News Flash:

Proiect unic la Timișoara: spectacol cu actori surzi. Îl puteți susține participând la Timotion

10 Mai 2021
628 Vizualizari | 0 Comentarii
teatru

Asociația Solidart lansează proiectul ”Teatru surd”, care oferă ocazia unor tineri cu deficiențe de auz să joace pe scenă, iar timișorenilor să descopere poveștile fascinante ale acestor artiști.

„Teatrul Surd”, un proiect unic în orașul de pe Bega, este lansat de Asociația Solidart, o organizație din Timișoara care promovează conceptul de incluziune socială prin artă, finanțat prin programul Timotion. Proiectul își propune să ofere ocazia tinerilor cu deficiențe de auz să urce pe scenă și să joace în spectacolul ”La început a fost tăcere”. Acesta va fi organizat la toamnă, la Teatrul Basca, instituție culturală independentă sub auspiciile căreia se desfășoară activitatea Asociației Solidart.

Dezvoltarea proiectului „Teatrul Surd” este una dinamică: în prima etapă, organizatorii îi vor cunoaște pe actori, zece tineri din cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă (C. S. E. I) ”Constantin Pufan” Timișoara și de la Liceul Tehnologic Special Gheorghe Atanasiu Timișoara. Apoi, le vor afla poveștile, iar dramaturgul Andrei Ursu va susține câteva ateliere de teatru şi de storytelling cu cei care vor deveni actori în spectacol. Ana-Maria Ursu va regiza spectacolul, care va avea trei reprezentații. O participare importantă este cea a Angelei Mate, interpret mimico-gestual, care va introduce organizatorii în comunitatea surzilor şi îi va consilia pe tot parcursul proiectului.

”Teatru Surd” se poate desfășura doar cu sprijinul comunității, astfel organizatorii Timotion, Alergotura și Fundația Comunitară Timișoara, au inclus proiectul pe lista beneficiarilor la ediția Timotion 2021. Fiind singurul proiect cultural din listă, organizatorii Timotion transmit un mesaj foarte important: „cultura care promovează dialogul social, prin facilitarea accesului persoanelor cu diverse limitări – fizice, materiale, geografice – la actul cultural are un impact asupra viitorului unei societăți sănătoase”.

”Proiectul nostru le poate oferi o voce. Poate transforma tăcerea în expresie artistică. De aceea, ne bazăm pe spiritul de solidaritate și de responsabilitate al timișorenilor și iubitorilor de artă de pretutindeni pentru a putea organiza acest spectacol. Arta independentă este strâns legată de comunitatea pe care o reprezintă, de aceea, pentru a putea continua, are nevoie de susținerea acesteia. Caracterul unic al Timișoarei, care s-a construit pe ideea de conviețuire și integrare a diverselor grupuri, este o cultură în sine, una care merită titlul de capitală europeană a culturii”, spun reprezentanții Teatrului Basca.

Așadar, proiectul ”Teatru Surd” poate fi susținut de comunitate prin participarea la Timotion. Suma de care are nevoie Asociația Solidart pentru a organiza spectacolul ”La început a fost tăcere” este de 18.240 de lei, iar persoanele care doresc să contribuie la această inițiativă extraordinară o pot face alegând metodele de donație disponibile
pe site-ul Timotion. Se pot înscrie până în 16 mai.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1190 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004680 (s)