News Flash:

La Resita a inceput Festivalul International "Sabin Pautza"

18 Mai 2017
1068 Vizualizari | 0 Comentarii
festival pautza
Cea de-a patra editie a Festivalului International "Sabin Pautza" si-a deschis portile, miercuri, la Resita, cu o expozitie dedicata marelui pianist, compozitor si pedagog roman, Dinu Lipatti, dar si cu un recital cameral. 
"Este un proiect initiat acum patru ani, din respect fata de muzica de buna calitate, dar mai ales din dorinta de a readuce in constiinta publica una dintre personalitatile marcante ale Banatului Montan, ale Resitei si ale lumii intregi, maestrul Sabin Pauta, reintors acasa dupa o cariera stralucita de 30 de ani, in Statele Unite ale Americii. Umplem Resita de muzica buna, avem invitati de marca, iar in aceasta seara am deschis festivalul cu o expozitie a Muzeului National 'George Enescu' din Bucuresti, o expozitie 'Dinu Lipatti 100', pentru ca stim ca anul acesta s-au implinit o suta de ani de la nasterea sa", a afirmat Camelia Duca, organizator al manifestarii. 
Concretizat prin efortul unit al iubitorilor de muzica adevarata, festivalul se desfasoara la Resita in perioada 17-21 mai, timp in care sunt programate expozitii, lansari de carte, concerte, recitaluri si concursul de interpretare pianistica si compozitie "Sabin Pautza". 
Prima seara a evenimentului a continuat cu un recital cameral - Sabin Pautza si universul duo-ului pianistic - avandu-i ca solisti pe Corina Raducanu si Eugen Dumitrescu (pian la patru maini). 
"Daca primele doua editii au fost grele, ca orice inceput, cea de-a treia a fost una foarte buna, pentru ca am avut o 'recolta' extraordinara, dupa ce au castigat aici, iar mai apoi, la Paris, Austria si asa mai departe, ceea ce inseamna ca au fost rezultate foarte bune. Prin urmare, speram ca aceasta a patra editie sa fie la fel de buna, daca nu chiar mai buna. Avem deja 24 de tineri, la diferite grupe de varsta si avem chiar si trei tineri compozitori, de 15, 17 si 19 ani, cu lucrari foarte, foarte bune. Din fericire, pe langa Consiliul Judetean Caras-Severin si Primaria Resita, avem si ceva sponsori deoarece efortul financiar este foarte mare. Initiativa organizarii acestui festival nu imi apartine, dar, desigur, m-am bucurat ca avem sansa, cu acest prilej, de a descoperi talente extraordinare, la toate varstele. Prin urmare, acest festival cred ca are sens pentru ca, in acest fel, ii propulsam, ii incurajam si ii ajutam sa se afirme", a declarat maestrul Sabin Pauta. 
Joi, festivalul va continua de la ora 16,00, la Biblioteca Germana ''Alexander Tietz'' cu lansarea volumului "Sabin Pautza, maestrul", autor Daniela Caraman-Fotea. Seara, de la ora 19,00, la Liceul de Arte care poarta numele maestrului, va avea loc un recital extraordinar "Sabin Pautza si muzica rusa". 
Sabin Pauta, nascut la data de 8 februarie 1943, la Resita, este compozitor, dirijor, profesor. Este absolvent al Liceului Mixt Resita (1960) si al Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucuresti (1965), urmand specializarea in compozitie si dirijat la Accademia Musicale Chigiana din Siena, Italia (1970). 
A fost profesor de armonie, dirijat si orchestratie la Academia ''George Enescu'' din Iasi (1965-1984). Din anul 1984 s-a stabilit in Statele Unite ale Americii. A fost director artistic si dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey, Plainfield Symphony Orchestra, fiind in prezent Conductor Emeritus pe viata al ansamblului. 
Un moment cheie in cariera sa l-a constituit debutul in prestigioasa sala Carnegie Hall din New York, in 1985, cand s-a prezentat in dubla ipostaza, de dirijor si de compozitor. 
Sabin Pauta a dirijat pe marile scene ale lumii, in Europa, America si Australia. AGERPRES

sabin pautza dinu lipatti
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1210 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009236 (s)