fie și să mergem înainte”, a declarat Cristian Mîțu pentru Tion, luni seară, în jurul orei 18.30.

Timișoara este așadar la mâna E.ON, care nu comunică deocamdată nimic pe această temă.

Iar la Primăria Timișoara situația nu pare așa de gravă. Întrebat de presa centrală ce se va întâmpla, viceprimarul Ruben Lațcău a explicat că oricum durează câteva zile până se răcește rețeaua.

„Chiar dacă furnizarea se va opri, la fel cum a durat câteva zile să se încălzească, tot aşa va dura câteva zile şi până când reţeaua se va răci”, a declarat Lațcău, luni, pentru news.ro.

Calculele viceprimarului Ruben Lațcău nu prea au legătură cu inerția termică. Vom explica de ce. Atunci când pornește căldura, Colterm o pornește etapizat, ceea ce înseamnă, într-adevăr, că durează câteva zile până se încălzesc caloriferele timișorenilor. Dacă robinetul de gaz este oprit instant, iar sistemul centralizat nu mai funcționează deloc, e nevoie de doar câteva ore ca să se răcească țevile.

„Câteva ore ar dura până se răcește, sistemul este mare, are inerție”, ne-a confirmat directorul Colterm.

Sunteți abonat Colterm și vă întrebați dacă veți mai avea luni seară sau marți dimineață apă caldă și căldură? Primăria Timișoara nu are încă un răspuns. Tot ce se comunică din partea PMT este că „sunt încă negocieri”.

Furnizorii de ultimă instanță sunt, potrivit ANRE, CEZ Vânzare SA, CIS Gaz SA, Electrica Furnizare SA, Engie România SA, Premier Energy SRL și Tinmar Energy SA. Prețurile oferite de cele șase companii sunt cuprinse între 341,72 și 576,38 lei/MWh. În august, prețurile erau cuprinse între 227 și 299,54 lei/MWh.

UPDATE. Dominic Fritz vine cu lămuriri. E.ON livrează gaz până marți

La scurt timp după ce Tion a dezvăluit că s-a reușit o amânare pentru oprirea gazului, primarul Dominic Fritz vine să confirme situația. Potrivit edilului-șef, E.ON a fost de acord să mai livreze gaz către Colterm până marți, dar nu se știe până la ce oră.

„Negocierile dificile pentru un nou contract de gaz pentru Colterm sunt încă în curs și am reușit să obținem extinderea termenului de sistare până mâine. Situația este în continuare complexă pentru că se cer garanții și plăți în avans iar sumele sunt enorm de mari. În acest context, majorarea tarifului este unul dintre elementele cruciale pentru a clădi încrederea furnizorilor în viabilitatea financiară Colterm și sunt în discuții cu toate partidele politice din Consiliul Local despre această nevoie”, explică, luni seară, primarul Timișoarei.

Dominic Fritz spune că va propune Consiliului Local Timișoara, în ședința de marți, suplimentarea bugetului pentru Colterm cu încă 8,26 de milioane de lei, cel mai probabil pentru noul contract cu un furnizor de gaz.

„Voi propune Consiliului Local mâine și o rectificare de buget prin care suplimentăm bugetul pentru termoficare cu încă 8,26 milioane lei. În același timp, cu ajutorul colegilor mei din USR, s-a urgentat în Camera Deputaților proiectul de lege pentru scheme de compensare pentru consumul electrică și gaze naturale. Soluția ca să trecem prin iarnă poate să vină doar din aceste trei surse – tariful pentru abonați, bugetul local și bugetul de stat”, a mai transmis edilul-șef.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1370 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008329 (s)