News Flash:

Mihail Saakasvili a fost 'otravit' in inchisoare: Risca sa moara daca nu este tratat in mod corect

5 Decembrie 2022
495 Vizualizari | 0 Comentarii
Mihail Saakasvili

Fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili a fost ''otravit'' cu metale grele in inchisoare in Georgia si risca sa moara daca nu este tratat in mod corect, potrivit unui raport medical difuzat luni de echipa sa juridica, informeaza AFP, potrivit Agerpres.

In varsta de 54 de ani, Saakasvili, care este si liderul opozitiei in aceasta tara din Caucaz, a fost transferat la spital anul trecut dupa o greva a foamei de 50 de zile, tinuta ca protest impotriva incarcerarii sale pentru abuz de putere, incarcerare pe care el o denunta drept politica.

Intr-un raport dat publicitatii de avocatii sai, toxicologul american David Smith afirma ca "testele au dezvaluit prezenta de metale grele" in organismul fostului sef al statului georgian si ca simptomele prezentate de el "sunt rezultatul unei otraviri cu metale grele".

"Cu un grad rezonabil de certitudine medicala", acesti agenti toxici, printre care mercur si arsenic, au aparut in organismul lui Mihail Saakasvili dupa otravirea lui, a adaugat Smith.

Potrivit autorilor acestui raport ce dateaza din 28 noiembrie, Saakasvili primeste un tratament medical care ii este nefast fara o supraveghere corespunzatoare.

"Riscul crescut de mortalitate este iminent" fara un tratament adecvat, "care pare sa-i fi fost refuzat sau care este indisponibil" in Georgia, a avertizat Smith.

Autoritatile georgiene au dat asigurari ca Mihail Saakasvili beneficiaza de toate ingrijirile necesare, presedinta Salome Zurabisvili declarand ca revine justitiei sa decida daca el trebuie pus in libertate din motive de sanatate.

Un alt medic, Mariam Jiskariani, care a prezidat un consiliu de medici ce l-au examinat pe Saakasvili, a declarat luni ca el fusese "diagnosticat cu leziuni cerebrale si o neuro-intoxicatie". "El sufera de o serie de boli grave, care sunt incompatibile cu mentinerea lui in detentie", a adaugat ea.

Tengiz Tsuladze, membru al unui consiliu de medici format de mediatorul pentru drepturi georgian, a dezvaluit ca Saakasvili "a pierdut peste 40 de kilograme" in timpul detentiei sale.

Presedinte al Georgiei din 2004 pana in 2013, Mihail Saakasvili a fost intemnitat in octombrie 2021, la cateva zile dupa ce se intorsese dintr-un exil de mai multi ani, in conditiile in care el era cautat de justitia georgiana.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1227 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005231 (s)