News Flash:

Povestea primului submarin romanesc. Ce s-a intamplat cand rusii nu l-au detectat pe radarele lor

14 Februarie 2018
865 Vizualizari | 0 Comentarii
submarin

Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, Submarinul „Delfinul", construit in 1936, la Fiume (astazi Rijeka) a fost luat drept prada de razboi de catre rusi.
Retrocedat in 1957, sub forma de epava, a fost reparat si folosit ca nava de cercetari pana in anii '70 cand a fost casat. "Dupa ce am fost selectat pentru echipajul submarinului am fost trimis in Uniunea Sovietica, la Poti, unde am urmat un curs intensiv pentru lupta subacvatica. Am luat atunci contact cu torpilele de ultima generatie sovietice, intre care si torpilele cu oxigen, capabile sa atinga 120 de noduri, dar al caror siaj poate deconspira pozitia navei", a povestit Marian Chitoiu, fostul maistru torpilor, pentru sursa citata.

Marian Chitoiu a povestit cum s-au desfasurat primele probe ale submarinului. "In timpul uneia dintre acestea, rusii au dat drumul la sonare si au constatat cu stupoare ca nu il pot detecta. Era din cauza elicei noi. Fusese montata in premiera pe submarinul nostru.

Cand au vazut ce putea sa faca noua elice au avut grija apoi sa nu mai fie montata decat pe submarinele lor, nu pe cele de export", a mai povestit acesta. 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1247 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005846 (s)