News Flash:

Greseala pe care multa lume o face! Uite unde este cel mai bine sa tii o icoana in casa, putina lume stie acest lucru

26 Ianuarie 2018
1134 Vizualizari | 0 Comentarii
coana

Greseala pe care multa lume o face! Uite unde este cel mai bine sa tii o icoana in casa, putina lume stie acest lucru

Probabil multi dintre voi au icoane in casa, insa de multe ori acestea sunt pozitionate gresit in interiorul incaperii. Pare greu de crezut, dar putina lume stie ca acestea trebuie orientate spre Est, adica spre directia din care rasare soarele.

Motivul este foarte simplu: atunci cand se roaga credinciosii trebuie sa stea cu fata catre Rasarit pentru ca lumina Tatalui Ceresc sa vegheze asupra lor. Acesta este si motivul pentru care toate bisericile si manastirile sunt construite cu altarul orientat catre rasarit. De asemenea este bine sa avem icoane in toate camerele deoarece acestea sunt o prezenta a lui Dumnezeu iar astfel vom fi vegheati si ocrotiti in permanenta.

Cand au aparut primele icoane

zorii crestinismului, oamenii simpli nu stiau sa citeasca. Drept urmare, istorisirile biblice erau acompaniate de reprezentari artistice: la inceput sub forma de picturi murale, apoi sub forma de icoane. Cele din urma erau dedicate, in mare parte, Maicii Domnului si pruncului Iisus. Ulterior, au inceput sa apara si icoane cu apostoli, evanghelisti, sfinti.

Se considera ca una dintre cele mai vechi fresce (imaginea atasata mai sus), cu tematica biblica, se afla in catacomba Sfanta Priscila din Roma, catacombele fiind niste locatii subterane, unde crestinii isi ingropau mortii. In cimitirele obisnuite acest lucru le era interzis.

Conform unor investigatii, fresca respectiva este socotita ca apartinand veacului al II-lea d.Hr. Pentru a indica faptul ca femeia in cauza este Nascatoarea de Dumnezeu, alaturi de ea este zugravit un proroc din Vechiul Testament, care tine in mana stanga sulul cu prorocia privitoare la Maica Domnului, iar cu mana dreapta arata la steaua zugravita deasupra capului Ei.

Privitor la icoane, se considera ca prima creatie / opera apartine Sfantului Apostol si Evanghelist Luca, originar din Antiohia (Siria), medic in tinerete. Cu regret, originalele picturilor nu s-au pastrat, ele au devenit insa prototipuri pentru iconografia bizantina de mai tarziu.

Potrivit traditiei, sunt trei icoane (imaginea atasata mai jos) ale Maicii Domnului pictate de Sfantul Apostol si Evanghelist Luca, dupa Pogorarea Sfantului Duh: 1) Maica Domnului Indrumatoarea, in care este reprezentata cu pruncul in brate, amandoi stand cu fata spre cel care priveste la icoana; 2) Maica Domnului Mangaietoarea. Pruncul este strans lipit cu fata langa obrazul Maicii Domnului, pe care o imbratiseaza. Chipul mamei este indurerat, prevestind suferintele viitoare ale Fiului; 3) Maica Domnului Rugatoarea, fara pruncul Iisus. Apare in Deisis, rugandu-se Mantuitorului pentru omenire.

Intr-o lume invadata de vizual, de numeroase tehnologii digitale, icoana a fost si ramane mai mult decat o reprezentare artistica. Este o forma de a-l marturisi pe Dumnezeu, un mod de a ne manifesta credinta.

preluat de pe kanal d si e-dermatologie

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1133 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007008 (s)