News Flash:

Riscă Timișoara să rămână fără apă caldă după amenda Colterm?

27 Mai 2021
928 Vizualizari | 0 Comentarii
Colterm

Amenda de 21 de milioane de euro primită de Colterm pentru lipsa certificatelor anti-poluare aferente anului 2020 nu îi afectează pe timișoreni. Cel puțin nu acum, spune primarul Dominic Fritz, care crede că „nu este un motiv de panică” și că orașul nu este în pericol să rămână fără apă caldă.

Societatea de termoficare a Timișoara a fost sancționată cu puțin peste 21 de milioane de euro, pentru că nu a cumpărat certificatele de emisii gaze cu efect de seră (EUA), pentru poluarea produsă în 2020. Administrația Fondului pentru Mediu a emis încă din 14 mai o decizie de impunere pentru 106.863.467 lei.

Colterm și Primăria Timișoara nu au banii pentru a plăti statului cele 21,6 milioane de euro și se ia în calcul chiar contestarea sancțiunii. Deocamdată, spune primarul Dominic Fritz, amenda nu îi afectează pe timișorenii racordați la sistemul centralizat de încălzire. El îi asigură pe oameni că „acum nu este un motiv de panică”, dar spune că primăria nu mai poate plăti la nesfârșit pentru Colterm.

„Este o amendă pentru că anul trecut nu s-au prevăzut bani pentru certificatele CO2. Noi am făcut eforturi uriașe să achităm datorii istorice ale primăriei către Colterm, anul acesta am dat în jur de 90 de milioane de lei deja, cu o parte din acești bani s-au luat certificate CO2 pentru centrul CET. Primăria nu are bani să achite absolut totul, noi plătim acum un credit pentru certificatele din 2019.

Eu am semnalat această situație și guvernului, a fost o speranță să primim o susținere pentru bugetul local, deocamdată nu s-a întâmplat. De aceea și această amendă, se adaugă 106 milioane de lei la cele 300 de milioane de lei care deja sunt datorii la Colterm. Va trebui să analizăm acum ce urmează pentru companie”, ne-a declarat primarul Timișoarei.

Edilul-șef este ferm și spune că viitorul este al termoficării centralizate, așa cum își dorește și Uniunea Europeană. Spunea încă de marți că va fi încheiat un acord cu Banca Mondială pentru reorganizarea Colterm, instituția urmând să ajute PMT să „repună pe picioare” sistemul de termoficare al Timișoarei într-o nouă formă, care răspunde tranziției verde europene”.

„Pentru noi este absolut clar că vrem să ținem termoficarea centralizată în oraș în viață, credem într-un viitor pentru un sistem centralizat de termoficare, asta este și direcția în care merge Uniunea Europeană, însă acum trebuie să restructurăm Colterm, să producem, de fapt, energie și căldură verde, pentru ca, cândva, în viitor, să vindem certificate CO2 și nu să le cumpărăm. Fără o schimbare clară de direcție și fără o soluție pentru datoriile din trecut, va fi foarte greu să continuăm pe acest drum. Prețul certificatelor tot crește. Dacă continuăm, de exemplu, să alimentăm CET cu cărbune, vom fi pedepsiți tot mai mult cu prețul acestor certificate. De aceea ne trebuie inclusiv o retehnologizare și suntem în discuții cu mai mulți. Vom semna un parteneriat cu Banca Mondială, care ne va asista”, ne-a mai spus Dominic Fritz.

Timișoara nu este în pericol să rămână fără apă caldă

Primarul Timișoarei le transmite timișorenilor racordați la Colterm că „acum nu este un motiv de panică”.

„Eu, personal, nu sunt gata să prelungesc agonia datoriilor și rostogolirea datoriilor din anii trecuți, nu mi se pare responsabil în fața timișorenilor, pentru că totuși vorbim de banii timișorenilor, de care avem nevoie pentru investiții și pentru copiii noștri. Nu este un pericol (să rămână Timișoara fără apă caldă – n.r.)”, a completat acesta.

Se analizează, cu ajutorul unor specialiști inclusiv de la București, dacă poate fi luată în calcul insolvența Colterm.

„Pentru o companie de această mărime cu atâtea datorii nu se poate exclude nicio soluție. Insolvența, în primul rând, este un mecanism de protecție, dar acum analizăm, inclusiv cu experți externi. Am discuții și la nivel de București, ne uităm clar și la alte modele și variante, cum au rezolvat problema și vom vedea ce concluzii putem trage”, a mai declarat Dominic Fritz.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1164 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006172 (s)