News Flash:

Presedintele Italiei a DEMISIONAT!

13 Ianuarie 2015
1315 Vizualizari | 0 Comentarii
Giorgio Napolitano
Presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, va demisiona "in urmatoarele ore", a anuntat marti premierul Mateo Renzi, potrivit Reuters.
Napolitano a anuntat inca din 1 ianuarie ca intentioneaza sa demisioneze. "Sunt pe punctul de a demisiona, a demisiona dupa cum imi permite Constitutia", declarase seful statului, in varsta de 89 de ani, cu prilejul mesajului de Anul Nou, retransmis la televiziune. El a explicat cu acel prilej ca varsta sa inaintata face ca indeplinirea atributiilor sa fie din ce in ce mai dificila.
Napolitano, care a spus de la inceput ca nu-si va duce pana la capat al doilea mandat de sapte ani, le-a marturisit unor prieteni ca sufera de o serie de afectiuni legate varsta, care fac dificila exercitarea functiei de presedinte, relata recent cotidianul Corriere della Sera.
In aprilie 2013, Napolitano a cedat rugamintilor din partea politicienilor aflati in disputa si a acceptat un al doilea mandat — lucru fara precedent — in incercarea de a pune capat unei situatii haotice, de impas, provocata de alegerile din februarie din acelasi an.
Dupa alegerea sa, el a adus o oarecare stabilitate politica in tara, desemnandu-l pe Enrico Letta (Partidul Democrat, de centru-stanga) sa formeze un guvern de larga coalitie. Letta a demisionat in februarie 2014, dupa ce-a pierdut sefia partidului, in favoarea actualului sef de guvern Matteo Renzi.
Seful statului italian, care este ales de catre parlament, are largi puteri politice. El poate sa numeasca seful de guvern, sa dizolve parlamentul si sa convoace alegeri anticipate.
Printre potentialii succesori ai lui Napolitano se numara Romano Prodi, fost prim-ministru si presedinte al Comisiei Europene, precum si fostul premier Giuliano Amato. Amandoi au fost in trecut candidati la presedintia Italiei.
AGERPRES

napolitano
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1229 (s) | 43 queries | Mysql time :0.010081 (s)