News Flash:

Ministerul Sanatatii si CNAS, obligate de instanta sa asigure gratuit inca un medicament de ultima generatie

3 Iunie 2015
1407 Vizualizari | 0 Comentarii
medicamente
Instanta a decis ca Vemurafenibum, pentru tratarea melanomului malign, trebuie inclus pe lista de medicamente compensate, aceasta fiind a treisprezecea hotarare data in favoarea pacientilor cu cancer si alte boli cronice, a anuntat, miercuri, presedintele Alianta Pacientilor Cronici, Cezar Irimia.
"Prin 13 hotarari judecatoresti, pronuntate in cadrul procedurii ordonantei presedintiale, Curtea de Apel Bucuresti a obligat autoritatile responsabile - Guvernul Romaniei, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate - sa asigure pacientilor reclamanti tratament gratuit cu medicamente de ultima generatie. Potrivit legii, pana la judecarea litigiului asupra fondului, pe calea ordonantei presedintiale instanta dispune masuri de urgenta pentru pastrarea si protejarea unui drept", a declarat presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR).
Cezar Irimia a spus ca, in urma demersurilor judiciare desfasurate cu sprijinul APCR, pana in prezent, peste 120 de pacienti cu cancer (melanom malign, adenocarcinom de prostata, neoplasm mamar, neoplasm pulmonar, adenocarcinom gastric, neoplasm ovarian, sarcom de tesuturi moi) si alte boli cronice (scleroza multipla, artrita idiopatica juvenila) si-au castigat drepturile.
Instantele au stabilit ca dreptul la viata al pacientilor este afectat in mod direct de refuzul autoritatilor competente de a lua o decizie finala cu privire la includerea noilor tratamente pe lista de medicamente compensate si ca noul mecanism de includere conditionata de incheierea contractelor cost/volum si cost/volum/rezultat nu este de natura sa asigure transpunerea corespunzatoare a Directivei Consiliului 89/105/CEE din 21 decembrie 1988.
APCR a aratat ca, prin sentinta civila din 27 mai, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, s-a judecat primul litigiu asupra fondului dreptului. Instanta a dat castig de cauza pacientilor si a obligat Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa emita decizia finala privind includerea/neincluderea medicamentului Vemurafenibum pentru tratarea melanomului malign in lista reglementata prin HG 720/2008, in 90 de zile de la ramanerea definitiva a deciziei. De asemenea, daca decizia finala este de includere in lista a medicamentului, aceasta trebuie comunicata Guvernului, pentru a emite o hotarare prin care sa aprobe aceasta lista, in termen de 30 de zile de la data comunicarii.
"Aceasta hotarare judecatoreasca, desi nu este definitiva, este deosebit de importanta, deoarece pentru prima data o instanta de judecata constata ca autoritatile competente nu respecta cadrul normativ in materia actualizarii listelor de medicamente compensate si le obliga sa ia masuri concrete in consecinta. Dintr-o alta perspectiva, aceasta sentinta produce efecte fata de toti pacientii si nu numai fata de reclamantii in cauza. Este jenant si umilitor pentru pacienti sa-si obtina un drept firesc, dreptul la viata garantat de Constitutie, in instanta", a mai spus Cezar Irimia.
El a adaugat ca, la nivel national, sunt aproximativ 350 de pacienti care ar avea nevoie imediat de aces la medicament, atentionand ca alti pacienti au murit inainte de pronuntarea deciziei instantei, pentru ca nu au avut acces la tratament.
"Din pacate, printre cei care au pierdut deja lupta, asteptand solutia instantei, sunt si persoane foarte tinere, de 19 ani, de 26 de ani sau de 32 de ani, iar eu ma intreb, retoric, cate procese mai sunt necesare pentru ca statul roman sa asigure accesul la tratament tuturor pacientilor din Romania", a aratat presedintele APCR.
Cezar Irmia a mai spus ca pacientii vor iesi in strada, in 8 iunie, de la ora 10.00, si vor picheta sediul Guvernului, pentru a protesta fata de "deciziile nefericite" luate de Ministerul Sanatatii si fata de negocierile prelungite, timp in care pacientii mor.
Mediafax.ro 

instanta cezar irimia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1161 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006009 (s)