News Flash:

Razboiul din Siria ar putea dura alti zece ani, avertizeaza expertii

7 Martie 2014
1075 Vizualizari | 0 Comentarii
Războiul din Siria ar putea dura încă zece ani, cu Iranul şi Rusia care îl susţin pe preşedintele Bashar al-Assad şi grupările extremiste care invadează câmpul de luptă, au avertizat joi experţii, citaţi de AFP. Assad a ales în mod deliberat o "strategie machiavelică" de a nu face nimic în timp ce apar grupări de opozanţi extremiste precum al-Nusra şi Statul islamic în Irak şi Levant (SIIL), care părăsesc calea opoziţiei moderate.

"Acum este clar că înlăturarea lui Assad nu mai este la fel de inevitabilă precum credeau numeroşi specialişti în urmă cu un an", a subliniat analistul Daveed Gartenstein-Ross.

"Scenariul cel mai probabil este cel potrivit căruia serviciile de informaţii americane prevăd acum că războiul va continua alţi zece ani, poate chiar mai mult", a adăugat el în faţa unei comisii pentru Afaceri Externe a Senatului.

Discuţiile de la Geneva privind un acord de pace, iniţiate de Washington şi Moscova, au eşuat la sfârşitul lui februarie, în timp ce Assad şi-a consolidat puterea nu numai graţie armelor şi banilor de la Rusia şi Iran, ci şi graţie "voinţei insolente" de a nu interveni împotriva mişcărilor extremiste, potrivit acestui expert.

"Rolul major pe care îl joacă de acum jihadiştii (din cadrul opoziţiei) a descurajat ţările occidentale de a o mai sprijini", a explicat Gartenstein-Ross, de la Fundaţia de apărare a democraţiei.

La 15 martie se vor împlini trei ani de la începerea acestui conflict. Războiul s-a soldat de atunci cu 140.000 de morţi, în timp ce 2,5 milioane de sirieni au fugit din ţară, iar 6,5 milioane s-au deplasat în interiorul Siriei.

În opinia lui Gartenstein-Ross, politica Washingtonului, care s-a ferit permanent de a livra armament greu rebelilor acordând însă sprijin umanitar, este "confuză" şi îi lipseşte "dorinţa de a pune capăt războiului". Mediafax.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1513 (s) | 33 queries | Mysql time :0.052866 (s)