News Flash:

Noua Lege a Pensiilor I Cum se vor calcula pensiile din anul 2021/ Cand se va putea opta intre pensie si indemnizatie sociala minima/ Cazurile in care mamele vor putea beneficia de reducerea varstei/ Al 13-lea salariu va fi luat in calcul

10 August 2018
635 Vizualizari | 0 Comentarii
pensionare

Noua Lege a Pensiilor | Cum se vor calcula pensiile din anul 2021/ Cand se va putea opta intre pensie si indemnizatie sociala minima/ Cazurile in care mamele vor putea beneficia de reducerea varstei/ Al 13-lea salariu va fi luat in calcul
Ministerul Muncii a lansat, joi, in dezbatere publica, proiectul noii Legi a Pensiilor. Actul normativ arata cum se vor calcula pensiile din anul 2021, cum se va acorda pensia minima si cand se vor putea pensiona angajatii mai devreme. Potrivit legii, se va putea opta intre pensie si indemnizatie sociala minima. Proiectul arata si cand mamele pot beneficia de reducerea varstei de pensionare. Mai mult, potrivit legii, doctoratul si masteratul vor fi perioade asimilate stagiului de cotizare, iar al 13-lea salariu, primele sau orele suplimentare, vor fi luate in calcul la pensie.
Cum se vor calcula pensiile din anul 2021

Ministerul Muncii a lansat, joi, in dezbatere publica, proiectul noii Legi a Pensiilor. Una dintre cele  mai importante modificari se refera la introducerea unei formule de calcul, astfel incat pensiile femeilor si ale barbatilor, care au aceeasi perioada lucrata, sa fie egalizate din anul 2021.


Potrivit proiectului, unul dintre principiile pe care se bazeaza noul act normativ este „egalitatea”. Astfel, prin noul proiect se introduce o noua formula de calcul, prin care se urmareste ca din 2021, pensiile femeilor si ale barbatilor, cu acelasi stagiu realizat si care provin din aceleasi categorii de munca, sa fie egalizate.

Potrivit noii formule de calcul, punctul de pensie din 2021, care va fi de 1.875, se imparte la 25 (25 reprezinta vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultata in urma aplicarii ultimelor patru legi ale pensiilor – n.red.) si rezulta un VPR (Valoarea Punctului de Referinta) de 75 de lei, care se inmulteste cu numarul total de puncte. De exemplu, daca un beneficiar a acumulat 40 de puncte in toata perioada lucrata, inmultit cu 75, rezulta o pensie de 3.000 de lei. Noua medie de 25 de ani, care ar urma sa fie calculata din 2021, ar duce la o egalizare a pensiilor primite de femei cu cele primite de barbati.

Potrivit proiectului, in prezent, o femeie medic, cu un stagiu complet de 30 de ani si cu un stagiu realizat de 37 de ani si 63 de puncte are o pensie in valoare de 2.310 lei, in timp ce un barbat medic, cu stagiu complet de 35 de ani si cu stagiu realizat tot de 37 de ani ca in cazul femeii si tot cu 63 de puncte, are o pensie mai mica, de 1.980 de lei. De asemenea, potrivit fomulei de calcul care este acum in vigoare, si in urmatoarii ani ar urma sa creasca aceasta diferenta in favoarea femeilor.

Potrivit proiectului pus in dezbatere joi, prin noua formula de calcul, cele doua categorii ar urma sa beneficieze in 2021 de aceeasi pensie, respectiv 4.725 de lei.

Reprezentantii Ministerului Muncii arata ca formula de calcul va elimina inechitatile si va duce la cresterea tuturor pensiilor.

Dupa ce va iesi din dezbatere publica, proiectul va intra in procedura parlamentarasi ar urma sa fie aplicat din anul 2021.

„Proiectul de lege urmareste eliminarea inechitatilor din sistemul public de pensii, care au facut ca persoane care au lucrat acelasi numar de ani, in aceeasi profesie si au cotizat egal, sa aiba pensii diferite. De asemenea, se elimina inechitatile din sistem dintre femei si barbati care au lucrat acelasi numar de ani, in aceleasi conditii si care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile in discutie se egalizeaza”, spun reprezentantii MMJS.

Noua Lege a Pensiilor: Pensia minima, acordata in functie de vechime

Proiectul noii Legi a Pensiilor prevede un calcul al pensiei minime in functie de vechime. Astfel, pensionarii cu vechime minimum 15 ani vor incasa 45% din salariul minim brut, in timp ce pensionarii cu vechime intre 10 si 15 ani vor primi 40% din salariul minim brut.

Potrivit proiectului noii Legi a Pensiilor, din 2021, pensia minima ar putea fi acordata in functie de vechime. Ca atare, daca in prezent pensia minima este de 640 de lei, atat pentru o vechime de 13, 19 sau 35 de ani, din 2021, pensiile vor avea valori diferite astfel. Un pensionar cu 13 ani vechime va incasa 1.032 de lei, un pensionar cu 19 ani vechime va primi 1.176 de lei, in timp ce un pensionar cu vechime de 35 de ani va beneficia de o pensie minima de 1.560 de lei.

„Pensia minima se calculeaza raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe tara, iar pentru fiecare an de vechime in plus se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara. Persoanele cu vechime intre 10 ani si 15 ani, aflate la pensie la data intrarii in vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe tara, iar pentru fiecare an de vechime in plus se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara. In cazul in care, din calculul pensiei rezulta o suma mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta”, explica reprezentantii Ministerului Muncii si Justitiei Sociale (MMJS).

Potrivit sursei citate, formula a fost introdusa pentru a remedia o „inechitate prevazuta de legislatia in vigoare, din cauza careia nu se facea nicio diferentiere in functie de anii lucrati intre beneficiarii de pensie minima”.

„Adica, in practica se ajunge in situatia in care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, sa primeasca la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, mai spun reprezentantii MMJS.

Noua Lege a Pensiilor: Se poate opta intre pensie si indemnizatie sociala minima

Proiectul noii Legi a Pensiilor prevede ca pensionarii cu un stagiu de cotizare sub 15 ani sa poata opta pentru indemnizatia sociala minima, in loc de pensie. Alegerea se va face cu trei luni inainte de intrarea in vigoare a legii.

„Pensionarii aflati deja in plata, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta intre pensie si indemnizatia sociala minima, cu 3 luni inainte de aplicarea efectiva a legii. Optiunea se va face prin Posta, cu formular pretimbrat primit de la Casa Nationala de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghisee”, spun reprezentantii Ministerului Muncii si Justitiei Sociale (MMJS), institutia care a pus, joi, in dezbatere publica, proiectul Noii Legi a Pensiilor.

Practic, multi dintre pensionari vor fi „obligati” sa opteze pentru indemnizatia sociala, astfel incat sa nu ramana cu un venit de doar 200-300 de lei. Aceasta pentru ca cei care vor opta pentru pensie vor primi doar suma pentru care au cotizat, nu si diferenta pe care o acorda in prezent statul, de pana la 640 de lei.

„Pensionarii in plata care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiaza de recalculare pe noua formula, iar daca suma rezultata este sub indemnizatia sociala minima ei pot opta pentru aceasta din urma. Pensionarii care nu opteaza in termenul de 3 luni amintit raman in plata cu suma rezultata din calculul pe baza contributivitatii. Sunt exceptati pensionarii care beneficiaza de pensie de limita de varsta si au realizat stagiul minim cuprins intre 10 si 15 ani, conform legislatiei in vigoare, la data stabilirii dreptului la pensie. Aceasta exceptie este valabila pentru persoanele deja pensionate la data intrarii efective in vigoare a legii”, mai precizeaza reprezentantii MMJS.

O alta modificare foarte importanta care se regaseste in noul proiect de lege prevede ca, pentru a putea deveni pensionar, este necesara o vechime de minimum 15 ani.

Noua Lege a Pensiilor: Cei care au 8 ani peste stagiul complet pot iesi la pensie cu 5 ani mai devreme

Potrivit noului Proiect al Legii Pensiilor, persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare se pot pensiona cu 5 ani inainte de indeplinirea varstei de pensionare. Proiectul a intrat, joi, in dezbatere publica.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, exista cazuri in care persoane care au intrat in campul muncii foarte devreme, la varsta de 18 ani, sa fi lucrat efectiv 35 de ani si chiar 8 ani peste acest stagiu complet. Ca atare, acestor persoane li se va permite sa se pensioneze cu 5 ani inainte de indeplinirea varstei de pensionare.

Potrivit proiectului, perioada de 8 ani peste stagiul complet de cotizare poate fi inclusiv din perioade asimilate.

Noua Lege a Pensiilor: Cazurile in care mamele pot beneficia de reducerea varstei de pensionare

Noul Proiect al Legii Pensiilor prevede ca mamele care au crescut trei copii, pana cand acestia au implinit varsta de 16 ani, sa se poata pensiona cu 6 ani mai
O schimbare importanta care apare in noul Proiect al Legii Pensiilor se refera la reducerea varstei de pensionare pentru mamele care indeplinesc urmatoarele conditii: femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani si au nascut si crescut trei copii, pana cand acestia au implinit varsta de 16 ani, beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 6 ani.

Totodata, incepand cu al patrulea copil se adauga cate 1 an in plus, pentru fiecare copil. De exemplu, o femeie care a nascut si crescut patru copii, pana cand acestia au implinit varsta de 16 ani, se poate pensiona mai devreme cu sapte ani fata de limita de varsta.


pensiilor ministerul muncii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1203 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005965 (s)