News Flash:

Parintele Cleopa: Mare atentie! Unii isi trec in Acatiste la biserica dusmanii. Nu-i voie! Stii de ce?

23 Ianuarie 2018
1016 Vizualizari | 0 Comentarii
acatist

Parintele Cleopa: Mare atentie! Unii isi trec in Acatiste la biserica dusmanii. Nu-i voie! Stii de ce?:

Bunaoara sa spun: daca ai suparat pe cineva sau te-a suparat cineva si incepi sa-l pomenesti la rugaciune, numai vezi ca, de la o vreme, se ridica ura din mijloc. Prin rugaciune se taie vrajba si indata il castigi pe acela si il aduci la intelegere, la unire. De aceea spune Sfantul Maxim: Cand vei vedea pe cineva ca te uraste, sau te nedreptateste, fie cu dreptate, fie cu nedreptate, incepe sa-l pomenesti la rugaciune. Dar sa nu-l pomenesti, sa-i fie lui vreun rau, ca atunci cade pe tine. Sa zici asa: „Doamne, Iisuse Hristoase, miluieste-ma pe mine pacatosul si pe fratele meu (cutare), ca pentru pacatele mele s-a suparat pe mine. Pentru ca fratele meu este oglinda mea si el vede rautatile mele”.

Asa spune si Sfantul Ioan Scararul. „Sa nu invinuiesti cumva pe fratele tau cand te rogi pentru el, sau sa-i ceri pedeapsa”, cum ii pun unii in pomelnice la vrajmasi. Nu-i voie! Chiar daca ii puneti pe unii la vrajmasi, Biserica stiti cum se roaga? Biserica se roaga pentru vrajmasi sa-i intelepteasca, sa le ierte pacatele, sa-i aduca la cunostinta adevarului, sa-i faca blanzi si sa-i intoarca cu bine.

Asa se roaga Biserica. Niciodata Biserica nu vrea sa faca rau la nimeni. Ca Dumnezeu vrea ca toti oamenii sa se mantuiasca… Iar noi, cand avem o suparare, ni se pare ca cutare ne uraste. Dar Biserica nu! Ea nu face deosebire. Ea se roaga deopotriva pentru toti, ca sa fie buni.

De aceea, vorbind despre sfanta rugaciune, v-am spus ca ea se numeste maica tuturor faptelor bune, pentru ca ea aduce in sufletul nostru pe cea mai mare fapta buna: dragostea de Dumnezeu si dragostea de aproapele.

***
Rugaciune pentru vrajmasi

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Cel Unul nascut din Tatal, mai inainte de veci, Care de bunavoie ai primit moartea pe Cruce pentru mantuirea neamului omenesc si ca un mielusel fara de glas impotriva celui care-l injunghie asa nu Ti-ai deschis gura; caci pe Cruce fiind rastignit intre cei doi talhari si batjocoririle de la cei potrivnici primind, spre Cer Ti-ai ridicat ochii si cu bunatate Te-ai rugat: „Parinte, iarta-le lor, ca nu stiu ce fac!”. Tu, Doamne, ne-ai invatat sa nu stam impotriva celui rau si ai zis: „De te va lovi cineva peste obrazul cel drept, intoarce-i si pe cel stang”. Asemenea, Tu ne-ai poruncit zicand: „Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei care va vatama si va prigonesc, ca sa fiti fii ai Parintelui vostru cel din Ceruri, caci El rasare soarele Sau peste cei buni si peste cei rai, si ploua peste cei drepti si peste cei nedrepti”.

Tu Insuti, intru tot bunule Imparate, cauta la mine, nevrednicul robul Tau, si da-mi tarie, ca sa nu ma manii impotriva vrajmasului meu si sa nu-i intorc lui loviturile cu razbunare, caci „numai al Meu este a razbuna”, graieste Domnul. Iar noua, fapturilor celor dupa chipul si asemanarea Ta, ne-ai poruncit Tu Insuti „ca sa nu apuna soarele peste mania voastra” si daruri la sfintele Tale altare sa nu ducem pana nu ne vom fi impacat mai intai cu cei in neintelegeri cu noi!

Tu, deci, Care in luminoasa si sfanta rugaciune „Tatal nostru” ne inveti sa ne rugam zicand: „Si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri”, ajuta-mi mie, Doamne, ca potrivit cuvintelor Tale sa rasplatesc cu bine celor care ma urasc, celor care ma vatama si celor care ma prigonesc. Da-le, Doamne, pacea Ta, lumineaza-le mintea, ca sa Te cunoasca pe Tine si poruncile Tale, curateste-le inima si o imladie, ca sa-si vada greselile si sa se caiasca de nedreptatile lor! Nu-i lasa pe ei, Doamne, in ratacire si in pacat! Trimite-le lor binecuvantarea Ta, ca sa se intoarca si sa se mantuiasca si sa fie vii intru Imparatia Ta!

Iar mie, Stapane, daruieste-mi duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei, pentru ca in pace si cu bucurie pururea sa graiesc catre Tine unele ca acestea: „Iarta-ne noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri!”. Amin.

Parintele Cleopa Ilie

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1151 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004745 (s)