News Flash:

Presedintele ICCJ, despre protocolul cu SRI: Am cerut aviz pentru declasificare Parchetului General si Serviciului Roman de Informatii

24 Aprilie 2018
865 Vizualizari | 0 Comentarii
cristina tarcea 60261500

Presedintele ICCJ, judecatorul Cristina Tarcea, a explicat ca avizele de interceptare emise de catre Curte au avut un temei legal, in ciuda interpretarilor care arata contrariul, magistratul subliniind ca a cerut deja aviz pentru declasificarea protocolului atat la Parchetul General, cat si la SRI.


"Am cerut aviz pentru declasificare si Parchetului General si SRI. Nu se poate declasifica fara aceste avize. Nu stiu care este istoria incheierii lui, eu insami am aflat relativ recent de existenta lui, dar am incercat sa gasesc un argument logic care sa-l justifice. E o interpretare gresita ca avizele de interceptare date de Curte nu au avut un temei legal. Temeiul legal era decizia CEDO, care face parte din dreptul intern si care interzicea ca avizele sa fie date de procurori, asa cum prevedea Legea 51. Problema era ca, in lipsa unei norme interne, nu exista o procedura. Dar repet, asta e interpretarea mea, in care chiar cred", a declarat, pentru MEDIAFAX, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Referitor la informatiile aparute in spatiul public potrivit carora ICCJ ar avea doua protocoale cu SRI, judecatorul a precizat: "Nu este adevarat. Este doar unul. Incheiat intre ICCJ, PG si SRI in 2009. Nu am gasit un al doilea. Daca exista, nu este arhivat la Curte".

Anterior, presedintele ICCJ a spus ca protocolul ICCJ-SRI - Parchetul General a fost incheiat in anul 2009. Cristina Tarcea a precizat ca, cel mai probabil, actul a fost incheiat dupa o decizie a CEDO din anul 2007, privind incalcarea dreptului la viata privata dupa realizarea unor interceptari pe siguranta nationala dispus de procurori.


"Decizia CEDO a fost pronuntata in 2007, dupa decizia CEDO care e obligatorie in dreptul intern, ar fi fost normala si necesarea adoptarea unei legi de modificare a legii 51/1991 prin care sa se prevada procedura de urmat si competentele unei instante de judecata. Eu cred ca asta este argumentul pentru care a fost incheiat acel protocol in 2009, ca dupa decizia CEDO nu a exista un cadru legal in baza caruia instantele sa dispuna autorizarea inregistrarii, iar nu parchetul. (..) Nu mai e aplicabil de la 1 februarie 2014 pentru ca prin leg 255/2013 care a intrat in vigoare odata cu noul cod penal s-a reglemetat procedura prin lege de acordare a autorizatiei de interceptare de catre ICCJ in cazul infractiunilor pe siguranta nationala", a declarat Cristina Tarcea la Antena 3.


cedo
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1149 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006158 (s)