News Flash:

Ce se intampla cu vechimea persoanelor care ingrijesc batrani

24 Ianuarie 2018
1001 Vizualizari | 0 Comentarii
batrani

Intrebarea cititorului: Locuiesc cu mama mea in varsta de 86 ani. Eu nu am loc de munca deoarece aceasta are nevoie de ingrijire permanenta, insa am inteles ca exista o lege care stabileste ca ma pot angaja pentru ingrijirea mamei cu jumatate de norma, dar sa fiu platit la norma intreaga. Imi puteti spune care este legea si ce prevede, mai exact?

Raspuns la aceasta situatie particulara
Prevederea la care se face referire este inclusa in Legea nr. 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice. Potrivit art. 13, alin. (2) sotul si rudele care au in ingrijire o persoana varstnica dependenta pot beneficia de program lunar redus de lucru, de o jumatate de norma, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealalta jumatate de norma din bugetul local, corespunzator salariului brut lunar al ingrijitorului la domiciliu, potrivit Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Timpul cat sotul si rudele au fost incadrate in aceste conditii se considera, la calculul vechimii in munca, timp lucrat cu norma intreaga.

Atentie, insa! De masura pot beneficia persoanele care au un loc de munca. Practic, acestea vor lucra cu jumatate de norma la angajator (astfel incat sa aiba timp si de ingrijirea varstnicului), insa vor fi platite si vor avea vechime in munca pentru norma intreaga, pe perioada de timp respectiva.

Ce masuri de asistenta sociala se acorda persoanelor varstnice?
In primul rand, retinem faptul ca sunt considerate persoane varstnice, in sensul actului normativ mentionat, persoanele care au implinit varsta de pensionare. Beneficiaza de prevederile Legii nr. 17/2000 persoana varstnica care se gaseste in una dintre urmatoarele situatii:

– nu are familie sau nu se afla in intretinerea unei sau unor persoane obligate la aceasta;
– nu are locuinta si nici posibilitatea de a-si asigura conditiile de locuit pe baza resurselor proprii;
– nu realizeaza venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea ingrijirii necesare;
– nu se poate gospodari singura sau necesita ingrijire specializata;
– se afla in imposibilitatea de a-si asigura nevoile sociomedicale, datorita bolii ori starii fizice sau psihice.

Nevoile persoanelor varstnice se evalueaza prin ancheta sociala care se elaboreaza pe baza datelor cu privire la afectiunile ce necesita ingrijire speciala, capacitatea de a se gospodari si de a indeplini cerintele firesti ale vietii cotidiene, conditiile de locuit, precum si veniturile efective sau potentiale considerate minime pentru asigurarea satisfacerii nevoilor curente ale vietii.Nevoile persoanelor varstnice aflate in situatia de pierdere totala sau partiala a autonomiei, care pot fi de natura medicala, sociomedicala, psihoafectiva, se stabilesc pe baza grilei nationale de evaluare a nevoilor persoanelor varstnice, care prevede criteriile de incadrare in grade de dependenta.

Serviciile comunitare pentru persoanele varstnice care se gasesc in situatiile de mai sus se realizeaza cu consimtamantul acestora si au in vedere:

– ingrijirea temporara sau permanenta la domiciliu;
– ingrijirea temporara sau permanenta intr-un camin pentru persoane varstnice;
– ingrijirea in centre de zi, cluburi pentru varstnici, case de ingrijire temporara, apartamente si locuinte sociale, precum si altele asemenea.

Cum se acorda asistenta sociala pentru persoanele varstnice?
Din 20 ianuarie 2018, in baza modificarilor introduse prin Legea nr. 19/2018 privind aprobarea OUG nr. 34/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice, asistenta sociala pentru persoanele varstnice se acorda la cererea scrisa a persoanei varstnice interesate sau a reprezentantului legal al acesteia. Cererea poate fi transmisa pe suport hartie sau in format electronic si trebuie insotita de declaratia pe propria raspundere privind veridicitatea datelor declarate, de un angajament de plata pentru situatiile in care se pot constata drepturi acordate necuvenit, precum si de alte documente doveditoare. Cererea se transmite si se inregistreaza la serviciul public de asistenta sociala al autoritatii administratiei publice locale unde are domiciliul sau resedinta persoana varstnica si contine, in principal, urmatoarele:

– date privind persoana varstnica;
– date privind componenta familiei;
– veniturile realizate si bunurile detinute de membrii familiei persoanei varstnice;
– tipul de locuinta, sistemul de incalzire utilizat si numarul persoanelor care locuiesc la aceeasi adresa de domiciliu sau resedinta;
– informatii referitoare la nevoile speciale si situatiile particulare in care se afla persoana varstnica si membrii familiei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1796 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006763 (s)