News Flash:

Niciodata sa nu pui aceste nume copiilor tai, la botez

12 Ianuarie 2018
1115 Vizualizari | 0 Comentarii
botez

In niciun caz sa nu pui numele acestea copiilor tai! Numele de Botez reprezinta sufletul omului unit cu Dumnezeu! Cand mai poate fi schimbat numele copilului:

Cand mai poate fi schimbat numele copilului dat in clipa scufundarii intreite in apa Botezului?

Cate nume se pun copiilor la Botez?

La Botez, copilul primeste un singur nume, caci si omul are o singura nastere si un singur suflet. Numele de Botez reprezinta sufletul omului unit cu Dumnezeu prin Botez, prin credinta dreapta si fapte bune.

Este oprit a se pune copiilor doua si chiar trei nume la Botez, dupa moda de astazi a lumii. Numele unui sfant, care se da copilului la Botez, il face pe noul botezat ucenicul acelui sfant al carui nume il poarta. Prin aceasta, sfantul devine rugator, ajutator si protector al copilului crestin inaintea lui Dumnezeu, atat in aceasta viata, cat si dupa moarte si la infricosatoarea Judecata de Apoi. Un crestin fara nume de sfant in viata ramane fara protector si mijlocitor permanent la Dumnezeu. Si ce este mai rau decat aceasta?

Numele cele mai potrivite pentru fetite este numele Maicii Domnului, al Sfintei Ana si ale sfintelor mucenite si cuvioase din calendar. Iar pentru baieti, numele cele mai frumoase este cel al Sfantului Ioan Botezatorul, ale Sfintilor Apostoli, urmate de numele sfintilor ierarhi, mucenici si cuviosi, dintre care unii s-au nevoit pe pamantul tarii noastre si se roaga pentru noi toti.

Sa li se puna copiilor nume de sfinti din calendarul nostru ortodox, de obicei numele sfantului din ziua nasterii pruncului sau din zilele dinainte sau de dupa ziua nasterii, cum doresc parintii, rudele si preotul de parohie, care este si duhovnicul familiei. Se mai poate pune numele al carui hram il are biserica de care apartine copilul sau nume de sfinti romani, ierarhi, mucenici si cuviosi. Se mai obisnuieste a se pune primilor copii si numele parintilor care i-au nascut sau i-au botezat.

In niciun caz nu se pun nume de sfinti catolici, nume de protestanti, de sectanti, de artisti sau nume pagane, luate de la popoarele nebotezate, care nu cred in Hristos. Nu se pun nume de animale, de pasari, de eroi necrestini si nume de zei, precum Afrodita, Venera etc.

Este pacat sa dam copiilor nume straine de Hristos, in loc sa le punem nume de sfinti care si-au dat viata pentru credinta si se roaga neincetat in ceruri pentru noi. Numele copilului dat in clipa scufundarii intreite in apa Botezului nu mai poate fi schimbat decat la tunderea in calugarie, care se mai numeste si al doilea botez.

***
Rugaciunea parintilor catre Sfantul Efrem, pentru copiii lor

5 Mai

Sfinte Efrem, ocrotitorule al parintilor binecredinciosi si al copiilor lor, auzi rugaciunea noastra si sarguieste‑te sa ne vii in ajutor. Ne rugam tie, sfinte, pentru copiii nostri (numele). Ocroteste-i prin rugaciunile tale, fii lor povatuitor pe calea adevarului si fereste‑i de toata ispita si necazul. Fii lor calauza pe marea cea involburata a vietii acesteia. Fereste-i cu rugaciunile tale de patimile trupesti, si de ispitirile de tot felul. Fii lor dascal intelept, invatandu‑i sa aleaga cele bune si sa se fereasca de cele rele.

Roaga‑te pentru ei Iubitorului de oameni, Dumnezeu, sa le daruiasca sanatate sufleteasca si trupeasca si minte luminata. Tu, cel ce te‑ai aratat fetitei pe care ai indemnat‑o sa se spovedeasca, indeamna‑i si pe copiii nostri sa mearga pe calea spovedaniei. Tu ne‑ai invatat ca Sfanta Impartasanie este cel mai mare ajutor pentru copii, pentru aceasta ajuta‑i pe acestia sa traiasca o viata curata, pentru a primi fara osanda Sfintele Taine.

Ne rugam tie, Sfinte Efrem, pentru toti copiii credinciosi, pentru duhovnicii si parintii lor. Fereste‑i de prieteniile pierzatoare de suflet, fereste‑i de uneltirile celui viclean. Ajuta‑i, sfinte, sa duca o viata bineplacuta lui Dumnezeu si sa fie pilde de credinta si evlavie pentru cei din jurul lor. Ca, lucrand cele de folos si simtind ocrotirea ta, sa iti multumeasca in fiecare zi a vietii lor si pe Dumnezeu sa Il laude in tot ceasul, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Parintele Ioanichie Balan

Sursa: „Calauza ortodoxa in familie si societate”.


sfinte efrem
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1191 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005842 (s)