News Flash:

Semnele din bord care te avertizeaza ca masina ta va ajunge pe butuci

9 Februarie 2018
2109 Vizualizari | 0 Comentarii
semne

Tabloul de bord al masinii cuprinde semnale luminoase sub forma unor pictograme au un rol foarte important de avertizareTabloul de bord al masinii cuprinde semnale luminoase sub forma unor pictograme care au importantul rol de a avertiza in privinta unor uzuri, erori sau diverse probleme la anumite sisteme ale masinii. De aceea  ar fi bine sa stii ce simbolizeaza aceste semnale pentru ca problemele sa nu se agraveze si sa fii obligat sa mergi la service mai repede de cat iti planificasei. In general, culorile acestor simboluri sunt si ele importante. Rosu indica o potentiala problema serioasa legata de siguranta masinii, galbenul inseamna o problema ce ar necesita inlocuirea unei piese, iar albastru sau verde au doar rol de indicatori. Dailymail.co.uk a elaborat o lista cu principali martori care se pot aprinde in bord, pentru a-i ajuta pe cei care intampina astfel de probleme sa-si inteleaga mai usor masina. 

1. Defectiuni la motor

 
 

 

 

Acestea pot fi de culoare rosie, sau galbena la unele masini. Initialele EDC inseamna engine diesel control. Pictogramele alaturare avertizeaza ca sistemul de control al functionarii motorului este defect. In acest caz, cel mai recomandat ar fi ca soferul sa faca o vizita la service pentru ca problema sa nu se agraveze.

 

2. Presiunea de ulei 

Acest simbol are culoarea rosie si se stinge imediat dupa pornirea motorului. In cazul in care aceasta ramane aprins, oprirea imediata a motorului este obligatorie. Cei care ignora acest avertisment risca sa duca la griparea motorului. Cauzele pentru care se aprinde acest martor pot fii multiple: ulei degradat sau contaminat cu combustibil, imbacsirea filtrului de ulei sau uzura excesiva a supapei acestuia sau defectarea pompei de ulei.

3. Nivelul de ulei

 

Pictograma acestuia este de culoare galbena si poate ramane aprinsa dupa pornirea motorului, lucru care avertizeaza de un nivel foarte scazut al uleiului (sub nivelul minim recomandat). Nu este nicio problema daca se continua drumul pana service sau magazin pentru completarea nivelului de ulei, insa ignorarea pe termen lung a acestui semnal duce la defectarea grava a motorului. 

4. Supraincalzea motorului 

In acest caz lumina va fi de culoare rosie, asta indicand un nivel scazut al lichidului de racire. Este recomandat sa se opreasca motorul, sa se verifice nivelul si, dupa caz, sa se complecteze. Daca aprinderea becului are loc in timpul functionarii motorului asta indica lipsa de racire din cauza mai multor factori precum: ruperea curelei de transmisie a pompei de apa, pierderea de lichid, defectarea termostatului, infundarea radiatorului de racire, nefunctionarea sau functionarea defectuoasa a ventilatorului de racire sau chiar blocarea curentului de aer prin radiator datorita insectelor. 

5. Incarcarea acumulatorului 

In cazul in care, dupa pornirea motorului, lumina de culoare rosie ramane aprinsa, asta indica defectiunui ale sistemului de incarcare. Cauzele pot fi: defectarea alternatorului sau ruperea curelei de transmisie la alternator, contacte intrerupte, cleme de fixare si borne oxidate sau intrerupte, fuzibili defecti sau chiar baterie defecta. Partea buna, daca putem spune asa, este ca se poate continua drumul pana la cel mai apropiat service. 

6. Lumina de avertizare a functionarii bujiilor incandescente (pentru motoarele diesel) sau dereglarea sistemului de supraveghere al functionarii motorului prin aprinderea intermitenta a luminii

Acesta se aprinde la prima pornire, iar durata aprinderii ledului depinde de temperatura exterioara (cu cat este mai mica temperatura, cu atat aceasta va ramane aprinsa mai mult timp). Pornirea motorului se va face dupa stingerea luminii, daca acest indicator nu se stinge sau lumineaza intermitent, conducatorul auto isi poate continua drumul pana la cel mai apropiat service.

7. Sistemul de franare 

Nestingerea acestui led rosu dupa pornirea motorului poate insemna defectiuni precum: lipsa lichidului de franare din vasul pompei de frana, frana de mana actionata sau lipsa presiune de franare din circuitele de franare. Ca si in cazurile de mai sus, soferul se poate deplasa cu masina pana la cel mai apropiat service, dar cu mare atentie. 

8. Avertizare frana de mana 

Nestingerea ledului rosu inseamna ca frana de mana a ramas trasa. Daca se circula cu acest indicator aprins masina va se va deplasa cu greutate, acest lucru ducand la incalzirea sistemului de franare. 

Vezi detalii pe promotor.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1274 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005447 (s)