News Flash:

Isarescu, despre intentia Finantelor de a creste acciza la carburanti: "Ne va afecta, va impinge inflatia in sus"

8 August 2017
926 Vizualizari | 0 Comentarii
mugur isarescu1
Banca Nationala a Romaniei a revizuit in sus prognozele de inflatie pentru urmatoarea perioada, cea pentru decembrie 2017 fiind de 1,9% (+0,1 puncte procentuale fata de prognoza anetrioara), iar pentru decembrie 2018 - de 3,2% (+0,1 pp), a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Pentruiunie 2019, prognoza de inflatie a BNR este 3,5% "la taxe constante", in sensul ca ar putea fi atinsa aceasta valoare daca fiscalitatea nu va influenta preturile.
"Din ce in ce mai putine preturi scad si, in acelasi timp, din ce in ce mai multe preturi cresc, arata indicele de difuziune", a spus Mugur Isarescu, la conferinta de prezentare a Raportului asupra Inflatiei.
"Presiuni in sus asupra inflatiei vin atat din politica fiscala, cat si din preturile administrate, in special la energie". De asemenea, "presiuni si de pe piata fortei de munca, dar si din importuri, unde preturile nu mai scad. Costurile cu manopera, dar si cele cu materia prima, merg in sus", a aratat guvernatorul.
Mugur Isarescu a mai spus ca tendinta este imprimata de preturile alimentelor. Iar preturile la energie "deocamdata au inversat traiectoria in trimestrul al doilea - de la scaderi au trecut la cresteri". De asemenea, "au avut o oarecare influenta si tensiunile politice din luna iunie, care au afectat temporar cursul de schimb".
Referindu-se la consumul populatiei ca "principal motor de accelerare a cresterii economice", Mugur Isarescu a aratat ca "din pacate" consumul este incurajat si de creditare. "Creditele, din pacate, merg vartos inainte, si cele pentru consum, si cele pentru locuinte. Spun din pacate pentru ca creditele destinate corporatiilor merg mult mai incet, crescand doar cu 2%. Am dori sa vedem aici o creditare mai ampla a firmelor, mai mult curaj din partea bancilor".
Intrebat cum comenteaza intentia Ministerului Finantelor de a reintroduce supraacciza la carburanti, guvernatorul BNR a spus ca "ne va afecta, va impinge inflatia in sus". "N-am introdus-o in calculul prognozei, pentru ca deocamdata este doar o discutie. Riscul, ati vazut, vine din politica fiscala si din preturile administrate". Mediafax.ro

bnr mugur isarescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1175 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005945 (s)