News Flash:

Primaria Timisoara nu este dispusa sa achite jumatate de milion de euro pe Baile Neptun

5 Februarie 2015
1420 Vizualizari | 0 Comentarii
Reprezentantii Primariei Timisoara nu sunt dispusi sa dea jumatate de milion de euro pentru cumpararea unor spatii in palatul cunoscut ca Baile Neptun, de pe Splaiul Nistrului - Bulevardul 3 August, din apropierea Podului Decebal. Vorbim despre o cladire emblematica a Timisoarei, construita dupa un proiect al arhitectului László Székely. Alesii locali vor avea totusi ultimul cuvant de spus in aceasta privinta...
Consilierii locali timisoreni vor avea pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte doua proiecte de hotarare prin care li se cere sa nu isi exercite dreptul de preemtiune la intentia de instrainare a unor spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta situate in imobilul de pe Splaiul Nistrului nr. 1 – Baile Neptun.
In primul rand se propune neexercitarea dreptului de preemtiune din partea Consiliului Local Timisoara la instrainarea unui spatiu situat la parter, la pretul de 450.000 de euro. Este vorba despre un apartament cu intrare de pe Bulevardul 3 August 1919, compus din 12 incaperi, avand o suprafata utila de 343,48 mp. Reiese un pret de vanzare de 1.310 euro/ mp.
In ambele cazuri, reprezentantii municipalitatii spun ca proprietarul, Tuducan Viorica Gianina, a solicitat ca primaria sa se pronunte asupra dreptului de preemtiune, in cursul lunii ianuarie.
Potrivit autoritatilor locale, palatul de pe Splaiul Nistrului nr. 1 face parte din zona de protectie a Ansamblului Urban Fabric, fiind inscris pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Timis.
Reprezentantii municipalitatii spun ca imobilul necesita lucrari de intretinere si sunt mai multe lucruri care nu sunt in regula.
„Starea generala a imobilului necesita lucrari de intretinere. Fatadele cladirii sunt in stare buna din punct de vedere al paramentului, dar imobilul necesita asanarea instalatiilor parazitare (alarme, cabluri de electricitate si de date). Reclamele montate pe fatada nu sunt adaptate din punct de vedere stilistic, nerespectand Regulamentul local de urbanism (...) Ferestrele si usile spatiilor de la parter, dinspre Splaiul Nistrului, au fost inlocuite cu tamplarie PVC maro, imitatie de lemn, cu geam dublu izolat. Usa de acces de pe Splaiul Nistrului nr. 1, realizata din fier forjat, se pastreaza in stare buna. Vitrinele si ferestrele dinspre Bd. 3 August 1919 sunt din lemn. La mezanin si etaj, tamplaria a fost inlocuita partial cu tamplarie din PVC. Invelitoarea metalica si elementele de tinichigerie necesita lucrari de interventie”, noteaza reprezentantii primariei.
Autoritatile locale spun ca spatiul nu prezinta interes pentru domeniul public/privat al municipiului Timisoara. Cei de la Directia Cladiri, Terenuri si Dotari Diverse – Compartimentul Monumente al primariei au facut totusi o adresa catre Directia Economica, au intrebat daca ar exista fonduri disponibile pentru achizitionarea spatiului si li s-a raspuns ca bugetul pe anul 2015 nu a fost inca aprobat.
Si Directia Judeteana pentru Cultura Timis a decis sa nu isi exercite dreptul de preemtiune.
Cel de-al doilea spatiu, pentru care se propune neexercitarea dreptului de preemtiune la intentia de instrainare la pretul de 50.000 de euro, este situat la subsolul imobilului de pe Splaiul Nistrului nr. 1 si are o suprafata utila de aproximativ 314,5 mp, potrivit reprezentantilor municipalitatii.
Potrivit Legii 422/2001, monumentele istorice aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vandute numai in conditiile exercitarii dreptului de preemtiune al statului roman, prin Ministerul Culturii si Cultelor, sau al unitatilor administrativ-teritoriale, dupa caz, sub sanctiunea nulitatii absolute a vanzarii, scrie tion.ro.
Palatul Bailor Neptun din Timisoara, cunoscut si drept Casa Székely, Hungária Fürdö sau, simplu, Baile Neptun, a fost construit intre anii 1912-1914 dupa proiectul arhitectului László Székely. Aici a functionat pentru multa vreme un ansamblu de bai publice.

splaiul nistrului
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1166 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007652 (s)