News Flash:

Simti aceste simptome? Mare atentie, ca poate fi pancreatita acuta

20 Ianuarie 2018
1096 Vizualizari | 0 Comentarii
pancreatita acuta

Pancreatita acuta se manifesta prin dureri violente in partea superioara a abdomenului, cu iradieri spre stanga. De multe ori, durerile cauzate de pancreatita apar dupa mese copioase, bogate in grasimi, dupa consumul de prea multa cafea sau alcool.

Daca ati tinut un post indelungat sau cura de slabire si apoi mancati o masa copioasa va puteti plange de dureri intense cauzate de pancreatita. Afumatura sau icrele va pot pune si ele capac pentru ca sunt greu digerabile. Medicii ne atentioneaza ca pancreatita este o boala determinata in mare masura de geselile in alimentatie! Netratata, pancreatita acuta evolueaza spre icter, glicemie crescuta si chiar cancer pancreatic.

Cancerul de pancreas este a patra forma de cancer care omoara cele mai multe persoane. Daca imbunatatiti starea pancreasului, preveniti cancerul de pancreas. Deoarece pancreasul este o glanda care produce hormonii insulina si glucagon (care regleaza nivelul de zahar in sange), pancreatitele conduc adesea la intoleranta glucozei (diabet) si la dificultati digestive.

Ce este pancreatita

Pancreatita este o inflamatie a pancreasului provocata de enzimele care se acumluleaza in el. Pancreasul este o glanda lunga de 12 – 15 cm, in forma de frunza, situata in spatele partii inferioare a stomacului si care se extinde in jos, catre splina si rinichiul stang. Pancreasul are doua functii primare: sa produca enzime digestive care descompun proteinele, grasimea si carbohidratii in intestinul subtire si sa secrete substante cu rol hormonal printre care si insulina, care regleaza nivelul de zahar in sange.

Pancreatita acuta apare atunci cand enzimele pancreatice migreaza in tesuturile inconjuratoare. Calculii migrati din tractul biliar (“pietrele la fiere” in termeni populari) pot declansa pancreatita acuta.

Pancreatita cronica este o boala in care inflamatia a determinat schimbari ireversibile in structura microscopica a tesuturilor vezicii biliare. Infectiile si pietrele vezicii biliare pot cauza pancreatita cronica. Si consumul de alcool pe perioade indelungate determina pancreatita cronica.

Cauzele pancreatitei acute

De cele mai multe ori (in 80% dintre cazuri), pancreatita acuta este produsa de consumul excesiv de alcool sau de pietre la vezica biliara. Printre cauzele pancreatitei acute enumeram si infectiile virale sau bacteriene, intoxicatii cu insecticide organo-fosforice ori folosirea anumitor medicamente pentru artrita reumatica ori prevenirea convulsiilor, diuretice tiazide si altele.

Si traumatismele abdominale, interventiile chirurgicale nereusite, nivelul mare de trigliceride sau calciul scazut in sange pot fi cauze ale aparitiei pancreatitei.

Simptomele pancreatitei

Simptomele pancreatitei acuta: dureri severe care apar foarte brusc si care pornesc dinspre ombilic radiind spre spate. Persoanele care trec printr-o criza de pancreatita acuta acuza dureri mari atunci cand se misca, iar aceste dureri se domolesc daca stati jos.

Durerile si criza de pancreatita pot fi insotite de ameteli, balonare, greturi, voma. Alte simptome de pancreatita acuta sunt durerile musculare, scaune anormal de grase si diareice, febra, transpiratie, producere excesiva de gaze, dilatarea abdomenului in partea de sus.

Durerea data de pancreatita acuta nu cedeaza decat prea putin la medicatia antialgica (medicamente eliberate fara reteta care combat durerea).

preluat de pe realitatea


simptomele pancreatitei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1160 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005842 (s)