News Flash:

Fructul camu camu, cea mai mare concentratie de vitamina C din lume. Vezi 10 motive pentru a-l consuma

22 Aprilie 2016
1448 Vizualizari | 0 Comentarii
camu

Uitati de acai, goji sau alt super-aliment mediatizat in ultimii ani! Exista un nou fruct superstar: camu camu. Acesta devine din ce in ce mai popular ca supliment alimentar pentru proprietatile sale antioxidante. 

Camu camu (Myrciaria dubia) creste mai ales in zonele inundate din jungla amazoniana din Peru, Brazilia, Columbia, Venezuela, iar in scop medicinal sunt folosite fructele si frunzele. Fructul sau este considerat alimentul natural cu cea mai mare concentratie de vitamina C din lume - intre 1.800 si 2700 mg la 100 g de pulpa.

Camu camu stimuleaza sistemul imunitar, are proprietati antivirale care au efect impotriva racelilor, a herpesului si zonei zoster, ajuta la ingrijirea pielii si pastreaza sanatatea ochilor. In plus, camu camu este benefic in tratarea unor afectiuni precum: artrita, ateroscleroza, cancer, depresie si diabet

Iata cateva beneficii ale fructului camu camu si totodata motive pentru a include acest fruct in dieta ta:

Vitamina C

Camu camu este pline de vitamina C: o portie are de 60 de ori mai multa vitamina C decat o portocala. O lingurita de pulbere de camu camu are 1180% din aportul zilnic recomandat dumneavoastra pentru vitamina C.

Valina

Valina este un aminoacid gasit in camu camu. Este un aminoacid esential, ceea ce inseamna ca noi trebuie sa-l luam din alimente, deoarece organismul nu il poate produce. Valina este folosit de organism pentru a preveni extenuarea musculara si este importanta pentru sistemul nervos si functia cognitiva.

Potasiu

Avem nevoie de acest mineral pentru buna functionare a inimii si a rinichilor. Camu camu este o modalitate de a-l obtine: 100 g de fruct furnizeaza 71.1 miligrame potasiu.

Leucina

Acesta este un alt aminoacid esential gasit in camu camu, unul de care avem nevoie pentru cresterea oaselor si dezvoltarea musculaturii, dar si pentru producerea hormonilor de crestere.

Serina

Un alt aminoacid! Aceasta este cheia pentru digestie: serina ajuta la descompunerea legaturile din proteine ​​si polipeptide, astfel incat acestea pot fi folosite de organism.

Flavonoidele

Camu camu are mai multe flavonoide diferite, care sunt compusi care se gasesc in plante si dau culoarea fructelor si legumelor. Ele functioneaza ca antioxidanti, avand rol in neutralizarea radicalilor liberi.

Acid galic

Acidul galic se gaseste in camu camu, ceea ce este o veste buna pentru ca are proprietati anti-fungice si anti-virale. De asemenea, actioneaza ca un antioxidant.

Acid elagic

Acesta este un alt acid cu proprietati antioxidante, gasite in camu camu. A fost studiat pentru efectele anti-cancer, desi cercetarile in acest sens sunt abia la inceput. Unele cercetari indica, de asemenea, faptul ca acidul elagic are efecte in tratarea diabetului.

Inflamatie

Intr-un studiu din 2008 publicat in Journal of Cardiology, 20 de fumatori de sex masculin au baut suc camu camu sau au luat vitamina C comprimate, zilnic, timp de o saptamana. In cadrul grupului care a luat camu camu s-a evidentiat o scadere a unor markeri specifici inflamatiei si a stresului oxidativ la finalul studiului, spre deosebire de grupul care a luat comprimate, unde nu s-a observat nicio schimbare.

Reduce grasimile din sange

Un studiu realizat de institutul de cercetari INPA din Brazilia a pus in evidenta rolul fructului camu camu in reducerea grasimilor si zaharului din sange in cazul adultilor sanatosi.

Rezultatele dovedesc potentialul benefic al vitaminei C si, in special, al camu-camu in ceea ce priveste sanatatea, pentru ca acest fruct s-a dovedit mai eficient in reducerea nivelurilor de lipoproteine decat acidul ascorbic sintetic, afirma cercetatorul Francisca Souza, intr-un comunicat al INPA (Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia).

Studiul a fost realizat cu doua grupuri de control. Unul dintre ele a primit camu camu sub forma de pulbere, iar celalalt a primit vitamina C sintetica.

Persoanele din primul grup au inregistrat o crestere evidenta a valorilor serice ale acidului ascorbic si o reducere semnificativa a valorilor glicemiei. In cazul celor din al doilea grup, s-a produs doar o slaba scadere a acestor din urma valori.

Cum se poate consuma

Camu camu nu il gasesti in supermarketuri, dar il poti include in dieta sub forma de tableta sau pudra. Pulberea poate fi folosit pentru a aroma alte alimente, precum bauturi sau creme.

Precautii

Este posibil ca acest fruct sa interfereze cu unele citostatice. Consultati-va cu medicul dumneavoastra atunci cand vreti sa luati suplimente, cu atat mai mult daca sunteti sub chimioterapie.


acai goji camu camu myrciaria dubia proprietati antivirale valina
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1321 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005242 (s)