News Flash:

"Prima Doamna" a Cataloniei este ROMANCA

12 Ianuarie 2016
1270 Vizualizari | 0 Comentarii
Marcela Topor
Noul lider al guvernului regional din Catalonia (Generalitat de Catalunya), Carles Puigdemont, este casatorit cu o romanca, Marcela Topor, jurnalista la ziarul de limba engleza 'Catalonia Today', informeaza cotidianul spaniol 'La Vanguardia'.

Ea a devenit 'Prima Doamna' a regiunii separatiste din nordul Spaniei in 10 ianuarie, cand Carles Puigdemont, primarul orasului Girona, a fost investit, in extremis, in noua sa functie, cu numai cateva ore inainte de expirarea termenului limita in care parlamentul local trebuia sa desemneze un nou lider, in caz contrar impunandu-se convocarea unor noi alegeri.

"Traiasca Catalonia libera", au fost primele cuvinte rostite de Puigdemont, in varsta de 53 de ani, dupa ce a obtinut voturile favorabile a 70 din cei 135 de membri ai parlamentului de la Barcelona, 63 de voturi impotriva si doua abtineri, dupa cum au relatat Reuters si France Presse.

Marcela Topor conduce un program de interviuri, realizate in limba engleza cu rezidenti straini din Catalonia. Aceste materiale sunt difuzate de 'Catalonia Today', ziar legat inca de la inceputurile sale cu grupul de presa 'El Punt Avui' lansat in 2004 de Carles Puigdemont, jurnalist in acea perioada.

Cei doi sunt uniti nu numai de profesia comuna, ci si de idealurile politice. Cu putin inainte de sfarsitul anului trecut, Marcela Topor a publicat un editorial in care sustinea ca 'victoria blocului separatist' in alegerile din septembrie a fost unul dintre evenimentele cheie din 2015. Totodata, ea a salutat 'rezolutia referitoare la demararea procesului de creare a unui stat catalan' in pofida opozitiei intampinate din partea guvernului de la Madrid. 'Fara indoiala, vom vedea ca activitatea politica din Catalonia va continua sa mizeze pe independenta', anticipa ea in acel articol.

Nu este deci de mirare ca nu lipsit de la investirea sotului ei in functia de lider al guvernului regional, la care a asistat de pe unul din locurile rezervate invitatilor parlamentului catalan.

Cu numai o zi inainte, motoarele de cautare de pe internet ofereau o lista interminabila de articole despre Manuela Topor, dar toate acestea disparusera ca prin minune duminica, sustine 'La Vanguardia'.

Potrivit portalului romaniaexpres.com, ea s-a casatorit cu Carles Puigdemont la Iasi, dupa ritul ortodox, iar fetitele lor, 'una de 7 ani si alta de 9 ani, au fost botezate ortodox in Parohia Ortodoxa Romana Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul si Sf. Ierarh Grigore Palama din Girona'.

Carles Puigdemont, cel de-al 130-lea presedinte al Generalitat de Catalunya, s-a nascut in familia unui cofetar din Amer, un sat situat la aproximativ 100 de kilometri vest de Girona. A lucrat o buna perioada de timp ca ziarist si s-a implicat inca de tanar in activitatile Tineretului Nationalist Catalan. In 2006, a devenit deputat in Parlamentul Cataloniei, in 2011 a fost ales primar in Girona, iar in 2015 a primit un nou mandat din partea locuitorilor acestui oras.

La 27 septembrie 2015, separatistii au castigat majoritatea locurilor in parlamentul de la Barcelona (72 din 135) cu un program ce promitea demararea unui proces separatist care sa se incheie in 2017. Negocierile pentru formarea unui nou guvern regional au fost insa in impas multa vreme, in contextul in care stanga anticapitalista a refuzat sa accepte reinvestirea ca sef al executivului regional a lui Artur Mas, contestat pentru politica lui de austeritate si pentru scandalurile de coruptie care au lovit partidul sau, Convergencia Democratica de Cataluna (CDC). In ultima instanta, Artur Mas si-a retras sambata candidatura, ceea ce a permis formarea unei ample coalitii de guvernamant, de la conservatori pana la stanga anticapitalista, decisa sa profite de majoritatea absoluta de care dispune in parlamentul regional pentru a proclama in termen de 18 luni independenta Cataloniei.

Noul lider al guvernului regional, Carles Puigdemont, vorbeste nu numai catalana si spaniola, ci si engleza si franceza. El 'se descurca bine' si in limba romana, atat datorita casatoriei cu romanca Marcela Topor, cat si a nenumaratelor contacte cu diferiti politicieni si jurnalisti romani, precum si a vizitelor pe care din 1998 incoace le-a facut in Romania. Printre acestea, site-ul http://romaniaexpres.com mentioneaza si calatoria in compania lui Joan Laporta, fost presedinte al clubului FC Barcelona.

 


prima doamna carles puigdemont girona alegeri marcela topor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1179 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004967 (s)