News Flash:

Iancu: Sistemul energetic ar fi putut intra in avarie daca viscolul s-ar fi prelungit

26 Ianuarie 2017
952 Vizualizari | 0 Comentarii
iulian iancu
Sistemul energetic ar fi putut intra in avarie in urma cu doua saptamani, daca nu ar fi venit weekend-ul, iar perioada de viscol nu ar fi luat sfarsit, intrucat nu existau stocuri suficiente de carbune, a declarat, joi, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu.
El a fost intrebat de ziaristi care este cauza preturilor uriase din aceste zile de pe bursa de energie, care au ajuns la 600 de lei pe MWh, de doua ori mai mari fata de inceputul anului.
"Aceste varfuri s-au inregistrat pentru ca noi nu am putut sa valorificam din timp stocurile atat la gaze naturale, unde nu am realizat stocurile la nivelul potentialului zacamintelor noastre si unii operatori chiar nu si-au realizat obligatia si, cu toate acestea, nu a fost luata nicio masura din partea celui care avea responsabilitate directa, adica Ministerul Energiei. Realitatea este ca nu a fost constituit stocul de carbune in centrale, noi vorbim de capacitatea disponibila atunci cand da comanda dispecerul national. Erau stocuri pentru doua zile jumatate, trei zile, patru zile, ceea ce este de neimaginat pentru functionarea unui program de iarna stabilit prin Hotarare de Guvern. Deci, nu a fost respectata Hotararea de Guvern, nu au fost realizate stocuri", a spus Iancu, prezent la Adunarea Generala a membrilor Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei.
Potrivit acestuia, la centrala Isalnita erau constituite stocuri pentru doua zile si jumatate, la Turceni pentru trei zile si jumatate, la Rovinari pentru patru zile si jumatate, iar la Deva pentru doua zile jumatate — trei.
"Daca nu ar fi venit perioada de weekend, cand scade consumul si, din fericire, s-a diminuat viscolul si a putut sa intre energia eoliana, atunci, cu un aport foarte mare, de 2.000 de MW, sistemul ar fi putut sa intre in varful maxim de criza, adica putea sa intre in avarie", a sustinut Iancu, referindu-se la perioada de acum doua saptamani.
Deputatul a adaugat ca, timp de trei zile, sistemul energetic romanesc a functionat la limita, fara rezerva de capacitate.
"Functionarea la limita, in cazul Romaniei, s-a inregistrat pentru trei zile consecutiv, cand am functionat fara rezerva de capacitate. Acela este un moment de criza. Dar momentul de criza nu s-a datorat lipsei de capacitate in sistemul energetic romanesc, ci lipsei de resursa de materie prima, adica in cazul nostru noi nu am avut stoc de carbune", a precizat el.
Iulian Iancu a adaugat ca ministrul Energiei a prezentat corect situatia la Guvern cand a aratat ca mai sunt stocuri doar pentru patru zile, in timp ce, in spatiul public, au aparut informatii ca de faptul stocurile ar fi fost mai mari.
"Nu poti sa iti permiti sa intri in iarna fara stocuri de carbune. In contradictoriu, s-a spus ca avem 800.000 de tone, dar acesta era carbunele din cariera si nu carbunele din curte (curtea centralei — n.r.). Ca sa-l aduci din cariera in curte s-a observat ca nu poti sa incarci decat 12 navete pe zi, ca nu poti din cauza faptului ca a crapat linia ferata, ca trebuie sa schimbi de pe o locomotiva electrica pe una Diesel, ca e inghet, ca e frig, ca ingheata carbunele, ca nu arde... Cine nu cunoaste detaliile poate sa se joace cu aceste cuvinte si sa spuna ca da, am avut stoc in cariera. Cariera e la 50 de kilometri, la 40 de kilometri, adica nu e disponibila la comanda dispecerului energetic national. Stocurile calculate sunt cele pe care le am in curte, disponibile, la comanda dispecerului din centrala si a dispecerului energetic national", a aratat Iancu. Agrepres
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1152 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007905 (s)