Cel putin 3,7 milioane de persoane au participat duminica, in Franta, la manifestatii impotriva terorismului, dupa atentatele comise in ultimele zile la Paris, aceasta fiind cea mai mare mobilizare inregistrata vreodata in istoria Frantei, a anuntat Ministerul francez de Interne. La manifestatia de la Paris au luat parte, alaturi de presedintele Francois Hollande, numerosi lideri straini, printre care si presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.
UPDATE 23:52 Peste 3,7 milioane de persoane au manifestat in Franta impotriva terorismului
Cel putin 3,7 milioane de persoane au participat duminica, in Franta, la manifestatii impotriva terorismului, dupa atentatele comise in ultimele zile la Paris, aceasta fiind cea mai mare mobilizare inregistrata vreodata in istoria Frantei, a anuntat Ministerul francez de Interne, citat de AFP.
Peste 2,5 milioane de manifestanti au putut fi numarati in diferite orase de provincie.
La Paris, au fost prezente intre 1,2 si 1,6 milioane de persoane, insa o numarare exacta acestora a fost imposibila, a adaugat ministerul francez.
Potrivit politiei, persoanele care au participat marsul republican de la Paris s-au dispersat "fara incidente", in jurul orei 20.00 GMT (22.00, ora Romaniei).
Manifestatia istorica a fost organizata in memoria celor 17 victime ale atentatelor teroriste comise saptamana aceasta in Franta.
UPDATE 21:06 Presedintele francez si premierul israelian participa la o ceremonie la Marea Sinagoga din Paris
Presedintele francez Francois Hollande si premierul israelian Benjamin Netanyahu au fost ovationati duminica seara la intrarea in Marea Sinagoga din Paris, relateaza AFP.
Cei doi lideri participa la o ceremonie in memoria "tuturor victimelor" atentatelor de la Paris, printre care figureaza patru evrei, ucisi vineri de Amedy Coulibaly, autorul luarii de ostatici de la un magazin evreiesc din capitala franceza.
Unele persoane prezente la sinagoga au scandat "Bibi", dupa numele lui Benjamin Netanyahu, si "Israelul va trai, Israelul va invinge", agitand drapelul statului evreu.
Ceremonia a inceput in jurul orei 18.30 GMT (20.30, ora Romaniei). Presedintele francez si seful Guvernului israelian au stat alaturi in interiorul sinagogii, fiind inconjurati de premierul francez Manuel Valls si, respectiv, de presedintele Consistoriului central israelit din Franta, Joel Mergui. Un rand mai in spate se afla ministrul israelian al Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman.
Dupa marsul istoric impotriva terorismului si inainte de a merge la Marea Sinagoga, presedintele Hollande a vizitat duminica familia lui Ahmed Merabet, un politist francez de origine algeriana, ucis de fratii Cherif si Said Kouachi, cei doi jihadisti care au comis atentatul de la redactia revistei satirice Charlie Hebdo.
UPDATE 19:12 Peste un milion de persoane manifesteaza la Paris, dar si in alte orase din Europa si America
Peste un milion de persoane - 1,5 milioane potrivit organizatorilor -, scandand "Charlie! Charlie!", au participat duminica la un miting de o amploare extraordinara la Paris, devenit pentru o zi "capitala mondiala" impotriva terorismului, prin prezenta liderilor straini care au defilat tinandu-se de brat, relateaza AFP.
Manifestatia istorica a fost organizata in memoria celor 17 victime ale atentatelor teroriste comise saptamana aceasta in Franta. Un mars extraordinar atat prin dimensiunea sa planetara, cat si prin prezenta liderilor straini care au defilat pe strazile pariziene: Francois Hollande, inconjurat de presedintele statului Mali, Ibrahim Boubacar Keita, si de cancelarul german Angela Merkel, presedintele palestinian Mahmoud Abbas la cativa metri de premierul israelian Benjamin Netanyahu, premierul britanic David Cameron, cel italian Matteo Renzi sau regele Iordaniei.
Aplaudati de multime la sosirea lor la mars, responsabilii straini, care au defilat alaturi de presedintele francez, au tinut un moment de reculegere, dupa care au parasit mitingul.
"Parisul este astazi capitala lumii", a proclamat Hollande cu putin inainte de a se alatura manifestantilor.
Cortegiul, avand in prima linie familiile victimelor, se indrepta spre Piata Natiunii. Peste 5.500 de politisti au fost mobilizati pentru a asigura securitatea, inclusiv lunetisti postati pe acoperisurile cladirilor aflate pe traseu.
"Eu sunt Charlie, sunt evreu, sunt politist", este sloganul care rezuma omagiul adus victimelor acestor atacuri: 12 morti, dintre care sapte jurnalisti si doi politisti, miercuri, in atentatul de la revista satirica Charlie Hebdo din Paris, o politista ucisa joi la Montrouge si patru persoane ucise vineri in luarea de ostatici de la magazinul evreiesc din Paris.
Cei trei atacatori francezi, care afirmau ca fac parte din Al-Qaida si din gruparea Stat Islamic, au fost ucisi vineri de fortele franceze in asalturi simultane.
Marsul este "un adevarat semn al fortei Frantei: Franta este puternica, este unita impotriva tuturor acestor persoane" care au comis atentate, a afirmat Lassina Traore, un francez musulman de 34 de ani.
Potrivit unui mesaj publicat pe Twitter de unul dintre organizatori, marsul de la Paris a reunit intre 1,3 si 1,5 milioane de persoane. "Fantastica Franta! Mi s-a spus ca suntem intre 1,3 si 1,5 milioane la Paris", s-a felicitat Francois Lamy, deputat socialist si fost ministru. Apelul la defilare a fost lansat de partidele de stanga si de dreapta si sustinut de Guvern.
Pe langa mitingul gigantic de la Paris, numeroase manifestatii se desfasurau duminica dupa-amiaza in alte orase franceze, la care participau peste un milion de persoane.
Intre 150.000 si 200.000 de manifestanti erau la Lyon, cel putin 100.000 la Bordeaux (sud-vest), 115.000 la Rennes (vest), 60.000 la Marsilia (sud-est), 40.000 la Perpignan (sud) si alte cateva zeci de mii la Saint-Etienne (centru).
Alte manifestatii se desfasurau in numeroase capitale din Europa si America, mii de persoane fiind reunite la Madrid, Londra, Bruxelles sau Washington, in semn de solidaritate cu Franta indoliata.
La Bruxelles, aproximativ 20.000 de persoane au manifestat sub sloganul "Impreuna impotriva urii", printre care personalitati politice, din presa sau reprezentanti ai asociatiilor musulmane si evreiesti.
La Berlin, 18.000 de persoane au manifestat in fata ambasadei Frantei, unde au fost aprinse lumanari si depuse flori.
In cursul diminetii, sute de persoane s-au adunat la Puerta del Sol, la Madrid, unde au tinut un moment de reculegere, apoi au intonat imnul Frantei si au afisat un drapel francez.
Mai multe pe
Mediafax.ro
Comentarii (0)