News Flash:

Festivalul de la Cannes 2016: Regizorii Cristian Mungiu si Cristi Puiu, in Selectia Oficiala pentru trofeul Palme d'or

14 Aprilie 2016
1432 Vizualizari | 0 Comentarii
cannes
Lungmetrajul "Bacalaureat", regizat de Cristian Mungiu si pelicula "Sierra Nevada", regizata de Cristi Puiu au fost incluse in selectia oficiala a celei de-a 69-a editii a Festivalului de Film de la Cannes, potrivit anuntului oficial al organizatorilor de la conferinta de presa desfasurata joi, la Paris.
Pierre Lescure, presedintele Festivalului de la Cannes si Thierry Frémaux, directorul si selectionerul Festivalului, au prezentat Selectia Oficiala pentru cea de-a 69-a editie a Festivalului de la Cannes intr-o conferinta de presa desfasurata joi, pe 14 aprilie, la Paris. Printre filmele selectionate se regasesc doua lungmetraje romanesti: "Bacalaureat", in regia lui Cristian Mungiu si ”Sierra Nevada", regizat de Cristi Puiu.
Desi discret cu dezvaluirile legate de proiectele lui cinematografice, regizorul Cristian Mungiu a povestit in 2015 pentru publicatia Screen Daily ca se pregateste sa realizeze un nou film, care va vorbi despre compromis si implicatiile rolului de parinte, noua productie fiind legata si de perioada actuala pe care o traverseaza cineastul roman.
Regizorul Cristian Mungiu a declarat pentru publicatia Screen Daily ca noul sau film, "Bacalaureat" va vorbi despre compromis si implicatiile rolului de parinte. Noua productie este legata si de perioada actuala pe care o traverseaza cineastul roman.
"Este o poveste care se refera la momentul in care ma aflu acum in viata", a spus acesta. "Vorbeste despre compromis, rolul de parinte si copii si intelegerea relatiei dintre ceea ce le spui copiilor si ceea ce vad ei ca faci tu", a mai spus Mungiu.
"(Povestea, n.r.) are loc in Romania, din nou. Oamenii ma intreaba mereu daca am de gand sa fac un film in limba engleza, dar eu vreau sa fac proiecte personale despre lucruri pe care le cunosc", a mai spus regizorul.
Pentru prima data, filmul va avea ca personaj principal un barbat, spre deosebire de lungmetrajul premiat cu Palme d'Or "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", in 2007, care prezinta o femeie ce isi ajuta o prietena sa faca un avort, in perioada comunista, cand era considerat ilegal, dar si de pelicula "Dupa dealuri", care se petrece intr-o manastire.
Pe de alta parte, potrivit IndieWire, regizorul roman Cristian Mungiu a terminat filmarile pentru "Bacalaureat" in august 2015, pelicula ce este o continuare a povestii controversate din "Dupa dealuri". Jurnalistii de la Little White Lies preconizeara ca Mungiu se va afla la randul sau "in cursa pentru premiile Cannes" de anul acesta.
"Toata lumea crede ca pot sa fac filme doar cu personaje principale feminine, ceea ce nu este cazul", a declarat, ranzand, Mungiu pentru Screen Daily.
Regizorul si scenaristul Cristian Mungiu a castigat trofeul Palme d'Or de la Cannes in 2007, cu filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", o drama despre avorturile ilegale din perioada comunista a tarii noastre. Cineastul roman a revenit pe Croazeta in 2009, cu antologia de scurtmetraje "Amintiri din Epoca de Aur", care a rulat in sectiunea Un Certain Regard. Anul trecut, filmul "Dupa dealuri", de Cristian Mungiu, a inregistrat o dubla victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obtinut de Mungiu, si premiul pentru interpretare feminina, acordat ex-aequo actritelor Cristina Flutur si Cosmina Stratan. Cristian Mungiu a fost distins, in 2008, cu Ordinul Artelor si Literelor in grad de Cavaler de Guvernul francez.
Lungmetrajul "Sierra Nevada", regizat de Cristi Puiu, a fost inclus in selectia oficiala a celei de-a 69-a editii a Festivalului de Film de la Cannes, potrivit anuntului oficial al organizatorilor de la coferinta de presa desfasurata joi, la Paris.
"Regizorul rebel si nonconformist, romanul Cristi Puiu ne-a revelat un film problematic si inteligent in 2010, un thriller de trei ore, «Aurora» si suntem extrem de entuziasmati ca revine cu filmul «Sierra Nevada» in «sfada» de la Cannes. In vreme ce «Aurora» era ultaeconomic in ceea ce priveste dialogul, noul film, prin contrast, se tese in jurul unei familii care se aduna la parastasul unui batran venerabil care a murit recent, iar intalnirea in circumstantele astea genereaza vorba, logoree, zumzet. Toata lumea din familie vorbeste in film", se spune in publicatia Little White Lies, referitor la filmul "Sierra Nevada".
Cea de-a 68-a editie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc intre 11 si 22 mai, potrivit site-ului oficial al festivalului.
Juriul Festivalului de Film de la Cannes va fi prezidat in 2016 de regizorul, scenaristul si producatorul australian George Miller. Cel mai recent film al lui George Miller, "Mad Max: Drumul furiei/ Mad Max: Fury Road", a fost prezentat la editia din 2015 a Festivalului de la Cannes, in afara competitiei. In acest an, George Miller si ceilalti membri ai juriului, care urmeaza sa fie anuntati, vor decerna trofeul Palme d’Or, la finalul celei de-a 69-a editii a Festivalului de la Cannes.
Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1181 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007229 (s)