News Flash:

Schimbari din organism care prevestesc moartea. La ce sa fii atent

25 Ianuarie 2018
3643 Vizualizari | 0 Comentarii
deces

Nimeni nu poate prezice momentul exact al mortii. Cu toate acestea, personalul medical din sistemul paliativ identifica anumite simptome ca fiind specifice apropierii decesului, mai mult decat altor afectiuni de care ar putea suferi un pacient. Aceste semne fac parte din procesul natural al mortii si se identifica cu pierderea gradata a energiei organismului. Chiar daca nu toate simptomele apar in cazul fiecarei persoane aflate in ultimele zile sau ore de viata, cei mai multi experimenteaza macar cateva dintre ele, asa cum sunt prezentate de Caring.

Pierderea apetitului

Un prim semn vizeaza pierderea apetitului, generata de declinul pe care il simte organismul. Persoana aflata in aceasta situatie incepe sa refuze mancarea si lichidele sau sa accepte doar cantitati mici de alimente moi. Carnea, care este greu de digerat, poate fi refuzata prima. De asemenea, cei aflati aproape de sfarsitul vietii ar putea fi incapabili sa inghita.

Ca raspuns la aceasta situatie, este important sa le respectam cerintele alimentare. Le vom urma indicatiile si le vom oferi apa, chiar si numai sub forma catorva picaturi aplicate pe buze.

Oboseala excesiva si somn prelungit

Cei aflati in ultimele clipe de viata vor incepe sa doarma din ce in ce mai mult, semn ca metabolismul incetineste, iar consumul redus de alimente si apa contribuie la deshidratare. Cea mai buna reactie in aceasta situatie este de a le permite somnul. In plus, trebuie constientizat faptul ca tot ceea ce vorbim poate fi auzit, acest simt persistand chiar si atunci cand persoana se afla in coma sau stare de inconstienta.

Slabiciune fizica accentuata

Un declin in aportul alimentar si lipsa de energie contribuie la slabirea intregului organism, persoana putand avea dificultati chiar si in ridicarea capului sau schimbarea pozitiei.
In aceste conditii, atentia trebuie indreptata catre asigurarea si mentinerea starii de confort.

Confuzie mentala si dezorientare

Organele, inclusiv creierul, incep sa cedeze. Ira Byock, medic in ingrijirea paliativa, spune ca "putine conditii mai permit oamenilor sa fie constienti atunci cand sunt pe moarte". Astfel, pot sa apara dezorientarea temporo-spatiala, agitatia si confuzia, existand situatii in care cei aflati in acesta stare raspund unor persoane imaginare. In aceasta etapa, este important sa ne pastram calmul si sa vorbim incet. Identificarea, de fiecare data cand ne adresam, poate fi, de asemenea, benefica.

Respiratie greoaie

Cel mai adesea, persoanele aflate in ultimele ore de viata respira greu si iregulat. Devine evident acum un model distinctiv de respiratie, numit Cheynes-Stoke, si care este descris printr-o inspiratie profunda, urmata de o pauza (apnee) cuprinsa intre cinci secunde si un minut si apoi, din nou, de un suflu adanc. Chiar daca pare alarmanta, oprirea respiratie pentru cateva secunde nu este constientizata de cel aflat pe moarte.
Totusi, in ajutorul sau, se poate interveni prin asigurarea unei pozitii confortabile, cu capul ridicat sau intr-o parte, umezirea buzelor cu o carpa umeda si, eventual, hidratarea acestora cu balsam.

Pierderea interesului social

Pe masura ce organismul incepe de cedeze, persoana aflata pe moarte isi pierde treptat interesul pentru cei din apropiere. Poate sa nu mai raspunda la intrebari sau sa devina neinteligibila. Uneori, aceasta stare este precedata de un comportament foarte alert, care dureaza mai putin de o ora sau maxim o zi. In acest moment este importanta mentinerea unei prezente fizice constante, atingerea si comunicarea cu persoana aflata pe moarte fiind foarte importante.

Modificari ale urinei

Odata cu reducerea tensiunii arteriale, parte a procesului natural al mortii, activitatea rinichiilor se reduce si ea. Modificarile intervin atat in ceea ce priveste culoarea urinei, care devine maronie sau rosiatica, cat si in privinta cantitatii acesteia.

Personalul medical poate indica in aceste conditii folosirea unei sonde, insa nu chiar in ultimele ore ale vietii. Important este sa se mentina un mediu curat, iar folosirea produselor destinate acestui scop este absolut necesara.

Racirea extremitatilor

In minutele sau orele care preced decesul, circulatia sanguina se retrage din zona periferica in scopul irigarii organelor interne. Mainile si picioarele devin reci, iar unghiile isi pot schimba culoarea. Incalzirea extremitatilor devine acum o prioritate, cu scopul de a asigura confortul termic al celui aflat in ultimele clipe de viata.


racirea extremitatilor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1159 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005207 (s)