News Flash:

Festivalul Dramaturgiei Romanesti de la Timisoara, un real succes in prima saptamana

18 Mai 2014
1264 Vizualizari | 0 Comentarii
Prima saptamana a Festivalului European al Spectacolului Timisoara - Festivalul Dramaturgiei Romanesti (FEST-FDR2014), a carui gazda este Teatrul National 'Mihai Eminescu', se incheie cu un mare succes la public, partea a doua urmand sa se reia in perioada 10-17 iunie.
Cortina festivalului s-a ridicat in prima seara cu montarea Teatrului National 'Mihai Eminescu' 'A fost odata la Timisoara' de Peter Kerek, 'o poveste despre oameni si despre felul in care acesti oameni sunt, individual si in interiorul legaturilor lor de sange, o proiectie fidela - desi subiectiva si la scara redusa - a istoriei mari'.
A urmat spectacolul Gianinei Carbunariu selectat in eveniment, 'Tipografic majuscul', o coproductie a Teatrului Odeon, dramAcum/Festivalul International de la Nitra, avandu-i in distributie pe Catalina Mustata, Alexandru Potocean, Gabriel Rauta, Mihai Smarandache, Silvian Valcu, care au impresionat publicul jucand povestea de viata adevarata a tanarului Mugur Calinescu (28 mai 1965 - 13 februarie 1985), un pusti care a fost urmarit de Securitate si care a murit in conditii grele. Avea doar 17 ani si era elev la Liceul A.T. Laurian din Botosani cand, in septembrie 1981, a alertat organele de Securitate timp de o luna pentru ca a scris pe ziduri si panouri inscriptii menite sa provoace in oameni o reactie fata de incalcarea flagranta a tuturor drepturilor si libertatilor cetatenesti, fata de situatia dezastruoasa a economiei din acea perioada. Dupa ce a fost prins, a fost continuu chemat la Securitate. La doi ani dupa momentul septembrie 1981, Mugur Calinescu s-a imbolnavit de leucemie si a murit in anul 1985. 
Cea de-a treia seara a FEST-FDR2014 Timisoara a fost dedicata 'copilariei' teatrului romanesc, cand piesa 'Sanziana si Pepelea' de Vasile Alecsandri, in regia lui Alexandru Dabija, a readus publicul in lumea plina de naivitate hazlie, jucausa, ce graieste multe adevaruri despre firea romaneasca si care sunt valabile si astazi.
Tot in aceasta saptamana a batut gongul si pentru cei de la Green Hours, un serial de teatru site-specific din trei episoade in care s-a ras cu lacrimi si s-a vorbit in 'limbaj Facebook'. Spectacolul a fost creat de dramAcum intre ianuarie si martie 2013, ca interventie culturala clandestina, cu scopul de a sprijini cel mai longeviv spatiu teatral independent din Romania, Green Hours 22 jazz cafe, in timp ce locatia era inchisa in urma unei incercari de preluare de catre mafia barurilor din Bucuresti.
Timisorenii s-au mai putut bucura de Carpathian Garden, un spectacol de Radu Iacoban (Godot Cafe-Teatru Bucuresti); Bucharest Calling de Peca Stefan, regia Andi Gherghe (Studio Yorick Targu-Mures); Punct triplu, un spectacol de Bogdan Georgescu (Teatrul National Targu-Mures, Compania 'Liviu Rebreanu' si Colectiv A Cluj) si performence-ul Moment poetic (Stand-up comedy - Dragos Pop, Cluj). O comedie taioasa, realizata de doi actori - Tudor Aaron Istodor si Radu Iacoban - care insumeaza 80 de minute de format TV transpuse scenic, un 'act comic social' sustinut de personaje contemporane delicioase. 
FEST-FDR2014 Timisoara este organizat de Teatrul National Timisoara in colaborare cu Primaria Timisoara, cu Ministerul Culturii si UNITER si devine un brand in cadrul agendei Asociatiei Timisoara Capitala Culturala 2021. AGERPRES

cortina festivalului mugur calinescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1364 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007274 (s)