News Flash:

Girbovan, presedintele UNJR: Este imperativ ca protocolul dintre SRI si Ministerul Public sa fie declasificat

18 Martie 2018
932 Vizualizari | 0 Comentarii
dana girbovan

Presedintele UNJR, Dana Girbovan, sustine ca este necesar ca protocolul dintre SRI si Ministerul Public sa fie declasificat cat mai repede, precizand ca faptul ca tot mai multe voci cer publicarea protocolului este un demers pozitiv pentru refacerea increderii in justitie.
"Este imperativ ca protocolul dintre SRI si Ministerul Pubic sa fie declasificat si publicat de indata. Faptul ca tot mai multe voci cer declasificarea protocolului din 2009 semnat intre SRI si Ministerul Public este un demers pozitiv si necesar pentru refacerea increderii in justitie", a scris presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor, pe Facebook.

Uniunea Nationala a Judecatorilor a solicitat inca din urma cu trei ani declasificarea protocolului, facand in acest sens solicitari catre CSAT.

"Este obligatia fiecarei persoane publice cu atributii in domeniu sa lamureasca acest episod spinos, ce a afectat, in toti acesti ani, in mod negativ justitia. Publicarea acestor protocoale este obligatia pe care acesti oficiali o au fata de fiecare cetatean al acestei tari, cat si fata de Constitutie, pe care au jurat sa o respecte. Reamintesc doar ca protocolul din 2009 dintre SRI si Ministerul Public, secret in acest moment, s-a facut in baza unei hotarari a CSAT din 2005, care e tot secreta. Prin aceste acte secrete s-a adaugat la lege si in contra legii, dandu-li-se agentilor SRI atributii sa faca "echipe mixte" cu procurori si acte de urmarire penala, ceea ce prin lege SRI-ul avea interzis sa faca", precizeaza Dana Girbovan.


"Altfel spus, in Romania membra UE, cu un Mecanism de verificare si cooperare (MCV) mult clamat, in cadrul caruia este anual "evaluata" justitia din Romania, a fost semnat un protocol secret intre organe de urmaaaarire penala si servicii de informatii, prin care acestea de urma au fost implicate in acte specifice de cercetare penala, in contra unei legi in vigoare care le interzicea exact acest lucru", explica presedintele UNJR.

Precizarile au fost facute in contextul in care, vineri, Presedintia a transmis ca CSAT nu a impus incheierea unor protocoale, acordurile fiind realizate la cererea SRI sau a altor institutii, motiv pentru care responsabilitatea de desecretizare a acestora nu intra in responsabilitatea Consiliului Suprem sau a presedintelui. Sursa citata precizeaza ca, in ceea ce priveste declasificarea, aceasta se face prin Hotarare a Guvernului, la solicitarea motivata a emitentului.

Ulterior, premierul Viorica Dancila a anuntat ca solicita desecretizarea protocoalelor incheiate intre SRI si alte institutii ale statului, avand in vedere interesul public, precum si pozitia oficiala exprimata de Administratia Prezidentiala.

"Daca solicitarea premierului nu acopera si o solicitare catre Ministerul Public, in limitele mele de competenta legala, cele ale Constitutiei, care spune ca procurorii sunt sub autoritatea Ministerului Justitiei, nu sub control Ministerului, cum spunea cineva, atunci eu, in calitate de ministru, voi solicita luni, la prima ora, desecretizarea protocoalelor de catre Mininisterul Public si DNA. Ministerul Public nu-si poate desfasura activitatea in afara legii. Procurorul isi desfasoara activitatea numai in baza legislatiei penale. Nu exista lege care sa-i permita procurorului sa constituie alte premize in anchetele penale. Eu nu pot decat sa fiu de acord cu doamna prim-ministru. Daca s-a adresat SRI, in egala masura trebuie sa ne adresam Ministerului Public si DNA, cealalta parte semnatara a protocolului. Daca CSAT a spus ca nu are competenta desecretizarii, citim faptul ca indirect se recunoaste existenta protocoalelor, ceea ce este un fapt bun, ni se spune la rang inalt ca ele exista", a anuntat si ministrul Tudorel Toader, intr-o interventie la postul Antena 3.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1160 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007300 (s)