News Flash:

Plafonul pentru "Prima Casă" va fi suplimentat in septembrie

31 August 2016
1538 Vizualizari | 0 Comentarii
prima casa2
Plafonul pentru "Prima Casa" va fi suplimentat in luna septembrie, iar in octombrie va fi finalizata o strategie pe cinci ani pentru acest program, pentru a fi mai predictibil si toate partile implicate sa isi poata face planuri pe acest termen, a declarat ministrul Finantelor, Anca Dragu.
"Programul va fi suplimentat in septembrie pentru 2016 si in octombrie vom avea o strategie pentru acest program pe termen mediu, de cinci ani, astfel incat sa evitam eventualele sincope in derularea programului", a precizat ministrul Finantelor, citata de realitatea.net.
Cererile pentru "Prima Casa" au crescut foarte mult in perioada discutiilor cu privire la Legea Darii in plata, iar acum se intampla la fel pentru ca "oamenii nu stiu daca programul va mai fi la anul sau nu", a mai spus Dragu.
In opinia ministrului, este nevoie de predictibilitate, astfel incat cetatenii si dezvoltatorii imobiliari sa isi poata face planuri pe termen mediu.
Inainte de intrarea in vigoare a legii darii in plata, bancherii au amenintat cu cresterea avansului, restrictionand astfel accesul la creditare pentru majoritatea populatiei. Cresterea avansului la 30-35% a dus insa la un blocaj un piata si implicit la o intrare in picaj a vanzarilor de credite.
Astfel, aceste scaderi masive ale creditarii au determinat unele banci din sistem precum BCR, BRD si Piraeus sa se razgandeasca in privinta avansurilor si sa le reduca pentru anumite categorii de clienti.
Programul guvernamental "Prima casa", dedicat incurajarii achizitiei de locuinte de catre persoanele care nu aveau nicio casa in proprietate si lansat in perioada crizei economice, a reusit sa tina creditarea pe picioare in ultimii ani in conditiile in care numerosi debitori incepusera sa aiba probleme cu plata ratelor, iar bancile dadeau mai putine credite. Practic, 90% din creditele ipotecare date in ultimii ani au fost pe baza Programului Prima Casa.
Programul "Prima Casa" a avut un plafonde garantii de 1,6 miliarde de lei pentru acest an, suplimentat in mai cu 500 mil. lei in luna mai.
Guvernul a anuntat anterior ca intentioneaza sa modifice programul Prima casa si doar romanii cu venituri mici ar trebui sa beneficieze de creditele ipotecare cu avans de doar 5%.
"Plafonul de garantare de 60.000-70.000 euro nu este destul de eficient in filtrarea si orientarea catre persoanele care au cu adevarat nevoie de acest tip de asistenta din partea guvernului. Un criteriu de eligibilitate bazat pe venit ar putea fi o solutie in aceasta privinta", scrie in strategia pusa in dezbatere de catre Ministerul Dezvoltarii.
In plus, conform strategiei, guvernul vrea sa oblige dezvoltatorii ca 20% din locuintele pe care isi propun sa le construiasca sa aiba un pret mai mic de 50.000 euro, ca o conditie de obtinere a autorizatiilor de construire.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1271 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006773 (s)