News Flash:

Primaria Timisoara rateaza finantarea europeana pentru tramvaiele Armonia. Nu are niciun alt proiect depus pe Axa 4

11 Decembrie 2018
1111 Vizualizari | 0 Comentarii

Au depus pe ultima suta de metri proiectul si iata ca rateaza finantarea europeana pentru tramvaiele Armonia. Proiectul Primariei Timisoara pentru reabilitarea a 16 din tramvaiele vechi ale orasului a fost respins, iar municipalitatea nu a depus niciun alt proiect pe Axa 4 Dezvoltare urbana, termenul limita pentru atragerea celor 56 de milioane de euro pusi la dispozitie de UE fiind 31 decembrie 2018.

Primarul Nicolae Robu a anuntat in aceasta toamna ca exista posibilitatea ca municipalitatea sa obtina fonduri europene retroactiv pentru garniturile Armonia, in baza acordului-cadru incheiat in 2014 cu firmele Astra Vagoane Calatori Arad si Electroputere VFU Pascani. Contractul inca nu s-a incheiat, asa ca municipalitatea putea aplica cu un proiect pe POR – Axa 4, prioritatea de investitii 4e, obiectiv specific 4.1. Una dintre conditiile impuse de UE era ca „proiectul depus spre finantare sa nu fie incheiat sau implementat integral inainte de depunerea cererii de finantare”.

„Vom depune primul proiect prin care cerem sa primim fonduri pentru cele 16 tramvaie Armonia. Am fost instiintati ca nu poti obtine fonduri Retro pentru tramvaiele care au fost deja introduse in uz in momentul cererii. 16 sunt eligibile si saptamana aceasta vom depune cererea de finantare”, explica primarul Timisoarei la inceputul lunii octombrie.

Zis si facut! PMT a depus, in 9 octombrie, proiectul „Servicii de reparatie generala cu reconstructie si modernizare a vagoanelor de tramvai GT4”, insa acesta a fost respins, apare intr-o statistica a ADR Vest datata din 5 decembrie. Este vorba, mai exact, despre Axa prioritara 4 – Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile, Prioritatea de investitii 4e, O.S. 4.1 Reducerea emisiilor de carbon in municipiile resedinta de judet prin investitii bazate pe Planurile de mobilitate urbana durabila din cadrul POR 2014-2020, axa pe care se puteau depune proiecte in perioada 9 iulie – 9 octombrie. Primarul Timisoarei ne-a declarat ca va depune contestatie la Ministerul Dezvoltarii.

Pe aceeasi prioritate de investitii, Primaria Resita a depus proiectul de „revitalizare a zonei centrale a Municipiului Resita”, contractul fiind trimis catre Autoritatea de Management pentru POR.

Primaria Timisoara nu are niciun alt proiect depus pe Axa 4 de Dezvoltare urbana, pe care i se pun la dispozitie 56 de milioane de euro. Tot ce trebuie sa faca municipalitatea este sa depuna proiectele pana in 31 decembrie 2018.

Sa vedem cum sta Regiunea Vest cu proiectele depuse pe Axa 4 – Dezvoltare urbana durabila pentru municipii resedinta de judet, unde PMT a depus doar proiectul respins pentru tramvaiele Armonia, conform unei situatii facuta publica de ADR Vest cu data de 5 decembrie.

Pe prioritatea de investitii 4.1, Primaria Arad are in evaluare un proiect de achizitie de patru tramvaie dubla articulatie capacitate mare si sase tramvaie vagon capacitate medie. Primarul Nicolae Robu a declarat ca vrea sa cumpere si tramvaie noi, de vreo 40 de milioane de euro, insa proiectul nu a fost inca depus la ADR Vest.

Pe prioritatea de investitii 4.2, Primaria Deva are in evaluare un proiect de „amenajare gradina urbana in zona Zamfirescu”.

Pe prioritatea de investitii 4.4, primariile din Resita si Deva au depus cate doua proiecte de reabilitarea si modernizare crese/ gradinite. Cele de la Resita sunt in faza de precontractare, iar cele de la Deva, in evaluare. Primaria Timisoara a anuntat ca vrea sa construiasca, prin acest program, doua crese in nordul si sudul orasului, dar proiectele le tine inca la sertar.

Pe prioritatea de investitii 4.5, primariile din Resita si Deva au depus cate un proiect de reabilitare a unui colegiu. Ambele sunt in faza de evaluare.

Pe de alta parte, primarul Nicolae Robu spune ca nicio alta primarie nu sta mai bine decat PMT la atragerea de fonduri europene.

„Lumea crede ca numai cu fonduri europene se poate face totul. Noi luam si am luat tot ce putem, sunt minciuni si bazaconii ca noi nu am fost performanti. Avem 35 din 35 de proiecte si rata de absorbtie 95,34%… vreau sa vad cine are mai multe si rata de absorbtie mai mare”, spunea, recent, primarul Timisoarei.

Directorul ADR Vest, Sorin Maxim, a atras si el atentia asupra problemelor primariilor cu Axa 4. Potrivit acestuia, sunt 102 proiecte de depus doar in a doua jumatate a lunii decembrie.

 „Acum cele mai mari probleme sunt cu fondurile disponibile pe Axa 4 de Dezvoltare Urbana. Avem 102 proiecte care ar trebui depuse dupa jumatatea lunii decembrie, este putin timp, dar inca suntem in termen. Este o suma mare, vorbim de 150 de milioane de euro, se accepta o subscriere de 200%. Ei ar fi trebuit sa le depuna din timp, sa ii intrebati pe cei ce au depus asa tarziu. Ei ar trebui sa aiba o abordare mai coerenta, erau obligati sa faca din timp strategia de atragere si investitie din fonduri europene, trebuia doar sa faca proiectele pe baza acesteia. Sunt proiecte complexe, de peste zece milioane de euro”, a explicat Maxim la celebrarea a 20 de ani de activitate a Regiunii de Dezvoltare Vest.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1181 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006656 (s)