News Flash:

SALARIUL MINIM va creste cu doar 5% in urmatorii doi ani, conform noului program de guvernare al PSD. Ritmul, de trei ori mai mai mic fata de anii precedenti

30 Ianuarie 2018
906 Vizualizari | 0 Comentarii
salariu marit3

Salariul minim va creste cu cate 100 de lei pe an in 2019 si in 2020, ritmul de crestere fiind de doua-trei ori mai scazut decat in guvernarile anterioare, potrivit noului program de guvernare al PSD.
Romania va ajunge la un salariu minim net de 300 de euro pe luna, dupa ce nivelul acestuia va creste cu cate 100 de lei in 2019 si in 2020 (de la nivelul actual de 1.900 de lei brut pe luna), potrivit anuntului facut ieri de Viorica Dancila, noul premier PSD, votat ieri in Parlament. Astfel, in conditiile actuale de taxare, salariul minim pe economie va ajunge de la nivelul actual de 1.162 de lei net pe luna pana la 1.219 lei in 2019 (cu 5% peste nivelul din 2018) si 1.275 de lei net pe luna in 2020 (cu 4,6% peste nivelul din 2019), conform calculelor realizate de Ziarul Financiar.

Cresterea prognozata este semnificativ mai scazuta decat cea din 2017, de exemplu, cand salariul minim net pe economie a crescut cu 15%. „Cresterea cu 100 de lei a salariului minim anual este de asteptat cu sau fara interventia guvernului. Consider ca cine inca plateste salariul minim fie si-a facut gresit planurile de dezvoltare, fie are alte motive sa faca acest lucru”, a spus Florin Godean, country manager al firmei de recrutare si inchiriere de forta de munca in regim temporar Adecco Romania.

Cu un salariu minim brut de 413 euro pe luna (252 de euro net), Romania se afla in continuare pe penultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste salariul minim, in fata Bulgariei, care a majorat salariul minim la 260 de euro brut din aceasta luna (echivalentul a 226 de euro net). Prin comparatie cu Cehia, un angajat roman platit la nivelul minim castiga un salariu net cu 40% mai mic, iar fata de Polonia salariul minim net este cu aproape  o treime mai redus, potrivit calculelor ZF.

Creşterea salariului minim pe economie este necesară pentru retenţia angajaţilor, având în vedere că unu din trei angajaţi români primeşte salariul minim, iar piaţa muncii este puternic afectată de deficitul de personal, pe fondul migraţiei externe. Peste 3 milioane de români au plecat la muncă în străinătate în ultimul deceniu, pentru salarii de 4 - 5 ori mai mari decât în România. Specialiştii spun însă că, indiferent de deciziile guvernanţilor, impactul pe piaţa muncii este negativ.

„Este iluzoriu să credem că la ora actuală guvernul mai poate poate să influenţeze în vreun mod benefic piaţa muncii, cel puţin în ceea ce priveşte sectorul privat, din simplul motiv că din cauza schimbărilor frecvente aceştia nu ştiu sau nu înteleg ce se întâmplă. Sau ambele”, a mai spus Florin Godean. În ceea ce priveşte comportamentul angajatorilor, a adăugat el, aceştia sunt în expectativă pentru a contracara surprizele care probabil vor urma şi anul acesta.

„Asta în condiţiile în care nivelul scăzut al şomajului atinge niveluri record de la lună la lună”, a mai spus şeful Adecco.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1196 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005938 (s)