News Flash:

Putem arunca gratuit gunoaiele in patru locuri din oras, dar numai cu buletin de Timisoara

24 Iulie 2019
850 Vizualizari | 0 Comentarii
gunoi

Avem peste 350 de rampe clandestine de deseuri in Timisoara, iar primaria a pus la punct un plan de reducere a gunoaielor de pe strazi. Retim infiinteaza patru puncte de colectare a deseurilor, unde vor fi amplasate containere la care vom putea scapa gratuit de gunoaie. Dar numai daca avem buletin de Timisoara.

Angajatii Biroului Salubrizare din primarie au numarat peste 350 de locuri in care oamenii abandoneaza frecvent deseuri pe domeniul public. Conform studiului intocmit de municipalitate privind gunoaiele abandonate in primele sase luni ale anului, Retim a ridicat o cantitate imensa de deseuri din rampele clandestine, serviciul fiind platit de primarie.

 „In prezent, pe raza municipiului se abandoneaza pe domeniul public cantitati insemnate de deseuri vegetale, deseuri rezultate din constructii si deseuri voluminoase, cu predilectie de uz casnic. Astfel, consilierii din cadrul Biroului Salubrizare, impreuna cu reprezentanti ai Retim, precum si cu Serviciul Protectia Mediului din cadrul Politiei Locale au inventariat amplasamentele pe care se abandoneaza constant aceste categorii de deseuri, rezultand astfel peste 350 de astfel de amplasamente. De pe aceste locatii au fost ridicate cu operatorul serviciului de salubrizare peste 5.000 de tone deseuri, numai in cursul anului 2019”, spun reprezentantii primariei.

Vorbim despre peste 5.000 de tone de gunoaie adunate doar in primele sase luni ale orasului din toate zonele orasului. Iar faptul ca Retim a inchis punctele de colectare a deseurilor voluminoase a avut o contributie destul de mare. La fel si desfiintarea campaniilor de curatenie de primavara si curatenie de toamna, cand timisorenii puteau scoate in fata caselor lucrurile de care nu mai aveau nevoie, iar Retim le colecta gratuit.

In incercarea de a scapa orasul de rampe clandestine, s-a decis deschiderea a patru puncte de colectare a deseurilor din constructii, a deseurilor voluminoase si a deseurilor vegetale.

„Aceste campanii nu se mai organizeaza odata cu gestionarea serviciului de colectare a deseurilor menajere de la populatie de catre la Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Deseuri ADID Timis. Ca urmare a neorganizarii acestor campanii, a inchiderii punctelor de colectare, populatia municipiului Timisoara nu mai are solutii de a preda aceste deseuri in mod organizat, in vederea neutralizarii acestora, conform legislatiei in vigoare. In urma acestor constatari, a fost intocmit Planul de prevenire si masuri privind evitarea si reducerea cantitatilor de deseuri abandonate pe domeniul public de pe raza Municipiului Timisoara, care presupune deschiderea a patru puncte de colectare in vederea colectarii de la populatie a deseurilor din constructii, deseurilor voluminoase si a deseurilor vegetale”, mai spun oficialii municipalitatii.

Cele patru puncte vor functiona pe Calea Torontalului, pe str. Torac, pe str. Avram Imbroane si langa Podul Calea Sagului, unde vor fi amplasate cate trei containere de 20 mc in care timisorenii vor putea arunca deseuri vegetale, deseuri voluminoase de uz casnic si deseuri rezultate din constructii si demolari.

„Fiecare cetatean are dreptul sa depuna gratuit, cu aport voluntar, urmatoarele cantitati de deseuri, pe baza cartii de identitate, avand domiciliul in Timisoara”, se arata in planul primariei. Asadar, putem scapa de gunoaie doar daca avem buletin de Timisoara.

Vom putea duce o data pe luna 3 metri cubi de deseuri vegetale – crengile trebuie sa fie taiate la 50cm si legate in manunchi, iar frunzele si iarba trebuie sa fie depozitate in saci, 5 metri cubi de deseuri voluminoase de uz casnic – este recomandata demontarea/dezasamblarea deseurilor voluminoase si 1 metru cub de deseuri rezultate din constructii si demolari – trebuie depozitate in saci rezistenti la actiuni mecanice.

„Abia ne apropiem de normalitate, ca inca avem rampe clandestine, nu mai vezi la tot pasul. Dar gunoi casnic depus se observa mai putin acum. Sper ca dupa ce vom avea un operator in plus pe noul sistem de strangere a deseurilor casnice mari in patru puncte ale orasului, gratuit, ca plateste municipalitatea, sper sa nu se mai depuna nici macar atat cat se depune acum in mod ilegal. Ma doare sufletul, cum pot acesti oameni sa faca asa ceva?”, a spus primarul Nicolae Robu.

Punctele de colectare vor functiona doar de luni pana sambata, in intervalul 12-20, acestea urmand sa fie supravegheate de catre o persoana desemnata de catre operator. Ridicarea containerelor se va face zilnic dupa incheierea programului, iar pentru activitatea Retim plateste primaria, din bugetul local, potrivit edilului-sef.

Retim va putea amplasa containerele abia dupa ce consilierii locali isi vor da acordul pentru noul plan al primariei si dupa ce se va decide care sunt adresele exacte unde vor fi lasate acestea.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1253 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006660 (s)