News Flash:

Miliardarul cu par rebel, tricou si prieteni celebri. Cum s-a transformat peste noapte fondatorul FTX din 'cavalerul alb' in detinut

13 Decembrie 2022
355 Vizualizari | 0 Comentarii
Sam Bankman Fried

Caderea brusca in dizgratie si arestarea fostului director general al FTX, promitatorul si prodigiosul Sam Bankman-Fried, i-a uimit pe investitorii si entuziastii criptomonedelor, care candva vedeau in americanul de numai 30 de ani salvatorul acestei industrii, relateaza Reuters, facandu-i un portret omului de afaceri retinut, luni, in Bahamas, la cererea Statelor Unite, scrie news.ro.

Sam Bankman-Fried, fondatorul companiei FTX, a fost arestat de autoritatile din Bahamas la cererea guvernului american, a declarat luni procurorul american Damian Williams. Mai multe agentii federale americane investigheaza modul in care platforma sa de tranzactionare a criptomonedelor a gestionat fondurile clientilor in timp ce el era director general.

Sam Bankman-Fried a acumulat o avere personala de miliarde de dolari la conducerea FTX, una dintre cele mai mari burse de criptomonede din lume, evaluata la inceputul acestui an la 32 de miliarde de dolari.

Dupa ce a demisionat de la conducere, Bankman-Fried a declarat ca nu mai are niciun rol in cadrul companiei. Cu toate acestea, el crede ca declararea falimentului FTX a fost o greseala si a sugerat pe Twitter si in interviurile acordate ulterior presei ca inca mai poate strange lichiditati pentru a-i despagubi pe clienti, fara a preciza cum intentioneaza sa faca acest lucru. Un expert in restructurare, John Ray, a fost numit in functia de director general la FTX dupa ce Bankman-Fried a demisionat la 11 noiembrie, cu putin timp inainte ca firma sa se declare in faliment. Ray a supervizat lichidarea Enron, gigantul de tranzactionare a energiei care s-a prabusit in urma unui scandal si a dat faliment in 2001.

SBF, REBELUL CU O CAUZA

Cunoscut in cercurile financiare dupa initialele sale, SBF, Sam Bankman-Fried devenise o figura proeminenta si un simbol al neconventionalului. Aparea in public cu parul valvoi, in tricouri si pantaloni scurti si participa la discutii cu oameni de stat celebri, precum fostul presedinte american Bill Clinton, fostul premier britanic Tony Blair sau supermodelul Gisele Bundchen.

Sam Bankman-Fried a contribuit cu 5,2 milioane de dolari la campania din 2020 a presedintelui Joe Biden si a devenit unul dintre cei mai mari donatori ai candidatilor democrati.

"Nimeni nu spunea ca este ceva in neregula cu SBF", spune Marius Ciubotariu, cofondator al Hubble Protocol, o platforma descentralizata de imprumuturi. Prabusirea FTX a luat pietele prin surprindere, pentru ca Bankman-Fried era vazut ca un fondator priceput in afaceri, adept al incheierii unor tranzactii rasunatoare.

Fostul geniu al criptomonedelor a fost crescut in California de doi profesori de drept de la Universitatea Stanford, Joseph Bankman si Barbara Fried. A studiat fizica la Massachusetts Institute of Technology, MIT, o alta institutie americana de elita. Ulterior, a intrat in finante si a inceput sa investeasca pe pietele financiare, iar la sfarsitul anului 2017 s-a orientat catre criptomonede.

Sam Bankman-Fried si-a inceput cariera la Jane Street Capital, o alegere despre care a spus ca a fost influentata de dorinta de a face bani pentru a-si urma interesul pe care-l avea pentru altruismul efectiv, o miscare ce ii incurajeaza pe oameni sa acorde prioritate donatiilor catre organizatii caritabile.

DE LA MILIARDAR LA FALIMENTAR

Profitand de diferentele de pret ale bitcoin in Asia si Statele Unite, SBF a acumulat o avere pe care Forbes a estimat-o in urma cu un an la 26,5 miliarde de dolari.

A infiintat firma de tranzactionare de criptomonede Alameda Research in 2017 si a fondat FTX un an mai tarziu. Aceasta a fost evaluata in ianuarie 2022 la 32 de miliarde de dolari.

In 2018, tanarul s-a mutat la Hong Kong. In 2021, avea 29 de ani si era "una dintre cele mai bogate personalitati din Hong Kong si cea mai bogata persoana sub 30 de ani din lume", potrivit revistei Nikkei Asia.

Apoi, a mutat sediul companiei in Bahamas, o tara cu un sistem fiscal mai mult decat avantajos. "Una dintre putinele tari care au un regim de licentiere cuprinzator pentru criptomonede", a justificat el.

Reuters a relatat ca, in ultimii doi ani, FTX, parintii lui Bankman-Fried si directorii FTX au cumparat cel putin 19 proprietati, in valoare de aproape 121 de milioane de dolari, in Bahamas, unde FTX isi are sediul.

Compania sa a incheiat parteneriate prestigioase, in special in lumea sportului. A atras un numar mare de investitori, de la compania americana BlackRock la fondul de pensii al profesorilor din provincia canadiana Ontario.

In ultimele luni, piata criptomonedelor o luase razna, motiv pentru care averea lui Sam Bankman-Fried incepuse deja sa scada inainte de caderea sa. SBF venise in ajutorul mai multor jucatori aflati in dificultate, fanii numindu-l "cavalerul alb" al acestui mediu. La inceputul lunii noiembrie, inca era "cea mai importanta figura din lumea criptomonedelor", potrivit prestigioasei reviste britanice The Economist.

Intr-o singura zi, insa, marti, 8 noiembrie 2022, SBF si-a pierdut 94 la suta din avere.

Platforma de tranzactionare a criptomonedelor FTX s-a straduit sa stranga bani pentru a evita colapsul, dupa ce clientii s-au grabit sa retraga 6 miliarde de dolari de pe platforma in doar 72 de ore, iar bursa rivala Binance a renuntat la un acord propus de salvare.

Criza de lichiditati de la FTX a venit dupa ce Sam Bankman-Fried ar fi mutat in secret 10 miliarde de dolari din fondurile clientilor FTX catre compania sa Alameda, a relatat Reuters, citand doua persoane familiarizate cu aceasta chestiune. Cel putin 1 miliard de dolari din fondurile clientilor au disparut, au mai spus persoanele respective.

Intr-o serie de interviuri si aparitii publice, Bankman-Fried si-a recunoscut esecurile in gestionarea riscurilor, dar a incercat sa se distanteze de acuzatiile de frauda, spunand ca nu a amestecat niciodata cu buna stiinta fondurile clientilor de la FTX cu fondurile de la propria sa firma de tranzactionare, Alameda Research. "Nu am incercat niciodata sa comit o frauda", a declarat Bankman-Fried intr-un interviu acordat la 30 noiembrie la evenimentul Dealbook organizat de "New York Times", adaugand ca, personal, nu crede ca are vreo raspundere penala.

"SUPRINZATOR SI INFRICOSATOR"

De la declararea falimentului FTX, Sam Bankman-Fried s-a distantat de imaginea pe care si-a facut-o prin interviurile din presa si la Capitoliu, spunandu-i unui reporter de la Vox ca pledoaria sa pentru un cadru de reglementare a criptomonedelor a fost "doar PR", iar discutiile sale despre etica in cadrul industriei au fost, cel putin partial, doar de fatada.

In timp ce clientii se grabeau sa retraga fonduri de la FTX in zilele dinaintea prabusirii companiei, Sam Bankman-Fried le-a spus investitorilor ca este convins ca afacerea va fi salvata.

Prabusirea FTX a facut ca bitcoin sa ajunga la minimul ultimilor doi ani, investitorii fiind ingrijorati ca problemele companiei se vor raspandi si la alte firme de criptomonede.

Angajatii au fost luati prin surprindere: unii au trimis scuze clientilor, spunand ca si pentru ei este un soc ceea ce s-a intamplat. Bankman-Fried insusi si-a cerut scuze de mai multe ori clientilor si angajatilor.

Cu toate ca s-a bucurat de laude din partea celebritatilor si a avut sustinatori de renume, Sam Bankman-Fried a marturisit ca nu a fost intotdeauna increzator in ceea ce priveste perspectivele FTX.

"Am crezut ca vom esua", declara Bankman-Fried la o conferinta in iunie, cu cateva saptamani inainte ca FTX si Alameda sa se extinda si sa salveze doua platforme pentru criptomonede aflate in dificultate.

Povestea lui Sam Bankman-Fried spune multe despre lumea criptomonedelor. Dincolo de caderea miliardarului, aceasta arata cat de "fragili" sunt jucatorii din acest univers, noteaza Paul Gulberg, analist la Bloomberg. Este "foarte surprinzator si, intr-un fel, infricosator", conchide el.

Nu de putine ori, Sam Bankman-Fried a fost comparat cu Elizabeth Holmes, o alta tanara prodigioasa care a reusit sa devina miliardara in numai cativa ani pentru ca apoi sa cunoasca prabusirea brusca, iar acum, inchisoarea, fiind de curand condamnata la 11 ani. Fondatoarea start-up-ului Theranos, care promitea o tehnica revolutionara ce ar fi permis ca din cateva picaturi de sange sa fie facute sute de analize, s-a impotmolit si s-a incurcat in propriile minciuni si incercari disperate de a-si salva afacerea, dupa ce, la fel, cucerise si convinsese lumea celebritatilor si a politicienilor sa investeasca in firma ei. Supranumita noul Steve Jobs, spre deoserbire de Sam, ea isi cultivase o imagine de tanara serioasa, care muncea din greu si nu avea viata personala. La fel ca Steve Jobs, aparea in public imbracata in negru, cu bluze pe gat, mereu cu tinute ingrijite si lipsite de extravaganta.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2100 (s) | 43 queries | Mysql time :0.088409 (s)