News Flash:

O mie de kilometri de autostrada, „cadoul“ Uniunii Europene pentru Romania in urmatorii 10 ani

7 August 2014
1341 Vizualizari | 0 Comentarii
Din cele 30,6 miliarde de euro fonduri structurale, regionale si pentru dezvoltare rurala pe care Romania ar urma sa le primeasca de la UE intre 2014 si 2020 (cu inca trei ani de gratie), 6,1 miliarde de euro sunt destinate exclusiv dezvoltarii sectorului de transport.
La un pret mediu de 6 mil. euro pe kilometrul de autostrada cu cat se construieste in Romania, inseamna ca, daca toti banii ar merge in construirea de autostrazi, in preajma lui 2020 Romania ar trebui sa aiba 1.000 de kilometri de autostrada construiti doar cu banii UE.
Din nefericire, banii UE se adreseaza intregului sector de transport si privesc, prin urmare, si autostrazile, si soselele, si caile ferate, si caile navigabile. In planul de autostrazi publicat la finele anului trecut, guvernul bugeteaza totusi o suma insemnata din cei 6,1 miliarde de euro, anume 4,8 miliarde de euro, ceea ce ar insemna 800 de kilometri de autostrada.
Acordul de Parteneriat adoptat ieri de Comisia Europeana consfinteste ca Romania va finanta toate cele 11 „obiective tematice“ pentru care se putea cere finantare de la UE, desi specialistii au sugerat in trecut sa fie alese doar cateva zone strategice cum ar fi infrastructura, tocmai pentru ca progresul sa fie evident.
Prin urmare, cele 30,6 miliarde de euro  (2-3% din PIB, in medie, anual) care, in teorie, ar putea intra in tara in exercitiul financiar 2014-2020 vor fi impartite tuturor nevoilor, de la drumuri si cai ferate pana la „promvarea incluziunii sociale“, trecand prin combaterea discriminarii, gestionarea riscurilor climatice sau sprijinirea competitivitatii economice.
„Acordul de parteneriat pregateste terenul pentru investirea a 23 de miliarde euro, suma care reprezinta totalul finantarilor in cadrul politicii de coeziune (in preturi curente, incluzand finantarea din cadrul Cooperarii teritoriale europene si alocarile bugetare pentru Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor), precum si a 8 miliarde euro pentru dezvoltare rurala si 168 de milioane euro pentru sectorul pescuitului si pentru cel maritim“, a sustinut ieri Comisia Europeana in anuntul ce facea cunoscuta aprobarea acordului, fapt cu fusese anticipat cu o zi inainte de Ministerul roman al Fondurilor Europene.
Comisia crede ca investitiile din fonduri europene vor reduce somajul, vor stimula competitivitatea si cresterea economica. „Astazi (ieri – n.red.) am adoptat un plan de investitii strategic, vital, care asaza Romania pe calea crearii de locuri de munca si a cresterii economice in urmatorii 10 ani (sapte ani ai exercitiului financiar si inca trei dupa aceea in care banii pot fi cheltuiti – n. red.).
Acest Acord de Parteneriat reflecta determinarea comuna a Comisiei Europene si a Romaniei de a utiliza in modul cel mai eficient fondurile UE“, a sustinut comisarul pentru politica regionala, Johannes Hahn, citat in comunicarea Comisiei.
Pe langa fondurile structural, regionale si pentru dezvoltare rurala, Romania mai primeste pana in 2020 alte 10 miliarde de euro, subventii pentru agricultura. Detalii pe Zf.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1120 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005451 (s)