News Flash:

Noua Lege a Pensiilor I Lia Olguta Vasilescu: Varsta standard de pensionare nu se modifica

10 August 2018
731 Vizualizari | 0 Comentarii
olguta vasilescu

Ministrul Muncii prezinta, vineri, proiectul noii legi a pensiilor, precizand, printre prevederi, ca varsta standard de pensionare nu se modifica, nici stagiul minim. Proiectul mai prevede ca mamele care au crescut trei copii, pana la 16 ani, se pot pensiona mai devreme.
"Varsta standard de pensionare nu se modifica, nici stagiul minim, nici cel complet. (...) Nicio pensie nu va scadea", a declarat, vineri, Lia Olguta Vasilescu.

O schimbare importanta care apare in noul Proiect al Legii Pensiilor se refera la reducerea varstei de pensionare pentru mamele care indeplinesc urmatoarele conditii: femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani si au nascut si crescut trei copii, pana cand acestia au implinit varsta de 16 ani, beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 6 ani.

Proiectul noii Legi a Pensiilor prevede ca pensionarii cu un stagiu de cotizare sub 15 ani sa poata opta pentru indemnizatia sociala minima, in loc de pensie. Alegerea se va face cu trei luni inainte de intrarea in vigoare a legii.
„Pensionarii aflati deja in plata, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta intre pensie si indemnizatia sociala minima, cu 3 luni inainte de aplicarea efectiva a legii. Optiunea se va face prin Posta, cu formular pretimbrat primit de la Casa Nationala de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghisee”, spun reprezentantii Ministerului Muncii si Justitiei Sociale (MMJS), institutia care a pus, joi, in dezbatere publica, proiectul Noii Legi a Pensiilor.

Practic, multi dintre pensionari vor fi „obligati” sa opteze pentru indemnizatia sociala, astfel incat sa nu ramana cu un venit de doar 200-300 de lei. Aceasta pentru ca cei care vor opta pentru pensie vor primi doar suma pentru care au cotizat, nu si diferenta pe care o acorda in prezent statul, de pana la 640 de lei.

Printre noutatile aduse de noul Proiect de Lege a Pensiilor se mai numara introducerea masterului si a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adauga facultatii, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru cresterea copilului, somajului indemnizat, deportarii, prizonieratului si detentiei politice, prevazute de legislatia in vigoare.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii si Justitiei Sociale (MMJS), institutia care a lansat, joi, proiectul in dezbatere publica, conditia pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare sa fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioada asimilata se acorda cate 0,25 puncte.

De asemenea, pentru cel care a lucrat in timpul studiilor se iau in calcul contributiile din salarii.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1126 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004999 (s)