News Flash:

Intram in Postul Craciunului. Ce trebuie sa faca credinciosii in cele 40 de zile de post

14 Noiembrie 2022
248 Vizualizari | 0 Comentarii
Postul Craciunului

Postul Nasterii Mantuitorului sau Postul Craciunului, asa cum este cunoscut de catre credinciosi, tine 40 de zile, incepand cu data de 15 noiembrie si pana la 25 decembrie.

Lasatul secului este pe 14 noiembrie. Daca aceasta zi cade miercurea sau vinerea, postul incepe din 14 noiembrie.

Cea mai aspra zi de postire pentru sarbatoarea Craciunului este ajunul Nasterii Domnului, pe 24 decembrie.

In postul Craciunului, credinciosii au dezlegare la peste si preparate din peste, la vin si untdelemn in toate zilele de sambata si duminica. Prima zi de dezlegare la peste din postul Craciunului este 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in biserica, urmeaza 30 noiembrie, de sarbatoarea Sfantului Andrei, 6 decembrie, de sarbatoarea Sfantului Ierarh Nicolae, si pe 13 decembrie, de sarbatoarea Sfantului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei.

Ultima zi in care se mananca peste in postul Craciunului este 18 decembrie, de Sarbatoarea Sfantului Cuvios Daniil Sihastrul.

Ajunul, cea mai aspra zi de postire

Cea mai aspra zi de postire pentru Sarbatoarea Craciunului este 24 decembrie, ajunul Nasterii Domnului. Dezlegarea la alimentele de dulce se face insa numai dupa Sfanta Liturghie de Craciun, din data de 25 decembrie.

"Ziua de Ajun a Craciunului este o zi de post mai aspru decat celelalte zile. Se ajuneaza pana la ceasul al IX-lea (ora 15.00), cand se obisnuieste sa se manance, in unele parti, grau fiert amestecat cu fructe si miere, in amintirea postului Sfantului Prooroc Daniel si al celor trei tineri din Babilon. In unele zone se ajuneaza pana la rasaritul luceafarului de seara, care ne aminteste de steaua ce a vestit magilor nasterea Mantuitorului. Aceasta ajunare aminteste, de asemenea, de postul tinut odinioara de catehumeni care, in seara acestei zile, primeau botezul crestin si apoi prima impartasire la liturghia savarsita atunci in acest scop", a explicat parintele Ramon Eugen Ilie din Calarasi.

Conform randuielilor bisericesti, postul este vazut drept o abtinere de la alimentele de origine animala, dar si de la gandurile si faptele rele, avand in vedere ca postul trebuie sa fie atat fizic, cat si spiritual.

Astfel, Biserica Ortodoxa aminteste ca pentru a fi tinut corect, postul trebuie sa fie atat trupesc, cat si sufletesc, intre cele doua existand o legatura foarte puternica.

De ce se tine post? Oamenii obisnuiesc sa tina post in mai multe zile din an pentru a se pregati pentru sarbatorile importante, pentru a putea fi iertati de pacate si a se putea impartasi cu Trupul si Sangele Domnului.

Impacarea cu persoanele certate

In aceasta perioada, credinciosii trebuie sa se abtina de la multe lucruri, nu doar de la mancarea de dulce. Ei trebuie sa-i ceara iertare lui Dumnezeu pentru pacatele lor, sa mearga des la biserica si sa se impace cu persoanele certate. Nu in ultimul rand, oamenilor le sunt interzise placerile trupesti, pentru ca acestea dau nastere pacatului. Poftele trupesti pot fi biruite doar prin post si rugaciune.

“Este perioada in care oamenii trebuie sa fie mai buni si mai milosi cu cei din jurul lor, caci doar asa vor putea fi si ei iertati de Dumnezeu. Postul reprezinta retinerea totala de la anumite alimente si bauturi in scop religios si moral. Mai mult, crestinii trebuie sa se retina si de la anumite ganduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru inseamna ca postul trupesc trebuie insotit de cel sufletesc”, explica parintele.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1168 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004632 (s)