News Flash:

Letonia si-a inchis partial spatiul aerian din cauza unor exercitii militare ruse

5 Aprilie 2018
853 Vizualizari | 0 Comentarii
Fregata Regina Maria1

Autoritatile din Letonia au anuntat ca au inchis partial spatiul aerian propriu in perioada in care fortele ruse efectueaza un exercitiu militar in Marea Baltica, oficialii de la Riga sustinand ca manevrele se desfasoara in zona economica exclusiva letona, potrivit agentiei Reuters.
Ministerul de Externe de la Moscova a anuntat luni ca Flota sa baltica, cu baza la Kaliningrad, o exclava rusa intre Polonia si Lituania, va efectua un exercitiu militar, inclusiv teste cu rachete antiaeriene.

"Este o demonstratie de forta", a declarat premierul leton Maris Kucinskis. "Este greu de inteles ca se poate intampla asa aproape de tara (noastra)", a adaugat seful Guvernului de la Riga.

Mai multi oficiali letoni au afirmat ca exercitiile se desfasoara si in zona economica exclusiva a Letoniei, o regiune in apropierea apelor teritoriale ale tarii, unde Riga are drepturi economice speciale.
Ca reactie la anuntul Moscovei, Agentia de Transport din Suedia a emis o avertizare de pericol pentru o portiune din sudul Marii Baltice, redirectionand traficul aerian si maritim.

Letonia, stat membru NATO, sustine ca Rusia nu a efectuat niciodata exercitii militare atat de aproape de teritoriul sau, Kucinskis notand ca acest lucru se petrece in contextul in care peste 100 de diplomati rusi au fost expulzati din mai multe state occidentale, in urma atacului neurotoxic din Marea Britanie, atribuit Moscovei. Rusia insa respinge acuzatiile privind presupusa sa implicare in incidentul de la Salisbury.

Oficialii letoni au precizat ca Rusia nu incalca nicio regula internationala si are dreptul sa efectueze exercitii, insa atasatul militar rus la Riga a fost convocat la Ministerul leton al Apararii pentru a i se comunica ingrijorarea Letoniei in legatura cu aceste manevre, considerate drept provocatoare de catre ambasadorul leton la Moscova.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1134 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004612 (s)