News Flash:

Indolenta la Muzeul Banatului: vestigii arheologice tinute pe holuri, in Castelul Huniade a plouat si nu se lucreaza-FOTO

7 Iulie 2016
1256 Vizualizari | 0 Comentarii
foto 2 650x435
In urma ploilor din luna iunie, pe Facebook au fost publicate mai multe fotografii in care se vedea cum curge apa in Castelul Huniade.
„Plansul surd al Castelului Huniade! Dupa noile lucrari de consolidare, in interior ploua ca afara. Frumoasele coloane din Sala Cavalerilor sunt imbibate cu apa, iar boltile sunt sustinute, simbolic, cu popi. In aceasta situatie in care caramizile sunt fragilizate, sa dea Dumnezeu ca seismele sa ocoleasca Timisoara, altminteri partea de nord, cu frumoasa-i fatada neogotica, va fi istorie. Poate, totusi, cineva se va invrednici, macar, sa repare acoperisul”, a scris arheologul Florin Drasovean pe Facebook.
In urma imaginilor aparute pe reteaua de socializare, Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National s-a autosesizat si a mers in control la muzeu. Potrivit reprezentantilor Directiei, inspectorii nu au putut intra in prima zi, pentru ca paznicul nu i-ar fi lasat.
„S-a ajuns intr-o situatie inacceptabila. Aceasta cladire este de zece ani, din cate stiu eu, intr-un santier, care in loc sa aduca o imbunatatire cladirii nici macar nu a reusit sa o puna intr-o stare de conservare. Am aflat ca in Muzeul Banatului ploua si ca, practic, infiltratiile de apa sunt de la ultimul etaj pana la parter. Colegele mele de la Patrimoniu mobil s-au autosesizat, s-au dus la muzeu. In 27 iunie n-au beneficiat de intelegerea portarului pentru a intra, in 28 am fost intr-un control impreuna cu reprezentantii IPJ care se ocupa de patrimoniu si cu colegii de la Arheologie si de la Patrimoniu arhitectural. Am vazut situatia in care se afla muzeul. Din punct de vedere al distrugerilor, din pacate, sunt mari si greu de inteles cum s-a ajuns intr-o astfel de situatie, sa ploua in Muzeul Banatului, sa fie o atat de mare cantitate de apa”, a explicat Sorin Predescu, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National.
Situatia este extrem de grava la Castelul Huniade. Constructorul – firma Constructim – a oprit lucrarile, pentru ca a expirat autorizatia de constructie. Mai mult, a dat in judecata Muzeul Banatului, pentru ca nu i-ar fi platit o factura de peste 200.000 de lei. Directorul institutiei, Claudiu Ilas, sustine ca pentru plata nu au fost depuse toate documentele de catre firma constructoare. Reprezentantii Directiei pentru Cultura sustin ca ei nici macar nu au fost anuntati cand au fost oprite lucrarile, ceea ce era o obligatie legala.
„Daca ar fi sa reprosam ceva Muzeului Banatului este ca nu ne-au anuntat atunci cand s-au oprit lucrarile. Este una dintre cele mai importante cladiri din vestul tarii, era o obligatie legala sa ne anunte de urgenta. Am fost anuntati tarziu, abia in 28 iunie cand noi eram deja in control. Cred ca puteau fi evitate cantitati mari de apa care au intrat in structura si in cladire”, a mai spus Predescu.
Vestigii pline de ciuperci si mucegai, depozitate pe holurile Castelului Huniade
Cei de la Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National Timis ar fi trebuit sa controleze institutia odata la doi ani, dar, spun ei, nu au avut oameni specializati care sa faca controalele. Nu ar fi avut legitimatii, asa ca nu puteau merge in incinta castelului, se scuza oficialii institutiei, care spun ca ar fi trecut cel mai probabil un secol de la ultimul control.
In urma controlului desfasurat in luna iunie a fost scoasa la iveala situatia deosebit de grava in care se afla Muzeul Banatului. Potrivit consilierului Victor Bunoiu, au fost verificate toate spatiile din Castelul Huniade, dar si toate exponatele.
„S-a urmarit verificarea inventarierii, conservarea si restaurarea, conditiile privind pastrarea si expunerea, conditii de securitate, respectarea privind clasarea patrimoniului cultural mobil. S-au verificat toate spatiile in care erau prezentate bunurile culturale. In partea estica, unde este singurul loc de acces in muzeu, pe hol, sunt mai multe bunuri, o casa din perioada otomana descoperita in Piata Sf. Gheorghe, mai multe bunuri din lemn care se afla intr-o stare de degradare continua, nu s-a intervenit pana in prezent pentru restaurare, o parte din ele sunt afectate de ciuperci. Casa este acolo din ianuarie 2014, intr-un spatiu insalubru. Mai sunt si o serie de materiale care inca nu au fost predate de catre Muzeul Alba Iulia catre Muzeul Banatului. La fel, sunt depozitate direct pe pardoseala. In fostul Depozit Mare, este o denumire conventionala. Desi o serie de bunuri au fost duse in alte depozite, inca mai sunt bunuri culturale inventariate in acest asa-zis depozit… sunt conditii de igrasie, o parte dintre bunurile de lemn recuperate din Piata Unirii se afla intr-o stare de degradare continua. Nu este un spatiu propice depozitarii bunurilor de patrimoniu”, a explicat Bunoiu.
Toate incaperile din muzeu sunt spatii insalubre, pline de vestigii arheologice perisabile din lemn, intr-o stare avansata de degradare. O dezordine generalizata, sustin reprezentantii Directiei pentru Cultura.
„Sunt vestigii din lemn, descoperite in 2006, de cand au fost cercetari la liniile de tramvai, sunt lemne de la santierul din Ciacova, 90% din bunuri sunt neinventariate. Pe holuri este plin de bunuri arheologice perisabile, din lemn, din piele, care necesita restaurare rapida”, a completat Victor Bunoiu.
In Muzeul Banatului sunt depozitate tot felul de vestigii, nu numai din lemn, ci si piese romane, piese din piatra, din ceramica, care s-au umplut de praf.
Mare parte din „exponatele” de pe holuri au fost scoase la lumina in urma sapaturilor arheologice din centrul istoric al Timisoarei. E drept, oficialii muzeului nu au unde sa le depoziteze, dar nici nu s-au chinuit sa le intretina.
„Se observa o lipsa crasa de masuri de conservare preventiva in cadrul muzeului. Este una dintre problemele principale. Sunt doi conservatori in cadrul muzeului, nu sunt acreditati de lege. De aceste conservari nu se ocupa nimeni in cadrul muzeului. Din cauza unor tigle lipsa sunt si infiltratii de apa pluviala, am inteles ca problema este in curs de conservare. Muzeul mai are un spatiu la Giroc unde depoziteaza fragmente ceramice, majoritatea pe rafturi metalice. Concluzii: conditii necorespunzatoare, spatiile existente pentru depozitarea bunurilor de patrimoniu sunt insuficiente. Chiar si in cazul reabilitarii cladirii nu o sa poata sa depoziteze si sa organizeze expozitii in acelasi timp, muzeul va avea nevoie de un depozit nou. Pe partea de inventariere, sunt santiere foarte vechi care nu sunt inventariate absolut deloc, sunt mai multe incaperi in cadrul muzeului care contin astfel de bunuri ce nu sunt inventariate. Sunt si santiere mai noi, din 2006 pana in prezent. Sunt si santiere din anii ’70. Din intreg patrimoniul muzeului, undeva din 547.000 de piese… 500 de bunuri au fise actualizate. Undeva la 70% din bunurile arheologice nu sunt inventariate pana in prezent”, a mai explicat Bunoiu.
Reprezentantii Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National Timis au dispus mai multe masuri: autorizarea laboratorului de conservare, inventarierea si clasarea bunurilor, remedierea deficientelor constatate in fiecare spatiu in parte. Oficialii muzeului au trei luni la dispozitie pentru a remedia situatia, se anunta un control nou in 1 octombrie. S-au ales si cu o amenda de 10.000 de lei, conform Legii 311/2003, pentru incalcarea normelor de conservare a patrimoniului muzeal. Directorul Muzeului sustine ca va contesta amenda.
„Acest raport este o radiografiere a starii patrimoniului mobil de la Muzeul National al Banatului in momentul de fata. Cunoastem faptul ca este in restaurare de atatia ani si ca cercetarile arheologice au complicat totul. Noi ne dorim o schimbare vizavi de gestionarea patrimoniului, speram ca deficientele constatate vor fi remediate in cel mai scurt timp”, a concluzionat Bunoiu.
Directorul Muzeului Banatului: avem probleme cu constructorul
Seful muzeului, Claudiu Ilas, sustine ca autoritatile au fost anuntate atunci cand au fost oprite lucrarile.
„Problemele legate de depozite s-au agravat in momentul in care s-a inceput consolidarea si am fost nevoiti sa mutam totul, de aceea sunt puse unele peste altele, nu exista spatii. De doi ani, de cand sunt director, am cerut Consiliului Judetean Timis sa ne acorde spatii, au spus ca pana nu incepe renovarea sa ne descurcam cum putem, ceea ce am si facut. In septembrie 2014 nu exista nici un conservator la muzeu, am angajat doi, nu au acreditare pentru ca sunt debutanti, sunt tineri, i-am trimis la acreditare. Unul dintre ei, angajat in 2015, o finalizeaza in septembrie, celalalt, pe stiintele naturii, o finalizeaza anul viitor. Lemnele sunt date la restaurare, am obtinut 151.000 de lei de la CJT”, a explicat Ilas. In prezent, Muzeul National al Banatului din Timisoara are 67 de angajati, urmand sa fie organizat un concurs pentru angajarea a inca trei persoane.
Directorul Muzeului Banatului da asigurari ca nu va mai ploua in Castelul Huniade, pentru ca s-a intervenit in cele din urma.
„In castel nu va mai ploua pentru ca am luat masuri. E un detaliu de executie oferit de proiectant si avizat de Directie. Impreuna cu oamenii muzeului, am asigurat sa nu mai ploua, am pus jgheaburi cu 3.500 de lei. Nu am pus inainte pentru ca nu ai voie sa pui si sa intri intr-un santier de categoria A fara avizul directiei. Solutia ramane ca firma constructoare sa repare ceea ce s-a distrus, in urma unei expertize pe care o vom face noi”, a completat Claudiu Ilas.
Societatea Constructim, care executa lucrarile, ar fi primit mare parte din banii promisi pentru lucrari, dar acum se judeca cu institutia pentru o suma de 230.000 de lei.
„Situatia asta o stiu de mult cei de la Directie, noi suntem in constructie de 10 ani. Se stie foarte clar, pentru ca domnul Bunoiu venea zilnic la muzeu. Acum, mai nou, doresc sa ia aceste masuri. Este foarte interesant. Vom contesta raportul si amenda in instanta. Aceste obiecte sunt puse in acest fel deoarece nu exista spatiu, vom remedia aceste lipsuri si vom incerca sa le punem in alte depozite. Avem un proiect pentru un laborator de restaurare cu depozite si vom accesa fonduri europene. Bani au fost tot timpul, s-au prelungit lucrarile, constructorul spune ca din cauza complexitatii acestora si a expirat autorizatia de constructie, in martie 2016. Am oprit lucrarile atunci”, a precizat directorul muzeului.
Probleme cu constructorul au fost pe toata perioada lucrarilor, care au fost oprite in mai multe randuri. Potrivit oficialilor Muzeului Banatului, santierul este aproape gata. Mai sunt… 7% din lucrari de executat, care ar putea fi gata in doua luni, daca muncitorii s-ar intoarce la treaba.
„92% din proiect este realizat, proiectul a fost actualizat din fondurile CJ. In maximum o luna credem ca vor putea reincepe lucrarile, asteptam numai sa iasa autorizatia de constructie. Noi suntem in litigiu, pentru ca nu am platit o factura de 230.000 de lei, dupa ce le-am platit 11,4 milioane de lei. Aceasta suma nu este platita pentru ca nu au adus toate actele necesare si nu au protejat acest santier, care este Castelul Huniade. A mai plouat, dar nu a ajuns apa inauntru pentru ca nu au fost infiltratii, ei au pus o folie pe interior. I-am sesizat saptamanal. In momentul in care au fost acele ploi abundente, normal ca acea folie nu a mai facut fata. Nu am putut intra pe santier pentru ca nu era cazul, constructorul trebuia sa isi ia masurile. Daca nu se ajunge la un acord comun cu constructorul, noi vom rezilia contractul si vom finaliza lucrarile cu altcineva. Atunci, constructorul va suporta consecintele. Valoarea totala a contractului era de 12 milioane de lei, s-au platit 11,4 milioane de lei”, a concluzionat Ilas.
Proiectul despre care vorbim, pentru consolidarea Castelului Huniade, se desfasoara din fondurile Consiliului Judetean Timis, care a pierdut un proiect european in valoare de 52 de milioane de lei din cauza problemelor avute cu constructorul.

Galerie Foto

foto-3
facebook coloane sala cavalerilor dumnezeu timisoara florin drasovean
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1163 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005676 (s)