News Flash:

Premiera medicala nationala la Spitalul Judetean din Timisoara

15 Iulie 2021
913 Vizualizari | 0 Comentarii
Spitalul Judetean din Timisoara

A fost la un pas de moarte, dupa ce a suferit doua accidente vasculare cerebrale, dar a fost salvata cu ajutorul unei tehnologii folosite in premiera nationala, la Timisoara. Este vorba despre o femeie de 64 de ani care a ajuns la spital in stare grava si care, pentru a fi salvata, a fost supusa unei proceduri de implantare a unui dispozitiv  ce deviaza un flux de sange intr-un anevrism cerebral intracranian.

Practic, unul dintre AVC-urile suferite de pacienta a fost tratat prin metoda clasica, insa cel de-al doilea nu putea fi abordat clasic, prin metoda chirurgicala.

„Pacienta suferise 2 anevrisme cerebrale, dintre care unul probabil rupt, cu hemoragie subarahnoidiana abundenta dar cu examen neurologic normal si cefalee puternica.

Echipa noastra a fost nevoita sa trateze ambele anevrisme cerebrale (unul a fost tratat cu tehnica clasica de plasare de coiluri in sacul anecrismal iar al doilea prin tratarea cu acest dispozitiv intrasacular). Al 2-lea anevrism era neabordabil neurochirurgical din cauza imediatei vecinatati cu trunchiul cerebral, structura anatomica vitala. Lipsa acestei intervenții de urgenta ar fi fost fatala”, transmit reprezentantii Spitalului Judetean din Timisoara.

Dispozitivului in forma de ‘Y‘, folosit in premiera nationala, se poate plia pe artere pe care altfel nu se poate lucra, din punct de vedere neurochirurgical, iar acesta formeaza un ‘dop’ care asigura devierea sangelui. Procedura marcheaza o noua etapa in neuroradiologia interventionala romaneasca deoarece acest tip de dispozitiv reprezinta varful tehnologic actual la nivel mondial in tratamentul minim invaziv al anevrismului cerebral.

Procedura a fost efectuata de catre o echipa condusa de medicul neuroradiolog interventionist, Dr. Cristian Mihalea (CHU Bicetre, Paris, Franta) si medicii SCJUPBT, Dr. Adrian Tutelca, Dr. Catalin Juratu, Dr. Dana Crisenescu si Dr. Adrian Popica, din cadrul compartimentului radiologie interventionala.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1200 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005154 (s)