News Flash:

Lista unitatilor de tranfuzie neautorizate in judetul Timis

5 August 2016
1067 Vizualizari | 0 Comentarii
Spitalului Judetean de Urgenta Timisoara1
Ministerul Sanatatii transmite faptul ca in sistemul sanitar romanesc functioneaza 108 de spitale publice si 34 de spitale sau clinici private fara unitati de transfuzie sanguine autorizate. Printre acestea se afla si centre din Timisoara. Reprezentantii unui spital din Timisoara spun ca nici macar nu au o astfel de unitate de transfuzii, desi au incercat infiintarea uneia.
Ministerul Sanatatii a realizat o centralizare a situatiei autorizarii unitatilor de transfuzii din spitalele romanesti publice si private. Pe de-o parte, ministerul a cerut situatiile de la Directiile de Sanatate Publica (DSP) din toate judetele, iar pe de alta parte a comparat aceste rezultate cu unitatile care primesc sange si produse sanguine de la Institutul National de Hematologie si Centrele de Transfuzii.
Rezultatul arata ca 108 de spitale si clinici publice si 34 private functioneaza fara unitati de transfuzii autorizate de DSP-uri.
In Timis, unitatii de tranfuzie neautorizate sunt, conform Ministerului Sanatatii, la Spitalul Judetean Timisoara, Spitalul CF Timisoara, Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara, Spitalul pentru Copii Louis Turcanu Timisoara, Spitalul Municipal Lugoj, la spitalele din Sannicolau Mare, Deta, Faget, la SC Materna Care SRL, Centrul Medical Sf. Maria SRL, SC Brol SRL, Cordisment SRL.
Reprezentantii Spitalului Victor Babes Timisoara spun ca nu au o astfel de unitate de transfuzii.
„Noi nu avem o unitate de transfuzii. Noi am solicitat anul trecut, in noiembrie, ca in structura spitalului sa existe si o unitate de transfuzie si nu am primit un aviz favorabil sau nu. Noi nu avem in structura spitalului unitate, noi primim sangele de la Centrul de Transfuzii de langa Spitalul Judetean Timisoara”, spune Virgil Musta, purtatorul de cuvint al Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara.
Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, apreciaza ca situatia in care aceste unitati au fost ignorate ani la rand nu este acceptabila si a decis o serie de masuri de urgenta.
„Noi suntem in curs de acreditare de catre Ministerul Sanatatii. Am identificat un spatiu unde va functiona unitatea de transfuzii si avem aprobarea DSP pentru schimbarea destinatiei spatiului. Spatiul a apartinut Imunologiei. Intre timp, a venit de la Ministerul Sanatatii aparatura pentru unitatea de transfuzii. In urma semnarii bugetului vom scoate la concurs posturile din compartimentul Unitatii de Primiri Urgente pentru aceasta unitate. Asteptam actele de acreditare si scoaterea la concurs a posturilor. Aceasta este o structura nou infiintata. Cea care o avem deja functioneaza in cadrul sectiei de Terapie Intensiva si este operata de persoane acreditate”, a spus Marius Craina, managerul Spitalului Judetean Timisoara.
In perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitatile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unitati de transfuzii nu au autorizatie. DSP-urile vor stabili planuri de conformare in vederea autorizarii cu termen de maximum trei luni.
In aceasta perioada, unitatile neautorizate se vor supune unui plan de tranzitie care va stabili cum se vor desfasura transfuziile pana la indeplinirea normelor in vigoare. De exemplu, vor fi luate in considerare asigurarea serviciilor de catre un alt spital cu unitati de transfuzii autorizate, inclusiv redirectionarea pacientilor cu interventii chirurgicale care nu reprezinta urgente catre alte unitati sanitare sau alte masuri.
Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Daca vor exista unitati de transfuzii care nu indeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului National de Hematologie sa nu mai livreze sange si produse sanguine acestor unitati. Atunci vor fi luate in considerare si alte posibile masuri.

ministerul sanatatii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1795 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005983 (s)