News Flash:

La Oradea a fost inaugurat prin heliport pe un spital din Romania - VIDEO

18 Octombrie 2015
1117 Vizualizari | 0 Comentarii
heliport
Primul heliport de pe un spital din România a fost inaugurat sâmbătă la Oradea cu ocazia aniversării a 30 de ani a Spitalului Județean.

În ziua de astăzi, traseul unui pacient în stare critică, pentru a ajunge la Spitalul Județean sau pentru a pleca către alte spitale, trece pe la aeroport, unde elicopterul poate să aterizeze. Pentru asta sunt necesare 20-25 de minute de la spital până la aeroport, încă aproximativ 10 minute procedurile de intrare pe aeroport, iar apoi drumul de la aeroport la spitalele din Cluj-Napoca sau Timișoara. Astfel, pacientul pierde aproape 40 de minute doar pe drumul dintre spitale și aeroport.

„Pentru bolnavi înseamnă un singur transfer, de pe patul spitalului pe targa elicopterului, timp mai scurt, ceea ce în cazul pacienților cu infarct miocardic acut, accident vascular cerebral sau orice pacient critic, este factor hotărâtor”, a precizat Hadrian Borcea, de la UPU-SMURD Bihor.

Conformația reliefului și casele sau blocurile care sunt în jurul Spitalului Județean fac imposibilă construirea unei heliport în altă parte, menționează Borcea.

Pe heliportul de pe Spitalul Județean vor ateriza exclusiv elicoptere destinate urgențelor medicale. „Elicopterele care au capacitatea pentru a ateriza, ca și tonaj și capacități tehnice. Vorbim despre elicopterele MAI, respectiv elicopterele SMURD și o parte dintre elicopterele Forțelor Aeriene”, afirmă Hadrian Borcea.

 
„Până la sfârșitul lunii noiembrie trebuie să obținem avizul pentru demararea procedurii de autorizare, ceea ce înseamnă sfârșitul anului, dacă nu sunt probleme majore pentru obținerea autorizației”, a explicat șeful UPU-SMURD Bihor.

„Cred că pentru pacienți și pentru noi, ca spital de urgență, este un proiect important. Dorim să fim spital de urgență, vrem să salvăm vieți, de tratat se poate trata oriunde, dar viața se poate salva în urgență numai în acest spital”, a declarat Gheorghe Carp, șeful Spitalului Județean Oradea, la inaugurarea heliportului.

Potrivit acestuia, investiția se ridică la 1 milion de lei. Proiectul este finanțat de Rompetrol, Fundația pentru SMURD, Ministerul Sănătății, Spitalul Județean Oradea și Primăria Oradea, scrie tion.ro.

„Costurile zborului, ca și până acum, vor fi suportate de MAI, prin Inspectoratul General de Aviație, și parțial de către Ministerul Sănătății (partea medicală)”, explică Hadrian Borcea. El susține că media actuală este de o aterizare pe zi, dar sunt zile cu trei aterizări sau câteva zile consecutive fără vreo aterizare.

Ultimele măsurători au relevat faptul că heliportul va putea fi folosit și în cursul nopții, ceea ce va duce la crearea unui sistem de balizaj pentru aterizări nocturne.

Galerie Video

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1224 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004899 (s)