News Flash:

Somnul prea mult sau prea putin predispune la obezitate

12 Aprilie 2018
881 Vizualizari | 0 Comentarii
obezitate masura talie

Odihna prea multa sau prea putina poate creste probabilitatea de a ajunge obezi, arata un nou studiu. Cercetarea sugereaza ca somnul este un alt factor important in mentinerea greutatii, alaturi de dieta si activitate fizica.

Efectul a fost depistat indiferent de dieta, starea de sanatate sau determinari socio-demografice, potrivit bbc.com. care citeaza un studiu al Universitatii din Glasgow. Cercetatorii au cautat sa afle si efectele pe care le au somnul a carui durata e mai mica de 7 ore pe nopate, precum si acela mai mare de 9 ore, alaturi de siesta de dupa-amiaza. Ei au descoperit ca pentru persoanele predispuse la obezitate, atat somnul diminuat, cat si cel prelungit creste acest risc de a capata in plus kilograme nedorite, comparativ cu persoanele care au o durata a somnului normala – intre 7 si 9 ore pe noapte. 

Somnul prelungit adauga 4 kilograme la greutate, iar cel redus ca durata – 2 kilograme. Efectul negativ s-a mentinut indiferent de ceea ce subiectii au mancat, problemel de sanatate sau alti factori socio-demografici, potrivit aceleiasi surse. Studiul a luat in calcul datele a 120.000 de participanti si a nu a aratat nicio legatura evidenta intre durata somnului si greutatea corporala la persoanele cu un risc genetic scazut de a deveni obeze. Dr. Jason Gill, de la Institutul de Studii Cardiovasculare, a declarat ca: „Datele studiului arata ca pentru persoanele cu risc mare de obezitate somnul prea mult sau prea putin, ca si siestea de dupa-amiaza, pare sa aiba o influenta importanta asupra greutatii“. „Aceste persoane trebuie sa ia aminte mai bine la ce stil de viata duc si sa incerce sa mentina o greutate corporala sanatoasa“, a adaugat coautorul studiului, dr. Carlos Celis, potrivit adevarul.ro.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1391 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007047 (s)